Reacția lui Victor Ponta, după ce frații Micula au câștigat procesul intentat statului român și trebuie să primească peste 376 milioane lei

Reacția lui Victor Ponta, după ce frații Micula au câștigat procesul intentat statului român și trebuie să primească peste 376 milioane lei
Publicat: 12/12/2014, 19:45
Actualizat: 19/07/2016, 05:30

Frații Ioan și Viorel Micula, patronii European Drinks, au câștigat la Curtea de Arbitraj de la Washington procesul intentat statului român și trebuie să primească circa 376 milioane lei, plus penalități.

Vineri, Ministerul Finanțelor a anunțat că, la cererea lui Ioan Micula și a societăților controlate de acesta, a fost întocmit un proces verbal de sechestru asupra acțiunilor deținute de statul român la SC OMV Petrom SA.

Cazul a fost discutat la începutul ședinței de vineri a Guvernului de către premierul Victor Ponta și miniștrii implicați.

„Nu se iau acțiunile de la Petrom, pentru că nu sunt ale Ministerului Finanțelor, ci ale Ministerului Economiei, prin Departamentul de Energie, dar este o hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă prin care frații Micula sau compania lor au de plătit de la statul român 82 milioane euro”, a spus Ponta.

Ministrul Finanțelor i-a explicat că este vorba atât de frații Micula, cât și de companiile lor, dar a precizat că ministerul a solicitat anularea hotărârii arbitrale din 11 decembrie 2013, formulând și o contestație la executare în fața instanțelor românești.

„E, asta e, sper totuși ca judecătorii români să aplice legea corect și să nu dea acțiunile Petrom, care nu sunt ale Ministerului de Finanțe”, a completat Ponta.

Ministrul delegat al Energiei a intervenit în discuție spunând că rămâne de văzut cum va acționa executorul judecătoresc și arătând că, „fără a-mi permite să comentez o decizie a instanței”, în cazul Petrom s-a evaluat la valoarea nominală și nu la cea de piață.

Ministerul Finanțelor Publice a anunțat anterior că a formulat contestație la executare în fața instanțelor judecătorești naționale împotriva sechestrului asupra acțiunilor deținute de statul român la OMV Petrom obținut de societăți controlate de frații Micula.

„Prin adresa înregistrată la Ministerul Finanțelor Publice sub nr.133763 din 3 decembrie 2014, Societatea civilă profesională de executori judecătorești «Mazilu și Asociații», la cererea societăților Multipack S.R.L., Starmill S.R.L. și European Food S.A., precum și a persoanei fizice Ioan Micula, ne-a informat că a întocmit Procesul verbal de sechestru în dosarul de executare nr.22/2014 asupra acțiunilor deținute de statul român la SC OMV Petrom SA. Împotriva acestui act de executare silită, ca și împotriva tuturor actelor de executare întocmite în cadrul aceluiași dosar de executare, Ministerul Finanțelor Publice a formulat contestație la executare în fața instanțelor judecătorești naționale”, se arată într-un comunicat al ministerului.

De asemenea, după primirea Procesului verbal de sechestru anterior menționat, Ministerul Finanțelor a informat Autoritatea de Supraveghere Financiară și Departamentul pentru Energie.

Ministerul menționează că diferendul în fața Centrului International pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții dintre România și societățile Multipack S.R.L., Starmill S.R.L. și European Food S.A., precum și persoanele fizice Ioan Micula și Viorel Micula nu este finalizat, România, prin Ministerul Finanțelor Publice, solicitând anularea hotărârii arbitrale din 11 decembrie 2013.

Procesul a fost deschis în anul 2005 la Centrul International de Reglementare a Disputelor Relative la Investitii (ICSID) de pe langa Banca Mondială, cea mai înaltă instanță judecătorească pentru litigiile economice, și viza decizia autorităților române privind eliminarea unor facilități fiscale acordate grupului European Drinks pentru investițiile în zonele defavorizate.

Acesta este primul proces pe care statul român îl pierde la ICSID.

Frații Ioan și Viorel Micula, principalii acționari ai grupului alimentar European Drinks, care au și cetățenie suedeză, susțineau la data deschiderii procesului, în 2005, că statul român nu și-a respectat angajamentele referitoare la protecția reciprocă a investițiilor cuprinse în Acordul bilateral dintre Suedia și România.

OMV deține 51,01% din acțiunile Petrom, în timp ce statul român are prin Ministerul Economiei 20,64% din titluri. În acționariat se regăsește și Fondul Proprietatea, cu o participație de circa 19%, iar restul titlurilor sunt în portofoliile altor acționari.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
Cât costă sicriul în care a fost depus trupul neînsuflețit al lui Costel Corduneanu. 'Stăpânul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
"Uşa a zburat către mine!" Țipete de groază și oameni sub dărâmături care imploră să...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Costel Corduneanu va fi înmormântat într-un sicriu de lux! Prețul lui atinge sume de ordinul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Un inginer Boeing spune că producătorul american de avioane a ignorat îngrijorările legate de siguranţă:...
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
SIMONA HALEP a aflat informația chiar acum. Anunțul OFICIAL venit de la Federația de Tenis
Asia Express 2024. S-a aflat lista completă a finaliștilor după eliminări
Chefi la cuțite, sezonul 13. Cine sunt concurenții din echipa lui chef Richard Abou Zaki....
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
Un studiu ar fi aflat de ce femeile dorm mai puțin și mai prost decât...