REACȚII după ce un comisar european a spus că România vrea SĂ DISTRUGĂ UE. Meleșcanu: Declarații fără acoperire! Răzvan Popa: Țara noastră a făcut sacrificii pentru proiectul european

REACȚII după ce un comisar european a spus că România vrea SĂ DISTRUGĂ UE. Meleșcanu: Declarații fără acoperire! Răzvan Popa: Țara noastră a făcut sacrificii pentru proiectul european
Publicat: 06/09/2018, 11:18
Actualizat: 26/03/2019, 14:38

Meleșcanu, postare pe Facebook: Oettinger face afirmații fără acoperire

„România a fost și rămâne unul dintre cele mai pro-europene state din Uniunea Europeană, integrarea europeană și euro-atlantică fiind un proiect de țară sprijinit de toate forțele politice și de întreaga societate românească. În cei mai bine de 10 ani care au trecut de la aderarea la Uniunea Europeană, România a dovedit entuziasm și un sprijin continuu și neechivoc pentru o Uniune puternică, stabilă și prosperă. Asigurăm partenerii noștri europeni că această poziție a României nu s-a schimbat și că suntem pregătiți pentru a prelua Președinția Consiliului Uniunii Europene ferm conștienți de responsabilitatea pe care o avem și dornici să demonstrăm că Europa poate fi și mai puternică decât este astăzi”, a afirmat ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, într-o postare pe Facebook.

Acesta îi reamintește comisarului european pentru Buget că nu poată să lanseze astfel de acuzații fără „o documentare prealabilă serioasă”.

„Ne exprimăm regretul că un membru al executivului european cu atâta experiență, precum domnul Günther Oettinger, face declarații fără o acoperire bazată pe realitate. Îi reamintim domnului Oettinger că nu este normal ca un comisar european să acuze state membre ale UE fără o documentare prealabilă serioasă. Afirmațiile publice făcute de domnul comisar Oettinger promovează linii de discurs care contravin atitudinii constructive și echilibrate pe care ar trebui să o aibă un comisar european în raport cu un stat membru cu drepturi depline. Dincolo de opiniile lipsite de o perspectivă de ansamblu, istorică, ale unui funcționar european, România rămâne atașată valorilor și dezvoltării organizației în care este membru cu drepturi depline și egale”, a conchis Meleșcanu.

Comisarul european pentru Buget, Günther Oettinger, a afirmat săptămâna aceasta că proiectul UE este în „pericol de moarte”, adăugând că „unii din interiorul Europei vor să slăbească sau să distrugă” proiectul, oficialul menționând în acest sens „România, Polonia, Ungaria și Guvernul Italiei”, potrivit Politico.eu.

„Din punctul meu de vedere, proiectul este în pericol de moarte”, a declarat oficialul.

„Unii din Europa vor să o slăbească sau să o distrugă – Polonia, Ungaria, România, Guvernul Italiei”, a continuat Oettinger.

Oficialul european a mai declarat la un eveniment organizat marți de o asociație germană că, de asemenea, UE mai este în pericol din cauza autocraților care provoacă războaie comerciale și comit agresiuni, menționând președintele rus Vladimir Putin, președintele turc Recep Tayyip ErdoÄŸan și „chinezul viclean”.

Oettinger a adăugat că Guvernul din propria sa țară, Germania, nu afișează suficient entuziasm pentru UE, în mod special în ceea ce privește bugetul.

Răzvan Popa, PSD: România, o țară profund pro-europeană. Afirmațiile lui Oettinger, o greșeală

„România este o țară profund pro-europeană, atât la nivelul clasei politice, cât și la nivelul societății, fapt cunoscut clar la Bruxelles. Acest lucru a fost demonstrat în mod repetat de-a lungul anilor, România fiind tocmai unul dintre statele care au încurajat constant consensul în cadrul Uniunii Europene și care au făcut sacrificii pentru a apăra proiectul european. Este o greșeală afirmația făcută de comisarul Oettinger. Ar trebui să își retragă declarațiile și sper că o va face în cel mai scurt timp. Uniunea Europeană are nevoie de unitate, nu de astfel de afirmații incorecte. Salut pe această cale declarațiile comisarului european pentru Justiție, doamna Vera Jourova, care a dezaprobat mesajul colegului său”, spune europarlamentarul PSD Răzvan Popa, într-un comunicat de presă remis, joi, MEDIAFAX.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a transmis miercuri că declarațiile comisarului european Günther Oettinger potrivit cărora anumite țări, printre care și România, ar dori să pună piedici Uniunii Europene, ”nu pot decât să încurajeze sentimentele eurofobe”.

