REACȚIA ambasadei Rusiei la București în scandalul Lukoil: „Au apărut declarații publice al căror limbaj este departe de cel aсceptat în cadrul comunicării internaționale”

REACȚIA ambasadei Rusiei la București în scandalul Lukoil: „Au apărut declarații publice al căror limbaj este departe de cel aсceptat în cadrul comunicării internaționale
Publicat: 10/10/2014, 18:46
Actualizat: 01/04/2019, 16:40

„În ultima perioadă, în legătură cu situația în jurul rafinăriei Petrotel-Lukoil și a activității în România a companiei petroliere Lukoil în general au apărut destule declarații publice, din păcate, nu de fiecare dată echilibrate, al căror limbaj este departe de cel aсceptat în cadrul comunicării internaționale. Nu voi comenta aceste declarații, care pot transmite semnale greșite atât mediului de afaceri, cât și altor structuri, pentru a nu adăuga emoții în discursul politic public din România în această perioadă foarte importantă pentru țară”, afirmă diplomatul rus într-o declarație transmisă vineri Agenției MEDIAFAX.

Foto: Octav Ganea

El remarcă faptul că, „între timp, ca rezultat al eforturilor făcute în toate ultimele zile, rafinăria de la Ploiești a început să-și reia producția”.

Rafinăria Petrotel-Lukoil și-a încetat activitatea de producție și comercială vineri, 3 octombrie, compania anunțând că măsura este urmare a sechestrului aplicat pe materii prime și țiței de către organele de urmărire penală, iar momentul repornirii sale va fi precizat după soluționarea contestației depuse în instanță.

Activitatea rafinăriei a fost oprită la o zi de la perchezițiile făcute de procurorii Parchetului Curții de Apel Ploiești la sediile Petrotel Lukoil Ploiești, Lukoil Energy&Gas România, Lukoil Lubricants East Europe, Agenția Lukom-A-România și TP LOG Services, toate din Ploiești, prejudiciul estimat fiind de 1,039 miliarde lei (230 de milioane de euro), din care 112 milioane de euro din evaziune fiscală și restul din spălare de bani.

Directorul general al Petrotel Lukoil, Andrey Bogdanov, a fost pus sub control judiciar, fiind urmărit penal pentru evaziune fiscală și spălare de bani.

Președintele Traian Băsescu a catalogat, joi, drept inadmisibilă presiunea făcută de reprezentantul companiei Lukoil Vladimir Nekrasov, care cu o zi în urmă anunțase că s-a ajuns la o înțelegere cu procurorii români și că urmează să fie luată o decizie privind repornirea rafinăriei – și a cerut Guvernului ca dacă vineri Lukoil nu reia producția să fie pregătit să preia rafinăria de la Ploiești. Președintele a spus că în problema Lukoil nu discută „abordări dâmbovițene”, ci doar amenințări și presiunea făcută de un lider al companiei Lukoil împotriva procurorilor și a Guvernului României.

„La constatarea finală a ilegalităților comise de Lukoil, să discutăm în contrapartidă suma constatată a fi fraudă cu sumele investite de Lukoil în această rafinărie”, a adăugat șeful statului.

Președintele a mai spus că, din declarațiile Lukoil, această companie nu a avut profituri, în ultimii cinci ani, din care să fi dat statul român contribuții la bugetul de stat, ci a mers pe pierdere.

„Cele 700 de milioane, anual, sunt accizele statului român, pentru că aceeași acciză ar lua-o statul român și dacă ar vinde Petrom sau Rompetrol mai multă benzină. Mai avem firme, mai avem și stații de alimentare private. Oricine i-ar fi dat, cumulat, aceeași acciză. Din acest punct de vedere, trebuie privit exact cum stau lucrurile”, a precizat Băsescu.

El a menționat că justiția se află „în fața unui șantaj, a unei presiuni”.

„Doamne ferește să se cedeze la ea (la presiune, n.r.), pentru că mâine vom afla că nici OMV Petrom nu mai are profit, nici Rompetrol nu mai are, nu mai face nimeni profit în țara asta, pentru că așa se poartă, dacă ești străin”, a mai comentat Băsescu.

Potrivit președintelui, „Guvernul trebuie să analizeze acest aspect cu toată seriozitatea, pentru că „nu e joacă”.

„Îndrăzneala celor care au dat mesajul că ne gândim până vineri și, dacă nu terminați cu chestii din astea, cu justiție, cu procurori, noi plecăm. Ia plecați, băieți, dacă nu respectați legile statului, plecați, dar să nu credeți că plecați cu rafinăria”, a declarat Băsescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Legea se aplică deja în toată România. Este informația momentului pentru toți românii
Trei zodii, weekend agitat. Vin probleme peste probleme
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Cercetătorii au găsit o genă care protejează împotriva Alzheimer