Reacția lui Ponta, după ce ambasadorul Rusiei la NATO a promis măsuri privind comanda SUA asupra unei baze militare din România

Reacția lui Ponta, după ce ambasadorul Rusiei la NATO a promis măsuri privind comanda SUA asupra unei baze militare din România
Publicat: 14/10/2014, 20:23
Actualizat: 30/03/2019, 16:24

Reprezentantul Moscovei la NATO, Aleksandr Grușko, a acuzat SUA că subminează securitatea regională prin amplasarea scutului antirachetă în Europa și a promis că Rusia va lua măsuri după ce armata americană a preluat comanda asupra unei baze militare din România, relatează Russia Today.

„România este un stat membru al NATO, un aliat de încredere al SUA și UE și dorește să aibă un rol de echilibru în regiune, pentru că vocația noastră este una pacifistă. Obiectivele noastre sunt foarte clare – obținerea independenței energetice, întărirea securității în zona Mării Negre și sprijinirea parcursului către integrare europeană al Republicii Moldova, Ucrainei, Georgiei, Serbiei și țărilor din Balcani. În acest context, țara noastră nu poate accepta amenințări. România face parte dintr-un sistem de valori european și transatlantic care nu poate închide ochii la ce s-a întâmplat în Crimeea și la încălcarea principiilor de drept internațional”, a afirmat Ponta pe Facebook.

El a precizat că România susține principiul suveranității și al integrității teritoriale al tuturor țărilor și respinge orice formă de presiune externă, iar amenințările la adresa securității din regiune nu ajută la găsirea de soluții pentru o mai bună cooperare.

„Poziția țării noastre este una clară și fermă – stăm alături de aliații noștri din NATO, de SUA și de UE”, a mai afirmat Ponta.

Reprezentantul Moscovei la NATO, Aleksandr Grușko, a acuzat SUA că subminează securitatea regională prin amplasarea scutului antirachetă în Europa și a promis că Rusia va lua măsuri după ce armata americană a preluat comanda asupra unei baze militare din România, relatează Russia Today.

„Statele Unite își implementează treptat programul european de apărare antirachetă. Fie nu iau în considerare interesele securității regionale, fie le ignoră pur și simplu”, a declarat Grușko, cu ocazia unei dezbateri publice desfășurate luni la Moscova, potrivit agenției Interfax.

Armata americană a preluat vineri comanda bazei balistice de la Deveselu, în cadrul unei ceremonii prezidate de comandantul Forțelor Navale pentru regiunea Africa și Asia de Sud-Vest, contraamiralul John Scorby. Forțele Navale ale SUA au înființat, astfel, la Deveselu, o nouă Unitate de Sprijin (NSF), a cărei comandă a fost preluată de căpitanul Bill Garren.

Grușko a mai afirmat luni că statele occidentale trebuie să-și recunoască greșelile politice și să stopeze repetarea lor mecanică pentru a îmbunătăți relațiile cu Rusia și situația securității în general. „Noi și partenerii noștri occidentali, în primul rând Europa, trebuie să recunoaștem că politicile lor din ultimii ani adâncesc diviziunile dintre Rusia și Europa, iar acest lucru este extrem de periculos”, a subliniat diplomatul rus.

„Occidentul trebuie să recunoască în final că implementarea mecanică a politicilor sale recente duce într-un punct mort”, a apreciat reprezentantul permanent al Rusiei la NATO.

Criza continuă din Ucraina este dovada că o singură structură de securitate bazată pe principiul indivizibilității este imposibilă în Europa, a mai declarat Grușko. „Din păcate, astăzi putem spune că proiectul politic care căuta să unească Europa, Eurasia și regiunea Euro-Atlantică a eșuat”, a precizat acesta.

În plus, potrivit diplomatului rus, contribuția Rusiei la structura de securitate europeană este cea mai mare, iar datorită eforturilor Rusiei, europenii se pot simți în siguranță cheltuind doar 1,6-1,8 la sută din PIB pentru apărare și securitate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Babs, apariție răvășitoare pe un iaht din Dubai. Fosta iubită a lui Dorian Popa i-a...
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cel mai mare atac ucrainean de la începutul războiului. Peste 100 de drone au lovit...
Ce scrie, de fapt, pe cel mai scump șervețel din lume. S-a vândut cu peste...
CHINURILE prin care a trecut vedeta pentru a avea copii. Doctorii nu-i dădeau șanse să...
Alertă de vreme rea. Este cod galben de ploi şi grindină în mai multe zone...
"Aș vrea să te strâng în brațe". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant...
Poveste de dragoste cu final tragic! Tânără în vârstă de 21 de ani, ucisă cu...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Pentagon: Loviturile ucrainene au afectat 14% din capacitatea Rusiei de rafinare a petrolului
CERCETĂTORII cred că au AFLAT care este FORMA UNIVERSULUI!
Este interzis în România. Îți confiscă totul dacă te prinde. Legea se aplică deja
Meghan Markle vrea la Casa Albă. Ce rol ar juca Harry
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
"Țipete foarte puternice, mobilă răsturnată".Crimă șocantă în Sibiu! O tânără de 21 de ani, ucisă...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Când a apărut primul dinozaur cu sânge cald?
×