Reacția lui Iohannis, la o zi după ce parlamentarii și-au votat pensii speciale

Redactor:
Catalina Mihai
Reacția lui Iohannis, la o zi după ce parlamentarii și-au votat pensii speciale
Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, întrebat despre pensiile speciale ale parlamentarilor, că se va referi la această chestiune după ce va primi de la Parlament legea și va face "o analiză profundă".

„Mă voi referi la această chestiune după ce primesc de la Parlament legea și voi face o analiză profundă”, a declarat, miercuri, președintele Klaus Iohannis, întrebat ce va face cu legea pensiilor speciale votată marți în Parlament.

Legislativul a aprobat, marți, cu 303 voturi „pentru”, 124 voturi „împotrivă” și două abțineri, proiectul privind pensiile speciale pentru parlamentari.

Proiectul prevede că parlamentarii beneficiază de pensii speciale, care ar putea ajunge la peste 4.000 de lei pentru un ales cu trei mandate.

Potrivit proiectului, deputații și senatorii vor avea dreptul după exercitarea mandatului, la cerere, la împlinirea vârstei standard, la o indemnizație lunară pentru activitatea de parlamentar, aceasta urmând să fie în funție de numărul de mandate.

De această indemnizație vor beneficia doar cei care nu mai au calitatea de parlamentar, iar cei care au avut condamnări penale sunt excluși de la această indemnizație.

Calculul acestei pensii se va face prin înmulțirea 0,55% din indemnizația brută lunară de parlamentar cu numărul mandatelor, iar pensia se va actualiza ori de câte ori se va majora sau indexa indemnizația parlamentarilor și se va cumula cu orice tip de pensie din sistemul public de pensii, potrivit proiectului de lege.

Cuantumul indemnizației se acordă în limita a 3 mandate și reprezintă produsul obținut prin înmulțirea numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizația brută lunară aflată în plată.

Cuantumul îl reprezintă produsul obținut prin înmulțirea numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizația brută lunară realizată în luna anterioară solicitării de pensionare. Pentru mandate incomplete indemnizația se calculează proporțional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puțin de 6 luni de activitate parlamentară. Indemnizația se actualizează ori de câte ori se majorează sau se indexează indemnizația brută lunară a unui deputat sau senator aflat în exercitarea mandatului, cu aceeași dată. Indemnizația de parlamentar se cumulează cu orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensii sau în alt sistem de pensii neintegrat sistemului public, precum și cu orice alte venituri realizate. Indemnizația este supusă impozitului pe venit și contribuției de asigurări sociale de sănătate, se suportă din bugetul de stat.

Potrivit calculelor, pentru un mandat de parlamentar, pensia este de aproximativ la 1.500 lei, pentru trei mandate este la peste 4.000 lei.

Reprezentanții PNL au susținut în plen respingerea acestui proiect, în timp ce aleșii PSD, UDMR, ai minorităților și PC au susținut aprobarea lui.

Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr.96/2006 privind Statutul deputaților și senatorilor prevede pensiile speciale ale parlamentarilor și a fost semnată de 255 de deputați și senatori, ulterior parlamenatarii PNL retrăgându-și semnăturile.

Înlocuitor pentru Pigliacelli! Universitatea Craiova e gata de o nouă lovitură în Liga 1
Doliu uriaș în România. Un nume celebru a murit la Terapie Intensivă, răpus de Covid-19
FOTO. Alexandra Stan, apariție de infarct! Ținuta controversată, fără lenjerie intimă, a lăsat la vedere...
FOTO. Cum arată Larisa Drăgulescu, fosta soție a legendarului gimnast! Trăiește o nouă poveste de...
Prăjitură cu mere și scorțișoară, făcută cu foi de casă. Durează foarte puțin și e...
VIDEO Misterul din deşert: Artă sau OZN? Un obiect bizar a fost descoperit în mijlocul...
Obiect metalic misterios, descoperit în mijlocul deșertului. Ce ipoteze iau în considerare specialiștii
Școala on-line în București, ora de dirigenție: 'Diriga, mama e prostituată' Câți bani câștigă pe...
Raluca Pastramă l-a înșelat pe Pepe! Dovezile depuse de artist la Tribunal: „Am fost informat....
Descoperire FASCINANTĂ în Polonia! Este asta DOVADA absolută a existenței altor CIVILIZAȚII?
ȘOC! Topul bărbaților din showbizul românesc care și-au bătut crunt iubitele. Dragoste chiar este oarbă...
Cum au reușit cercetătorii, de fapt, să găsească vaccinul miraculos. Ce descoperire uriașă au făcut
Pensii MAI MARI cu 46% și alocații DUBLATE! Anunțul oficial al ministrului Economiei
Ele sunt considerate cele mai frumoase femei din lume, din toate timpurile. Cum arată
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Motivul pentru care un român a renunţat la viaţa într-unul dintre cele mai mari oraşe...
Emily Burghelea sare în apărarea lui Dani Mocanu. Ce le-a transmis celor care îl acuză...
×
Inchide