Realitatea TV, amendată pentru o emisiune în care Rareș Bogdan a spus că Ponta e „infractor dovedit”

Realitatea TV, amendată pentru o emisiune în care Rareș Bogdan a spus că Ponta e infractor dovedit
Publicat: 18/06/2015, 16:24

Televiziunea Realitatea TV a fost amendată cu 7.000 de lei, la propunerea membrului CNA Radu Herjeu. Amenda a fost aplicată cu șase voturi „pentru” (Florin Gabrea, Lorand Turos, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Dorina Rusu și Răsvan Popescu), în timp ce „împotrivă” au votat Viorel Buda și Radu Călin Cristea.

Cristea a propus amendarea Realitatea TV cu 20.000 de lei, însă această propunere nu a întrunit numărul minim necesar de voturi (șase) pentru a putea fi aplicată.

De altfel, CNA a analizat acest caz și în ședința din 16 iunie, când niciuna din cele două propuneri făcute – 20.000 de lei și 7.000 de lei – nu a întrunit numărul minim necesar de voturi pentru a fi aplicată. De asemenea, nici o propunere intermediară făcută atunci, 12.000 de lei, nu a primit minimum șase voturi pentru a putea fi aplicată.

Astfel, discuțiile au fost reluate în ședința de joi, când propunerea lui Radu Herjeu, de amendare a Realitatea TV cu 7.000 de lei, a fost aplicată.

Sancțiunea a fost aplicată pentru încălcarea articolului 40 din Codul audiovizualului, potrivit căruia „(1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzații unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susținute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-și exprima punctul de vedere; dacă acuzațiile sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; în situația în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie să se precizeze acest fapt. (2) Moderatorii programelor au obligația să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmațiile acuzatoare sau să indice, cel puțin, probele care le susțin, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acuzațiile”.

Amenda a fost aplicată pentru emisiunile de știri și dezbateri difuzate pe 5 iunie de Realitatea TV, în care Rareș Bogdan a făcut mai multe afirmații despre Victor Ponta, între care și faptul că acesta este un „infractor dovedit”. Comentariile au fost făcute în contextul în care procurorii DNA au dispus efectuarea urmăririi penale față de premierul Victor Ponta, în dosarul lui Dan Șova.

În aceleași programe, Rareș Bogdan a adus mai multe acuzații lui Victor Ponta. El a spus și că Rompetrol este o companie „căreia Victor Ponta i-a șters 500 de milioane de euro printr-o semnătură”.

Pe de altă parte, amenda a fost aplicată și pentru emisiunea „Realitatea Românească” difuzată pe 14 martie de Realitatea TV și moderată de Octavian Hoandră. În acea emisiune, regizorul Ioan Cărmăzan a vorbit despre fostul jurnalist Iosif Costinaș, spunând că acesta ar fi fost colaborator al Securității, fără a prezenta însă documente în acest sens. În urma difuzării emisiunii, fiica lui Costinaș, Raluca Costinaș, a depus o reclamație la CNA, precizând că acesta a decedat „în condiții mai mult decât suspecte în anul 2002”. Potrivit acesteia, afirmațiile lui Cărmăzan au adus „o gravă atingere imaginii” lui Iosif Costinaș, fără ca acesta să se mai poată apăra.

Membrii CNA au considerat că în toate aceste emisiuni incluse în sancțiune moderatorul nu și-a îndeplinit rolul impus de legislația audiovizualului și nu a cerut dovezi în momentul în care au fost aduse acuzații unor persoane.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
A pierdut la Marriott banii de la cămătari și... De ce a cedat Mititelu Jr.?!...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
EXCLUSIV | Adrian Mititelu și-a pulverizat copilul aflat pe patul de spital: „E un escroc!...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Alertă! Cutremur de 6.3 grade pe scara Richter! Unde s-a produs și ce magnitudine a...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Obligație pentru români. Plata impusă de stat de care nu pot scăpa: E pentru nimic
Întrebarea la care Florin Piersic n-a primis răspuns niciodată. A rămas cu o mare durere...
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
EL e ucigașul Ana-Mariei?! Gravida, găsită îngropată în pădure! Dezvăluiri de ultimă oră
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
Primele declarații ale Ancăi Dumitra despre sarcină. Actrița nu își mai încape în piele de...
BANCUL ZILEI. Bubulina:- Iar pleci la cârciumă derbedeule, săptămâna viitoare trebuie să plătim și întreținerea!
Test de cultură generală. De ce miros urât câinii uzi?