Reacția MApN în cazul lui Max, câinele-erou al Armatei

Reacția MApN în cazul lui Max, câinele-erou al Armatei
Ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa a dispus, luni, constituirea unui colectiv de lucru care să elaboreze un set de acte normative, privind utilizarea în M.Ap.N. a animalelor de serviciu, în urma reacțiilor din mass-media apărute despre situația lui Max, câinele-veteran al Armatei române.

Potrivit unui comunicat al MApN, Mircea Dușa a dispus constituirea unui colectiv de lucru care să elaboreze, până la sfârșitul acestei săptămâni, un set de acte normative cu caracter intern (norme și instrucțiuni) privind utilizarea în M.Ap.N. a animalelor de serviciu.

De asemenea, la nivelul Departamentului pentru relația cu Parlamentul și informare publică a fost desemnat un grup de experți care să realizeze, împreună cu alte structuri ce dețin animale de serviciu, un proiect de lege privind gestionarea și utilizarea acestora în condițiile respectării legislației europene referitoare la protecția animalelor.

Mass-media a prezentat, în ultima săptămână, după parada Armatei organizată cu ocazia Zilei Naționale, situația dificilă a lui Max, câinele-veteran al Armatei Române, care a fost diagnosticat cu o boală gravă, dirofilarioză și ar fi ajuns într-un adăpost public dacă o iubitoare de animale nu l-ar fi luat în grijă. De asemenea, în această perioadă s-au deschis conturi în care se pot dona sume pentru tratamentul lui Max.

Max este singurul câine al Armatei antrenat să detecteze explozibili în tetrele de operațiuni. A efectuat două misiuni în Afganistan în cadrul Batalionului 2 Infanterie „Călugăreni” și a Batalionului 300 Infanterie „Sf. Andrei”. Născut în 2009, el a fost dresat și antrenat de mic pentru misiuni de plutonierul major Roșioara Valentin.

Tags:
Inchide