Reacția MAE după ce ministrul francez de Interne a declarat că România rămâne la ușa Schengen

Redactor:
Alina Matis
Reacția MAE după ce ministrul francez de Interne a declarat că România rămâne la ușa Schengen
Ministerul a anunțat că...

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a explicat pentru gândul că România contează „întru totul” pe sprijinul Franței pentru aderarea la Schengen. Reacția vine după ce ministrul francez de Interne, Manuel Valls, a spus joi la un post de radio că deschiderea spațiului Schengen pentru țara noastră și Bulgaria „nu este pe ordinea de zi”, declarându-se „mai mult decât rezervat”, în legătură cu această posibilitate. Ministerul condus de Titus Corlățean sugerează, însă, că aceste declarații sunt unele politice, înscrise într-o logică națională.

„Dincolo de dezbaterile politice interne din Franța, care au logica și justificarea lor națională, contăm întru totul pe sprijinul autorităților franceze pentru aderarea României la Spațiul Schengen și suntem încrezători că declarațiile de susținere ale premierului Ayrault, ancorate în Parteneriatul Strategic dintre cele două țări, reprezintă fundamentul sprijinului Franței pentru îndeplinirea obiectivului aderării României la Spațiul Schengen”, a declarat MAE pentru gândul.

Întrebată dacă ministrul Titus Corlățean rămâne la fel de încrezător că se va lua o decizie privind aderarea noastră la Schengen la Consiliul JAI de la finele anului precum era în luna iunie, invitat la Gândul LIVE, diplomația română a amintit declarațiile premierului francez, Jean-Marc Ayrault, din luna iulie, când a fost în vizită oficială la București:  „Ministrul Afacerilor Externe a salutat poziția și declarațiile referitoare la cooperarea bilaterală dintre România și Franța, precum și la aderarea României la Spațiul Schengen exprimate cu ocazia vizitei la București a primului-ministru francez, Jean-Marc Ayrault. Astfel, Premierul francez a exprimat satisfacție față de nivelul actual al cooperării bilaterale, reflectat în Foaia de Parcurs a Parteneriatului Strategic și a transmis, de o manieră clară, sprijinul pentru soluția aderării țării noastre la Spațiul Schengen în două etape”, a declarat MAE pentru gândul, subliniind că sprijinul Franței pentru eforturile de aderare a României este prevăzut explicit în Foaia de Parcurs, semnată, la Paris, în februarie 2013.

În ceea ce privește relațiile dintre România și Franța, Externele consideră că aceste contacte „cunosc un nivel și o dinamică în continuă ascensiune”.

Aflat la București pentru a sărbători Ziua Națională a Franței, Jean-Marc Ayrault a declarat că țara lui „a propus ca măsură imediată permiterea deschiderii frontierelor aeriene” pentru România și Bulgaria. Întrebat ce înseamnă, concret, „imediat”, Ayrault a răspuns că este o chestiune de câteva luni.

În aceeași perioadă, președintele Traian Băsescu se arăta încrezător că prima etapă a aderării noastre va avea loc în aprilie 2014.

„În prezent nu există o decizie în privința intrării României și Bulgariei în spațiul Schengen și ca ministru de Interne, care participă la Consiliul miniștrilor de Interne din UE, sunt, evident, mai mult decât rezervat în legătură cu deschiderea, astăzi, a acestor frontiere, atât timp cât România și Bulgaria nu îndeplinesc anumite eforturi”, a declarat joi Manuel Valls. „Nu este astăzi pe ordinea de zi și vă spun acest lucru foarte clar. Nu la 1 ianuarie, atât timp cât nu vor fi luate măsuri pentru garantarea securității celorlalte țări și celorlalți cetățeni”, a adăugat ministrul francez de Interne.

 

ALERTĂ! Un nou virus extrem de contagios face ravagii în China. Ce este norovirusul şi...
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit un oltean după ce a chemat acasă o prostituată,...
FOTO. Loredana Groza, apariție interzisă cardiacilor! Rochia scurtă și mulată a lăsat totul la vedere
Cum a murit, de fapt, sponsorul Simonei Halep! Detalii cutremurătoare despre ultimele clipe de viață:...
ULTIMA ORĂ! S-a aflat prospectul vaccinului anti-COVID-19. Ce reacții adverse produce. Doamne..
OPINIE | Nu sînt doar ”pioneri” şi ”utecişti”: cine votează USR-PLUS, îi votează, de fapt,...
Dispariție misterioasă în Marea Britanie: 50 de miliarde de lire sterline „sunt ascunse undeva, dar...
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit un oltean după ce a chemat acasă o prostituată,...
Socrii au venit în vizită, neanunţaţi. Când s-au uitat sub pat, au simţit cum li...
Cele mai perverse PRACTICI amoroase. Jumătate dintre FEMEI fac asta în pat
Veste GENIALĂ! Medicamente gratuite și compensate! Cine va beneficia de ele
Adevarul despre noii patroni ai lui Dinamo. Fotbalistii cer sprijinul Guvernului Orban. Ce se întâmplă...
AVEM prospectul vaccinului anti-COVID! Este ŞOCANT: Ce scrie în el
9 simptome ale cancerului pe care bărbaţii nu trebuie să le ignore
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Ce s-a întâmplat cu imperiul de miliarde de euro al lui Dinu Patriciu după ce...
Ruby a scos-o din sărite pe bunica ei. Cum a reacționat femeia: „M-ai zăpăcit”
Inchide