Reacția lui Ponta după anunțul Guvernului de la Budapesta: „Ce facem dacă militarii maghiari se apucă și trag sau ucid niște copii, niște femei?”

Reacția lui Ponta după anunțul Guvernului de la Budapesta: „Ce facem dacă militarii maghiari se apucă și trag sau ucid niște copii, niște femei?
Publicat: 15/09/2015, 23:47
Actualizat: 16/09/2015, 07:47

Premierul Victor Ponta a criticat, din nou, modul în care partea ungară gestionează problema refugiaților, afirmând că ideea de a ridica un gard de-a lungul graniței și de a lăsa Serbia, Austria sau România să se descurce cu o problemă europeană scoate Ungaria din Europa.

„Povestea asta că Ungaria își face gard de jur împrejur denotă un mod de gândire care scoate Ungaria din Europa”, a spus Ponta, la Antena 3.

Șeful Executivului a comentat că ideea Ungariei de a ridica un gard este o „soluție cinică”, contrară valorilor UE și, mai mult, nu va duce la rezolvarea problemei de fond. „La asemenea provocare să faci un gard că în vremea Războiului Rece sau în vremea nazistă, nu rezolvi nimic”, a afirmat el.

Premierul a mai pus problema riscurilor pe care le implică mobilizarea armatei maghiare la graniță: „Eu mă gândesc cu groază la un singur lucru care e posibil: ce facem dacă militarii maghiari se apucă și trag sau ucid niște copii, niște femei?”

El a mai spus că trebuie găsită o soluție la nivel european, iar ceea ce face Ungaria nu este normal, comparând situația cu aceea a unor oameni care își împrejmuiesc proprietatea în cazul inundațiilor, astfel încât apa să meargă la vecini.

De asemenea, Ponta a precizat că nu trebuie uitat faptul că mai sunt și alte conflicte în zonă.

„Vreau să nu uităm că România are doar granița cu Sebia sau cu Ungaria, are și în est conflictul din Ucraina și în Moldova sunt tulburari. (…) Mulțumim lui Dumnezeu, România a făcut niște pași uriași înainte și nu ne putem transforma într-o cetate asediată și din est, și din sud”, a mai comentat Ponta.

Cu puțin timp înaintea emisiunii de la Antena 3, premierul a scris pe pagina sa de Facebook că unii oficiali maghiari sunt o „rușine” pentru valorile europene, prin comportamentul pe care îl au constat.

Victor Ponta a precizat luni că nu dorește să răspundă provocărilor venite din partea unor reprezentanți guvernamentali maghiari, dar unii au un comportament care arată că sunt o „rușine pentru valorile UE”, unii decidenți politici nefiind cu nimic mai buni decât cei din Siria sau Libia.

„Nu doresc să răspund la provocările venite din partea unor reprezentanți guvernamentali maghiari – dar citiți relatarea de mai jos și veți înțelege indignarea pe care o simt, ca om și cetățean european, față de mentalități și atitudini pe care Europa le-a vazut doar în anii 1930-40!”, scrie premierul Victor Ponta, pe pagina sa de Facebook, referindu-se la modul în care guvernul ungar a reacționat la criticile liderilor europeni față de modul în care Ungaria a gestionat problema migranților.

Ponta mai spune că, dat fiind comportamentul unor oficiali de la Budapesta, aceștia sunt o rușine pentru valorile UE.

„Ca mulți alți lideri politici europeni am datoria să atrag atenția și să sancționez comportamentul constant al unor oficiali guvernamentali de cel mai înalt nivel din Ungaria. Aceștia sunt o rușine pentru cultura și valorile Uniunii Europene; și în atitudinile antisemite, și în ceea ce privește tratamentul minorităților de toate tipurile, și acum în timpul crizei refugiaților!”, mai spune premierul.

Victor Ponta spune că „sârmă ghimpată, legi agresive, închisori și brutalitate cu siguranță nu vor rezolva problema – doar vor arăta că în Ungaria, în inima Europei, sunt decidenți politici cu nimic mai buni decât cei din Siria, Libia sau alte țări din care fug respectivii refugiați!”

„Cred în solidaritate, în soluții raționale și sustenabile și mai ales în superioritatea valorilor europene – ce vedem în ultimele zile în Ungaria este în totală contradicție tocmai cu aceste obiective și valori!”, conchide șeful Executivului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Gigi Becali a donat 25.000.000 de euro. Dezvăluirea a venit chiar înainte de Înviere
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
OBLIGATORIU pentru cei care au casă la curte. Toți proprietarii trebuie să facă asta
Mihai Neşu, adevărul despre divorţ. Cine a decis, de fapt, separarea, după accident
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Cristina Șișcanu, motivul pentru care nu gătește nimic pentru masa de Paște. Cum își petrece...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Alessandro Volta, inventatorul bateriei electrice