Record negativ în România: maternitatea deschisă după 26 de ani de la începerea lucrărilor

Record negativ în România: maternitatea deschisă după 26 de ani de la începerea lucrărilor
Publicat: 29/10/2014, 17:21

Managerul Spitalului Județean din Drobeta Turnu Severin, Marinică Stoian, a anunțat, miercuri, într-o conferință de presă, că joi dimineață personalul medical va începe lucrul în noua maternitate și tot atunci vor putea fi internate și primele femei, după ce unitatea a fost dotată cu mobilier și aparatură.

Stoian a precizat că o parte din aparatură a fost adusă și recondiționată din vechea maternitate, spunând că speră ca Ministerul Sănătății să sprijine autoritățile, astfel încât la noua maternitate să fie adusă aparatură mai nouă și performantă.

„Ceea ce s-a mai adus din vechea maternitate este aparatură. Sperăm că Ministerul Sănătății ne va sprijini pentru ca în perioada următoare, la anul, să se modernizeze, să se aducă aparate mai performante. Important este că aici condițiile sunt foarte bune. Pe un etaj sunt saloane de trei paturi pentru lăuze, care flanchează saloane de șase pătuțuri cu măsuțe de înfășat pentru nou-născuți. La etajul al doilea sunt tot câte trei paturi în salon pentru femeile cu afecțiuni ginecologice. La parter este Unitatea de Primiri Urgențe, unde sunt îndeplinite toate condițiile de filtre, de băi și tot ceea ce trebuie făcut pentru internarea în mod corespunzător a celor care vin să solicite serviciile acestui Bloc Materno-Infantil. Tot la parter este ambulatoriu de specialitate pentru consultații și tratament pentru ginecologie și un cabinet de planning familial”, a spus managerul Spitalului Județean din Drobeta Turnu Severin.

Clădirea Blocului Materno-Infantil, a cărei construcție a început în anul 1988, este în administrarea Consiliului Județean Mehedinți, iar lucrările au costat 60 de milioane de lei, din bugetul CJ, precum și dintr-un credit bancar.

„Este vorba despre o investiție de peste 60 de milioane de lei care s-a derulat de-a lungul anilor. În ultimii doi ani a fost o investiție de zece milioane de lei și se plătește o rată lunară de peste 500.000 lei pentru un credit de la BRD luat în urmă cu mai mulți ani, care a fost insuficient pentru terminarea maternității”, a declarat președintele interimar al Consiliului Județean Mehedinți, Aladin Georgescu.

Creditul contractat în anul 2010 are o perioadă de rambursare de zece ani.

Lucrările la noua maternitate, aflată în curtea Spitalului Judeațean din oraș, au început în anul 1988, iar după ce s-a realizat în jur de 50 la sută din construcție lucrările au fost abandonate, astfel că a început să se degradeze tot ce se construise. În anul 2009, s-a decis reluarea lucrărilor, care au fost finalizate în 2013.

De-a lungul timpului, noua maternitate din Drobeta Turnu Severin a fost subiect de campanie electorală la aproape toate alegerile.

În anul 2013, după finalizarea construcției, noua maternitate a fost inaugurată de președintele Consiliului Județean, Adrian Duicu, acum suspendat din funcție, de fostul manager al spitalului Doina Borugă, dar și de fostul președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate Cristian Bușoi, deși unitatea nu putea fi dată în folosință pentru că nu avea sistem de ventilație, mobilier și nici aparatură.

După ce a fost tăiată panglica în cadru festiv, în 1 august 2013, au început demersurile pentru dotarea noii maternități cu aparatură și mobilier, estimate atunci la 2,5 milioane de euro.

Contractul de achiziție a făcut apoi obiectul unei anchete DNA vizându-i pe președintele CJ Mehedinți, Adrian Duicu, Daniela Popescu – director executiv al CJ și Doina Borugă -fostul manager al Spitalului Județean.

Procurorii anticorupție susțin că cei trei au furnizat informații din caietul de sarcini unei societăți comerciale, pentru ca aceasta să câștige licitația, motiv pentru care împotriva acestora a fost începută urmărirea penală.

Imediat ce a început ancheta Direcției Naționale Anticorupție, contractul de achiziție a aparaturii și mobilierului a fost suspendat, iar succesorii lui Duicu și Borugă s-au văzut nevoiți să caute alte soluții.

Blocul Materno-Infantil are trei săli de operație, 40 de paturi pentru nou-născuți, dintre care opt de terapie intensivă, 50 de paturi de pediatrie și 65 de paturi pentru obstetrică-ginecologie.

Până acum, maternitatea din Drobeta Turnu Severin a funcționat într-o clădire construită în anul 1930 și care a avut inițial destinația de hotel. În ultimii zece ani, maternitatea nu a mai fost autorizată de către Inspectoratul de Stat în Construcții întrucât imobilul a fost afectat de două cutremure de-a lungul timpului, pereții stau să cadă, iar prin tavan curge apa la fiecare ploaie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Este INTERZIS în România. Te arestează imediat. Legea care te bagă la închisoare
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”