REBU, dată în judecată de primarul Băluță. Cine va strânge gunoiul în Sectorul 4

REBU, dată în judecată de primarul Băluță. Cine va strânge gunoiul în Sectorul 4
Publicat: 06/04/2017, 19:03
Actualizat: 06/04/2017, 19:08

„Am dat în judecată REBU pentru înșelăciune, nu au respectat legislația, nu au dat documentația, nu ne-au dat pubelele și utilajele pentru că la încheierea contractului, societatea este obligată să le prezinte primăriei. (…) Societatea ne-a anunțat că în ciuda faptului că suntem sub contract, nu va mai ridica gunoiul. Este un șantaj la care REBU achesează. În paralel cu aceste acțiuni de șantaj, a apărut același tip de șantaj la adresa familiei mele. Copilul meu a fost amenințat că va fi răpit și eu am fost amenințat cu moartea. Am acționat în consecință”, a declarat, joi, primarul Sectorului 4 al Capitalei, Daniel Băluță.

Edilul a precizat că de colectarea gunoiului din Sectorul 4 se va ocupa ADP Sector 4, până la finalizarea licitației pentru o nouă firmă.

Primăria Sectorului 4 al Capitalei a decretat, joi, stare de alertă în toată zona aflată în administrare ca urmare a sistării contractului de salubritate cu REBU.

,,S.C. REBU S.A., operatorul de salubritate aflat sub contract cu Sectorul 4 al Municipiului București pentru colectarea deșeurilor menajere și asigurarea serviciilor de salubrizare stradală, refuză să respecte prevederile legale, punând astfel în pericol sănătatea a peste 300 de mii de locuitori ai sectorului. În ciuda nenumăratelor demersuri ale administrației locale, inclusiv de natură juridică, S.C. REBU S.C. continuă acțiunile vădit ilegale de ridicare a recipienților de colectare a deșeurilor”, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX de Primăria Sectorului 4, din București.

Comitetul Local pentru Situații de Urgență, a fost convocat, miercuri, de primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, după ce REBU nu a mai colectat gunoiul și a ridicat fără a înapoia aproape 1.600 de pubele. Aceste acțiuni survin ca urmare a neprelungirii contractului de salubritate pe care Primăria Sector 4 îl avea de mai bine de 10 ani cu REBU S.A.

,,REBU nu va mai ridica gunoiul din Sectorul 4. Contractul, care era încheiat de 10 ani, nu a mai fost prelungit și a expirat la începutul acestui an. (…) Practic, REBU nu va mai putea ridica gunoiul de nicăieri din București”, au precizat reprezentanții Biroului de presa ai Primariei Sectorului 4.

Aceștia susțin că REBU are, totuși, obligația de a ridica în continuare gunoaiele.

,,Până la data de 10 aprilie, REBU trebuie să ridice gunoiul, dar am primit foarte multe sesizari de la cetățeni care reclamau că fie nu se mai ridică deșeurile, sunt lăsate la marginea drumului. Angajații ADP Sector 4 au intervenit cât s-a putut de repede și s-a reușit cât de cât rezolvarea problemelor. În perioada următoare ADP Sector 4 va continua să ridice gunoiul menajer, are logistica umană și materială necesară, însă, este o chestiune temporară”, a mai precizat reprezentanții Primăriei.

REBU a transmis joi, printr-un comunicat de presă, că va colecta în continuare, până pe 10 aprilie, inclusiv, deșeurile menajere pentru bucureștenii care locuiesc în această zonă, conform contractului în vigoare.

„Contractul în cadrul căruia, în ultimii 10 ani, am asigurat consecvent un serviciu de calitate pentru toți locuitorii Sectorului, a expirat în data de 10 ianuarie 2017. Acesta a fost prelungit de către Primăria de Sector, pentru un interval de 90 de zile. În tot acest interval, administrația nu a inițiat nicio procedură de predare-primire a serviciului prin care să asigure continuitatea colectării deșeurilor”, a declarat Florin Cepănariu, Director General REBU S.A.

În data de 10 aprilie 2017, termenul de 90 de zile va expira, iar REBU spune că nu își va putea continua activitatea, în lipsa unui cadru legal.

„Am înaintat către Primăria Sectorului 4 propunerea de a închiria echipamentele și resursele umane în speranța continuării activității de salubrizare în serviciul cetățenilor și, mai mult, a asigurării unui loc de muncă pentru cei aproximativ 500 de angajați REBU afectați de încetarea acestui contract.
În 20 de ani de prezență în Sectorul 4, am colectat 1,7 milioane tone de deșeuri și am lucrat în folosul a peste 200.000 de cetățeni lunar. Am făcut demersuri pentru ca iminenta expirare a contractului să nu afecteze un întreg Sector și cetățenii săi. Am întâmpinat însă un refuz ferm din partea Primăriei”, a mai spus Florin Cepănariu, Director General REBU S.A.

În cadrul contractului de salubrizare, REBU S.A a achitat în ultimii 10 ani peste 15,6 milioane de lei către Municipiul București pentru chiriile aferente locațiilor închiriate de la Primărie și dividende în valoare de peste 32,3 milioane de lei (peste șapte milioane de euro). Primăria deține 50% din compania REBU S.A, iar 50% din acțiuni aparțin companiei RER București SRL.

„Ne dorim ca bucureștenii să înțeleagă realitatea și să conștientizeze diferența dintre situația artificial invocată de către Primărie și lipsa de implicare de care aceasta a dat dovadă. În urma întâmpinării unui refuz din partea autorităților în procedura de tranziție, am trecut la aplicarea reglementărilor contractuale, care stipulează că, la încheierea contractului, trebuie să asigurăm ridicarea recipienților de colectare dați în folosință către utilizatori. Prin urmare, declarațiile alarmante ale reprezentanților Primăriei Sectorului 4 referitor la colectarea pubelelor se referă de fapt la o reglementare contractuală de care au cunoștință „, a adăugat reprezentantul companiei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Decizie pentru toți cei care au TELEFOANE MOBILE. Ordinul de la UE a devenit deja...
Câinii și pisicile vă pot ucide. Alertă pentru proprietarii de animale
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Vitamina care ar putea încetini îmbătrânirea