Recensământul populației, amânat pentru 2022 din cauza pandemiei de coronavirus

Recensământul populației, amânat pentru 2022 din cauza pandemiei de coronavirus
Sursă FOTO: Pixabay
Publicat: 06/01/2021, 11:29
Actualizat: 06/01/2021, 11:29

Recensământul populației urma să aibă loc în anul 2021, dar din cauza pandemiei de coronavirus autoritățile au decis amânarea acestuia pentru anul 2022.

Unul dintre motivele care a dus la luarea unei astfel de decizii a fost faptul că multe persoane sunt în izolare sau în carantină instituționalizată și recenzorii s-ar putea îmbolnăvi ușor, transmite Digi24.

„Nu era indicat ca în această etapă să mergem, chiar și la o mică parte din populație să culegem aceste date pe teren la ușa fiecărei locuințe”, a declarat Andrei Tudorel, președintele Institutului Național de Statistică din România.

Pentru prima dată în istorie, datele referitoare la populația României vor fi colectate și în mediul online, însă începând de anul viitor.

Recensământul, amânat pentru 2022

În prima etapă, angajații INS, dar nu numai vorcolecta datele din diverse surse. În cea de-a doua etapă, locuitorii vor putea accesa o platformă online unde vor completa date personale cum ar fi de exemplu religia, iar în mediul rural primăriile îi vor ajuta pe oameni. În cea de-a treia etapă, persoanele care nu au compeltat datele online vor fi contactate la domiciliu.

„Dacă până acum se apela la formulare scrise și recenzorul completa datele capului gospodăriei, și era o a doua etapă transcriere în baza de date, de data aceasta recenzorul vine cu o tabletă”, a declarat Vladimir Alexandrescu, purtător de cuvânt al INS.

Numărul real de locuitori, important pentru carantinarea unei localități

Recensământul își arată importanța în situații precum pandemia -de exemplu, localitatea Popești-Leordeni, din apropierea Bucureștiului, se află în carantină, deși, potrivit oficialilor, numărul locuitorilor este triplu față de cel de la ultima „numărătoare”.

„Noi ne raportăm la această populație de 42.000 de locuitori. Situația reală noi ne-am calculat și sărim de 115.000, 120.000 și ne-am raportat la o medie națională pe țară pe locuințe colective și gospodării”, a declarat Alin Todireanu, administrator public al Popești-Leordeni.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase