Reacția dură a lui Andrei Ujică după ce George Simion a spus că „Phoenix are imnul AUR”: „Interzic orice însușire și folosire abuzivă fie și a unui singur vers”

Reacția dură a lui Andrei Ujică după ce George Simion a spus că „Phoenix are imnul AUR”: „Interzic orice însușire și folosire abuzivă fie și a unui singur vers”
Sursă Foto - Facebook
Publicat: 28/08/2022, 10:16
Actualizat: 28/08/2022, 10:23

Formația Phoenix a cântat sâmbătă seară la nunta lui George Simion, desfășurată în comuna Măciuca, iar înainte ca formația să urce pe scenă, Simion a făcut referire la una dintre melodiile lor ca fiind „imnul AUR”.

„Phoenix are imnul AUR – «Fie să renască numai cel cu har». Le mulțumesc că nu au cedat presiunilor care au existat ca să nu mai vină astăzi”, a spus Simion pe scenă.

În replică, scriitorul și regizorul român Andrei Ujică, cel care a compus alături de Șerban Foarță piese pentru Phoenix în anii ’70, s-a delimitat de formația actuala și de partidul AUR și a declarat că interzice folosirea versurilor în orice context politic.

Andrei Ujică a postat pe pagina sa de Facebook mesajul următor:

„Aflu cu consternare că un anume George Simion a declarat astăzi la nunta sa că formația Phoenix ar fi compus „imnul AUR: Fie să renască…Vreau să fac următoarele precizări: în primul rînd, formația Phoenix nu mai există din 1977 și în al doilea rînd, versurile respective, împreună cu toate celelalte de pe dublul album CANTAFABULE, ne aparțin în exclusivitate lui Șerban Foarță și mie. Ele au fost compuse într-un anume context cultural și istoric, care văd că nu mai poate fi citit, darămite interpretat măcar decent momentan.”, a spus Andrei Ujică.

„Drept pentru care, declar public – fiind cu siguranță și în asentimentul lui Șerban Foarță – că interzic orice însușire și folosire abuzivă fie și a unui singur vers de pe albumul CANTAFABULE de către orice fel de mișcare și de către orice partid politic, indiferent de formă, incluzând aici și ideea de imn sau slogan al unei grupări cu care nu aș avea afinități nici în cel mai absurd vis. În caz contrar, mă văd nevoit să-mi apăr drepturile în justiție.”, a mai continuat acesta.

Nicu Covaci, taxat dur de un fost coleg: „Mi-e rușine de rușinea lui!”

Nunta liderului AUR – George Simion provoacă scandal în trupa de rock Phoenix, ce a trecut prin mai multe neînțelegeri după 1990, de când Nicu Covaci conduce formația.

Un fost coleg i-a transmis vorbe grele pentru alegerea de a cânta la nunta liderului AUR.

Josef Kappl, în vârstă de 72 de ani, fost membru al trupei Phoenix, compozitor și chitarist bas, l-a taxat dur pe Nicu Covaci.

Sursă Foto – Facebook

Kappl locuiește în Germania, la Osnabruck, și a făcut parte din Phoenix. Artistul a revenit de trei ori în formația condusă de Nicu Covaci după revoluție.

”De unde s-a pornit şi unde s-a ajuns!!! De aceea vă rog să nu asociaţi niciodată ceea ce am realizat în anii ‘70, sub numele Phoenix din convingere, cu ceea ce face de mulţi ani încoace leaderul acestui grup, sub acelaşi nume! Mi-e ruşine de ruşinea lui! Dar nu mi-e ruşine, ci sunt mândru de cele realizate atunci!Pentru mine numele Phoenix rămâne în continuare un simbol al rezistenţei şi al năzuinţei spre libertate! Phoenix nu mai există de mulţi ani ca trupă, după ce cei cu adevărata şiră a spinării au părăsit grupul. Adio reunire! Cu mine NU!”, a scris Joseph pe Facebook, alături de o fotografie din anii ’70 ai formației.

Amyra Garey
Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
ADIO, maestre! A murit Căpitanul din Titanic și Regele din Stăpânul Inelelor
Doliu la Hollywood. A murit un actor faimos din „Titanic” și „Stăpânul Inelelor”
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