RECORD. Brazilienii au plâns mai mult. Număr impresionant de decese puse pe seama noului coronavirus

Redactor:
Gandul
RECORD. Brazilienii au plâns mai mult. Număr impresionant de decese puse pe seama noului coronavirus
Curba deceselor cauzate de noul coronavirus în Brazilia este în creștere semnificativă / Sursă foto: Shutterstock / caracter ilustrativ

Brazilia, cea mai afectată ţară din America Latină, a contabilizat un număr impresionant de decese cauzate de complicațiile îmbolnăvirii de COVID-19 la 24 ore, astfel că, marți, 19 mai 2020, la orele serii, ministerul Sănătății a raportat nu mai puțin de 1.179 de morți.

Astfel, totalul morților cauzate de noul coronavirus atinge în Brazilia – țară cu 210 milioane de locuitori și care a detectat 271.628 cazuri de COVID-19 – un nou vârf de 17.971 de decese, conform AFP.

Și asta în condițiile în care Brazilia înregistrase cu șase zile în urmă un maximum al morților puse pe seama infectării cu SARS-CoV-2 de 881 de decese.

Experții spun că dacă tendinţa se confirmă în următoarele zile, ţara din America Latină va cunoaşte o fază de accelerare a pandemiei, al cărei vârf este prevăzut de aceștia la începutul lunii viitoare.

Nu mai devreme de luni, 18 mai 2020, Brazilia a devenit a treia ţară din lume ca număr de contaminări cu coronavirusul, urcând de la locul al şaselea, în spatele SUA şi Rusiei.

Date subestimate privind numărul de îmbolnăviri de COVID-19

Comunitatea ştiinţifică internațională consideră că datele anunţate de minister sunt mult subestimate, posibil de până la 15 ori, ţara efectuând încă prea puţine teste.

Conform datelor ministerului de resort din Brazilia, numărul noilor cazuri de COVID-19 a atins un nivel de 17.408 în 24 de ore.

De altfel, unităţile de terapie intensivă de la spitalele statelor Sao Paulo, Rio de Janeiro (sud-est), Ceara, Amazonas sau Pernambuco (nord şi nord-est) sunt foarte aproape de saturaţie.

Statul Sao Paulo, locomotiva economică a Braziliei, cu 46 de milioane de locuitori, a înregistrat 5.147 de decese, aproape o treime din totalul ţării, pentru circa 66.000 de cazuri.

Statul Rio de Janeiro este al doilea ca număr de decese, cu 3.079 de morţi în total. Aceste state au decretat izolarea populaţiei la domiciliu, dar fără măsuri coercitive.

În conflict deschis cu majoritatea guvernatorilor celor 27 de state, preşedintele de extremă-dreaptă, Jair Bolsonaro, îndeamnă constant la reluarea activităţii, pentru a păstra statutul de primă economie a Americii Latine, pus sub semnul întrebării de o gravă recesiune care se prefigurează la orizont.

Sursă foto: Shutterstock/caracter ilustrativ

Inchide