Reacția MAE după ce ministrul francez de Interne a declarat că România rămâne la ușa Schengen

Reacția MAE după ce ministrul francez de Interne a declarat că România rămâne la ușa Schengen
Publicat: 21/09/2013, 11:57
Actualizat: 29/07/2014, 21:39

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a explicat pentru gândul că România contează „întru totul” pe sprijinul Franței pentru aderarea la Schengen. Reacția vine după ce ministrul francez de Interne, Manuel Valls, a spus joi la un post de radio că deschiderea spațiului Schengen pentru țara noastră și Bulgaria „nu este pe ordinea de zi”, declarându-se „mai mult decât rezervat”, în legătură cu această posibilitate. Ministerul condus de Titus Corlățean sugerează, însă, că aceste declarații sunt unele politice, înscrise într-o logică națională.

„Dincolo de dezbaterile politice interne din Franța, care au logica și justificarea lor națională, contăm întru totul pe sprijinul autorităților franceze pentru aderarea României la Spațiul Schengen și suntem încrezători că declarațiile de susținere ale premierului Ayrault, ancorate în Parteneriatul Strategic dintre cele două țări, reprezintă fundamentul sprijinului Franței pentru îndeplinirea obiectivului aderării României la Spațiul Schengen”, a declarat MAE pentru gândul.

Întrebată dacă ministrul Titus Corlățean rămâne la fel de încrezător că se va lua o decizie privind aderarea noastră la Schengen la Consiliul JAI de la finele anului precum era în luna iunie, invitat la Gândul LIVE, diplomația română a amintit declarațiile premierului francez, Jean-Marc Ayrault, din luna iulie, când a fost în vizită oficială la București: „Ministrul Afacerilor Externe a salutat poziția și declarațiile referitoare la cooperarea bilaterală dintre România și Franța, precum și la aderarea României la Spațiul Schengen exprimate cu ocazia vizitei la București a primului-ministru francez, Jean-Marc Ayrault. Astfel, Premierul francez a exprimat satisfacție față de nivelul actual al cooperării bilaterale, reflectat în Foaia de Parcurs a Parteneriatului Strategic și a transmis, de o manieră clară, sprijinul pentru soluția aderării țării noastre la Spațiul Schengen în două etape”, a declarat MAE pentru gândul, subliniind că sprijinul Franței pentru eforturile de aderare a României este prevăzut explicit în Foaia de Parcurs, semnată, la Paris, în februarie 2013.

În ceea ce privește relațiile dintre România și Franța, Externele consideră că aceste contacte „cunosc un nivel și o dinamică în continuă ascensiune”.

Aflat la București pentru a sărbători Ziua Națională a Franței, Jean-Marc Ayrault a declarat că țara lui „a propus ca măsură imediată permiterea deschiderii frontierelor aeriene” pentru România și Bulgaria. Întrebat ce înseamnă, concret, „imediat”, Ayrault a răspuns că este o chestiune de câteva luni.

În aceeași perioadă, președintele Traian Băsescu se arăta încrezător că prima etapă a aderării noastre va avea loc în aprilie 2014.

„În prezent nu există o decizie în privința intrării României și Bulgariei în spațiul Schengen și ca ministru de Interne, care participă la Consiliul miniștrilor de Interne din UE, sunt, evident, mai mult decât rezervat în legătură cu deschiderea, astăzi, a acestor frontiere, atât timp cât România și Bulgaria nu îndeplinesc anumite eforturi”, a declarat joi Manuel Valls. „Nu este astăzi pe ordinea de zi și vă spun acest lucru foarte clar. Nu la 1 ianuarie, atât timp cât nu vor fi luate măsuri pentru garantarea securității celorlalte țări și celorlalți cetățeni”, a adăugat ministrul francez de Interne.

ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama...
Scandal la Antena 1. De ce au refuzat Petre și Buble să participe la ediția...
FOTO. Alexia Eram s-a pozat în lenjerie intimă! Fiica Andreei Esca, apariție controversată
Previne demența! Cele 10 porunci pentru un creier sănătos, potrivit unui neurochirurg
Poliția a dat verdictul în accidentul lui Gigi Becali! Lovitură grea pentru miliardar: Ionuț Luțu...
30 noiembrie şi 1 decembrie, zile libere legale. Ce compensaţii trebuie să primeşti de la...
Surpriza Dacia pentru toți ROMÂNII. Anunțul a fost făcut azi!
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Cum poate fi anihilat în doar două secunde virusul SARS-CoV-2. Descoperirea medicilor din Israel
Scandal la Antena 1. De ce au refuzat Petre și Buble să participe la ediția...
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Ziua Națională a României, MARCATĂ la Constanța
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Un bărbat a murit după ce a coborât din mașină să-și remedieze o avarie
Casa de Pensii a făcut anunțul! S-a aflat adevărul despre pensiile din România. Nimeni nu...
Răsturnare de situație: Cine pleacă de la Antena Stars după bătaia de la toaletă? „Mi-au...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...