„Am constatat astăzi, cu îngrijorare, faptul că a început campania electorală la nivel european. Liderul PPE din Parlamentul European, Manfred Weber, și-a anunțat intenția de a fi candidatul dreptei pentru șefia Comisiei Europene. Prin acest anunț, Germania a anunțat probabil și viitorul său reprezentant în Comisia Europeană. Actualul comisar german, Günther Oettinger, a reacționat evocând faptul că anumite țări, printre care și România, doresc să pună piedici Uniunii Europene. Consider că astfel de declarații nu pot decât să încurajeze sentimentele eurofobe și, mai mult decât atât, să inducă cetățenilor europeni ideea că statele din Estul și Sudul Europei ar putea fi, eventual, responsabile de eșuarea proiectului european. Într-o perioadă caracterizată de efortul comun de a identifica răspunsuri la provocările existente la adresa proiectului european, în care avem nevoie de mai multă coeziune, consider că astfel de declarații nu pot decât să afecteze unitatea statelor membre”, a transmis ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, pe Facebook.

Acesta transmite că România are una dintre populațiile cele mai pro-europene din Uniunea Europeană, nu are partide extremiste în Parlamentul național sau în Parlamentul European, sprijină toate demersurile pentru un viitor pozitiv pentru Uniunea Europeană și adoptarea, pe cale de consecință, a viitorului buget european.

Europarlamentarul ALDE Renate Weber a scris miercuri, pe Facebook, după ce comisarul european pentru Buget, Günther Oettinger, a nominalizat România printre țările care-și doresc distrugerea UE, că oficialul „este un obișnuit al declarațiilor controversate, alarmiste și fără niciun fundament”. Potrivit acesteia, unele din afirmațiile pe care comisarul european pentru Buget le-a făcut de-a lungul vremii frizează „absursul”.

„De exemplu, în timpul dezastrului nuclear de la Fukushima, din 2011, Oettinger, pe atunci comisar pe Energie, vorbea de apocalipsă și de faptul că japonezii nu mai dețin control pe nimic. În 2014, referindu-se la guvernul francez care nu respectă regulile bugetare ale UE, îl compară cu un infractor criminal, pe activiștii pentru neutralitatea internetului îi cataloga drept talibani, dar absurdul a atins cele mai înalte culmi într-o declarație publică, în calitate de politician german, când a spus că muncitorii de 60 de ani trebuie plătiți mai prost decât cei de 30 de ani, pentru că sunt mai puțin productivi și mai puțin inventivi”, a apreciat Renate Weber.

Comisarul european pentru Buget, Günther Oettinger, afirmă că proiectul UE este în „pericol de moarte”, adăugând că „unii din interiorul Europei vor să slăbească sau să distrugă” proiectul, oficialul menționând în acest sens „România, Polonia, Ungaria și Guvernul Italiei”, potrivit Politico.eu.

„Din punctul meu de vedere, proiectul este în pericol de moarte”, a declarat oficialul.

„Unii din Europa vor să o slăbească sau să o distrugă – Polonia, Ungaria, România, Guvernul Italiei”, a continuat Oettinger.

Oficialul european a mai declarat la un eveniment organizat marți de o asociație germană că, de asemenea, UE mai este în pericol din cauza autocraților care provoacă războaie comerciale și comit agresiuni, menționând președintele rus Vladimir Putin, președintele turc Recep Tayyip ErdoÄŸan și „chinezul viclean”.

Oettinger a mai afirmat că Guvernul din propria sa țară, Germania, nu afișează suficient entuziasm pentru UE, în mod special în ceea ce privește bugetul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Cel mai căutat fugar american, prins în Piața Sf. Petru din Vatican