Reacție rușinoasă a românilor când au aflat că un mesaj umanitar de pe Facebook este fals: „L-au distribuit, dar nu au venit să doneze”

Reacție rușinoasă a românilor când au aflat că un mesaj umanitar de pe Facebook este fals: L-au distribuit, dar nu au venit să doneze
Publicat: 07/09/2017, 18:43
Actualizat: 07/09/2017, 19:52

„Dă și tu sfoară în țara după grupa AB pozitiv. Dacă cineva e dispus să doneze sânge…pentru o fetiță cu aplazie medulară … Este la spitalul Fundeni (București) , secția de Pediatrie, are 11 ani, se numește Tudor Alexandra Mihaela și până la operație face transfuzii zilnice. Altfel moare. Măcar dă mai departe!!! Nu-i greu!!! (un simplu forward ajută o viață de îngeraș)”, este mesajul distribuit pe Facebook.

Ulterior, mai mulți oameni care s-au interesat de caz au sesizat că este vorba despre un apel fals, Centrul de Transfuzie Sanguină București confirmând informația.

„Apreciem disponibilitatea voastră de a da o mână de ajutor în cazul semnălarii unui caz care necesită transfuzie de sânge în spital. De data această, însă, vă dăm o veste bună: mesajul este din anul 2009, Alexandra are 19 ani, este bine, ultima internare a avut-o în februarie 2017 iar noi îi dorim mulți ani sănătoși și fericiți! Iar pe voi vă așteptăm la centru să donați și să salvați, pentru că mereu există o mamă, un unchi sau o prietenă care au nevoie de noi”, transmite Centrul de Transfuzie Sanguină București pe pagina de Facebook.

Reprezentanții Centrului au declarat pentru MEDIAFAX că au primit peste 20 de telefoane privind acest subiect, însă bucureștenii nu au mers să doneze sânge.

„Când a explodat Facebook, toată lumea s-a grăbit să distribuie mesajul, dar nu s-au urcat în mașină să vină să doneze. Nu au venit, pentru că în centru am avut colecta mai mică decât de obicei, 132 de pungi recoltate. Ei au venit cam 160, asta înseamnă o zi slabă pentru noi. Dacă se mobilizau pentru Alexandra, am fi avut o zi bună. (..) Mesaje din astea știu de unde le scot ei… habar n-am. Eu țin Facebook în bară și urmăresc un mesaj ca să răspund. Așa ar trebui, să ne întrebe. Dar nu m-a întrebat nimeni, doar am primit o avalanșă de telefoane. Am primit multe telefoane, pentru că s-au speriat oamenii. Și cunoscuții mei, și familia: Ce faceți acolo, lăsați copilul ăla să moară? Astăzi au fost peste 20 de telefoane. Iar pe Facebook au fost foarte multe, a declarat pentru MEDIAFAX Doina Goșa, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină București.

Întrebată dacă cetățenii s-au interesat de acest caz, Carmen Orban, managerul Spitalului Fundeni a spus: „Pur si simplu astăzi numai asta am făcut. Aberant, în condițiile în care în acest spital este extrem de mult de lucru!”