REFERENDUM 2012. MAE a trimis 600.000 de buletine de vot în cele 306 secții din străinătate

REFERENDUM 2012. MAE a trimis 600.000 de buletine de vot în cele 306 secții din străinătate
Publicat: 26/07/2012, 10:34
Actualizat: 28/07/2012, 18:35

Ministerul Afacerilor Externe informează că a finalizat expedierea către misiunile României din străinătate a materialelor necesare celor 306 de secții de votare din afara țării, printre acestea numărându-se și cele 600.000 de buletine de vot.

DA sau NU la referendum? Votează AICI în REFERENDUMUL VIRTUAL Gândul și câștigi un iPad2!

Astfel, potrivit unui comunicat transmis joi MEDIAFAX de MAE, materialele care au fost repartizate constau în: 600.000 de buletine de vot; 400.000 de autocolante, prezentate sub formă de benzi conținând 15 autocolante pe bucată; 1.000 de ștampile cu inscripția VOTAT; 301 de ștampile cu inscripția ANULAT; 301 de ștampile cu numărul de control alocat secțiilor; 10 tușiere.

MAE precizează că repartizarea materialelor s-a făcut în funcție de o serie de principii: pentru stabilirea numărului de buletine de vot alocate fiecărei secții s-a utilizat ca referință numărul de votanți prezenți la urne la alegerile prezidențiale din noiembrie 2009, dat fiind faptul că acesta a reprezentat cel mai mare număr de votanți la ultimele prezentări la urne. Astfe, numărul de buletine alocate a fost calculat după formula 1 X 4, formulă folosită și la precedentele prezentări la urne, fiind avute în vedere atât posibilitatea prezentării unui număr mai mare de electori, cât și posibilitatea anulării buletinelor, din diferite considerente.

În capitalele statelor pe al căror teritoriu se află un număr mare de cetățeni români au fost repartizate mai multe buletine de vot, astfel încât să existe posibilitatea redistribuirii, pe bază de solicitări, la misiunile din teritoriu sau din vecinătate.

Pentru stabilirea numărului de autocolante s-a făcut diferențierea între statele din spațiul UE și alte câteva state unde cetățenii români au dreptul de a circula și pe baza cărții de identitate (de ex. Albania, Croația, Muntenegru, Macedonia, Serbia) și restul statelor. În acest sens, în spațiile UE și apropiate, având în vedere preponderența votului cu cartea de identitate, distribuirea autocolantelor s-a realizat conform formulei consacrate la buletine, în procent de 80%. În afara UE, unde se votează preponderent cu pașaport, s-a luat în calcul dublul numărului de votanți din 2009, benzile fiind multiplu de 15 autocolante; (spre exemplificare, pentru un număr de 100 de votanți în 2009, a fost dublată cifra, respectiv 200, și s-a rotunjit – în plus sau în minus – astfel încât cifra finală să reprezinte multiplu de 15, rezultatul final fiind 210 sau 180).

Repartizarea ștampilelor cu inscripția VOTAT s-a realizat, de asemenea, prin raportare la numărul de votanți din 2009, astfel: două ștampile pentru secțiile la care s-au prezentat sub 500 de votanți; trei ștampile pentru secțiile cu 500 – 1000 de votanți; patru ștampile pentru secțiile cu 1000 – 1500 de votanți și cinci ștampile pentru cele cu peste 1500 de votanți. Excepția au constituit-o secțiile nou înființate, la propunerea misiunilor și a comunităților românești din străinătate, la care au fost repartizate între trei și patru ștampile în funcție de buletinele alocate. Secțiile suplimentare au fost stabilite în regiuni cu comunități mari de cetățeni români și în zone turistice, dată fiind perioada în care se va desfășura referendumul, de exemplu Italia, Grecia, Bulgaria, Turcia, Spania, precizează MAE.

Ștampilele ANULAT și cele cu numărul de control al secțiilor au fost repartizate câte una pentru fiecare secție. Tușierele au fost repartizate câte opt în teatrul de operațiuni din Afganistan și două la Biroul Electoral pentru secțiile de votare din afara țării (BES), mai menționează MAE.

MAE a finalizat în 23 iulie lista cu secțiile de votare organizate în afara țării pentru referendum, aceasta conținând un număr de 306 de secții de votare.

Lista este disponibilă pe pagina de internet a MAE, în secțiunea „Referendum 29 iulie 2012”, link :
http://www.mae.ro/sites/default/files/file/userfiles/hcoc_2012/referendum_2012/lista_sectii_votare_strainatate_inclusiv_suplimentare-23_iul-ora_14-30(1).pdf.

Potrivit listei publicate de MAE, numărul secțiilor de votare pentru referendumul din 29 iulie este de 54 în cazul Italiei și de 46 în Spania, acestea fiind țările cu cele mai numeroase comunități de cetățeni români. De asemenea, în Republica Moldova vor fi 14 secții, în SUA vor fi 24 de secții (față de 21 secții în 18 iulie), în Franța – 10, în Marea Britanie – 8, în Germania – 5, în Austria – 5, în Canada – 4, în Grecia – 4, în Cipru – 3, în Turcia – 5 secții de votare.

La alegerile prezidențiale din noiembrie-decembrie 2009, MAE a organizat 294 de secții de votare în străinătate, dintre care 55 în Italia, 38 în Spania, 13 în Republica Moldova, nouă în Franța, trei în Ungaria, cinci în Germania, trei în Rusia, patru în Canada și 28 în SUA.

În 2009 au fost trimise în străinătate 600.000 de buletine de vot. La primul tur, din 22 noiembrie, au votat 94.000 de români în secțiile din străinătate, iar la turul al doilea, din 6 decembrie, au fost înregistrați 147.600 de votanți.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Frâna de motor: Când și cum ar trebui s-o folosești?
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
Regula OBLIGATORIE pentru toți românii! S-a anunțat astăzi, 3 Mai
Probleme legate de funcționarea telefoanelor iPhone. Apple, mesaj pentru utilizatori
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Oana Roman, dezvăluiri dureroase despre cea mai neagră noapte din viața ei. A fost la...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Carmen Tănase povestește cum se simte, la propriu, ÎNVIEREA | Altceva cu Adrian Artene