REFERENDUM 2012. Victor Ponta: „Prostiile cu fraudarea s-au dovedit a fi false, Băsescu e iresponsabil”

REFERENDUM 2012. Victor Ponta: Prostiile cu fraudarea s-au dovedit a fi false, Băsescu e iresponsabil
Publicat: 29/07/2012, 19:33
Actualizat: 30/07/2012, 10:49

Premierul Victor Ponta a declarat, duminică, după ce a votat la Școala nr. 17 din Capitală, că este foarte mulțumit de modul în care decurge referendumul, spunând că nu s-a înregistrat nicio reclamație, iar „toate țipetele” privind fraudarea votului reprezintă „simple șmecherii de campanie”.

Premierul Victor Ponta a venit la vot împreună cu soția sa, Daciana Sârbu.

„Sunt foarte mulțumit pentru că în urmă cu câteva minute am vorbit din nou cu ministrul de Interne, domnul Rus, și nu a existat până la această oră niciun fel de reclamație, nici o sesizare sau neregulă, deci toate prostiile cu fraudarea și tipetele de dinainte de referendum s-au dovedit a fi simple șmecherii, simple instrumente de campanie. Mă bucur tare că referendumul se desfășoară corect, legal și că nimeni nu va putea să conteste în niciun fel rezultatul”, a spus Ponta.

El a arătat că este „bucuros și mândru” că milioane de români au votat, iar până la ora 23.00 alte câteva milioane de oameni vor merge și ei, probabil, la referendum.

În ceea ce privește informațiile furnizate de MAI legate de existența a 170 de incidente electorale din 300 de sesizări, Ponta a precizat că nu există niciun fel de problemă de legalitate.

„Dacă scădeți cei trei milioane de români care sunt în străinătate și cei două milioane de maghiari care au decis să nu voteze (…) cred că sunt foarte mulți români care au votat – peste cinci milioane – și cred că este posibil ca în această seară, până la ora 23.00, să voteze chiar nouă milioane”, a adăugat Ponta.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Administrației și Internelor, Marius Militaru, a declarat că duminică, între orele 7.00 și 17.00, au fost înregistrate 385 de sesizări privind incidente electorale, dintre care 179 confirmate, fiind verificate 680 de autovehicule și legitimate 1.681 de persoane.

Din cele 179 de incidente electorale confirmate, 63 la sută au fost semnalate la numărul unic de urgență 112.

Polițiștii au aplicat 43 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 16.200 de lei.

Marius Militaru a precizat că au fost confirmate 53 de incidente de natură penală, din care 42 privind organizarea și desfășurarea referendumului, nouă privind articole din Codul penal și alte două privind alte acte normative.

Din cele 42 de infracțiuni privind organizarea și desfășurarea referendumului, 19 au vizat împiedicarea prin orice mijloace a liberului exercițiu al dreptului de a participa la referendum, două au vizat violarea secretului votului, 15 au fost pentru promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze sau să nu voteze, alte șase pentru tipărirea și utilizarea buletinelor de vot false, introducerea în urmă a unui număr suplimentar de buletine decât cele votate de alegător sau falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale.

Cele mai multe dintre acestea au fost înregistrate în mediul urban, respectiv 219.

REZULTAT REFERENDUM 2012 – DEMITERE BĂSESCU. HARTA INTERACTIVĂ

DA sau NU la referendum? Votează AICI în REFERENDUMUL VIRTUAL Gândul și câștigi un iPad2!

Premierul Victor Ponta a declarat, duminică, după ce a votat, că îl atenționează pe omologul său ungar, Viktor Orban, și îi cere să nu mai intervină în viața politică a României îndemnând cetățenii români de etnie maghiară să nu vină la vot.

„Eu mi-am făcut datoria ca prim-ministru al României să-l atenționez pe primul-ministru al Ungariei să nu mai intervină în viața politică a României, pentru că am văzut locuitorii din Harghita și Covasna îl ascultă pe premierul Orban, însă suntem în România și vreau ca românii să-și decidă singuri soarta dinolo de persoane fie din România, fie din alte țări, care vor răul României”, a spus Ponta.

El a adăugat că este foarte revoltat de acțiunea omologului său ungar.

„Sunt foarte revoltat de faptul că primul-ministru al Ungariei, domnul Orban, îndeamnă cetățenii români de etnie maghiară să nu vină la vot. Eu, dimpotrivă, le spun românilor să nu-l asculte pe domnul Orban și nici pe prietenii domnului Viktor Orban, să vină să-și decidă singuri soarta, pentru că România este și rămâne o țară democratică dacă oamenii pot vota și-și pot decide soarta, iar România este un stat de drept dacă recunoaștem cu toții rezultatele, așa încât sunt foarte optimist că românii își decid singuri viitorul în această zi”, a spus Ponta.

Premierul Ungariei, Orban Viktor, a afirmat, sâmbătă, la Băile Tușnad, la Universitatea de Vară „Tusvanyos”, referitor la referendum, că le urează „românilor și maghiarilor din România să aducă decizii bune, adică să nu ia nicio decizie, ceea ce mâine (duminică – n.r.) este o posibilitate”.

„Aș dori să urez românilor și maghiarilor din România să aducă decizii bune, adică să nu ia nicio decizie, ceea ce mâine (duminică – n.r.) este o posibilitate. Iar la alegerile parlamentare, să ia decizii cu care să poată proteja acel fundament care există în starea firavă care a fost făurită și de maghiarii din România. În invit pe maghiari să simtă greutatea istorică a momentului, este posibil ca soarta României să se hotărască pentru viitorul câtorva decenii”, a declarat Orban Viktor, potrivit traducerii oficiale, citate de corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
Anunț-îngrijorător despre Kate Middleton, după ce a spus public că are cancer! Starea ei de...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Interdicție completă în România din 9 aprilie. Legea n-are excepţii. Amendă 1000 lei
Cum să faci 1 milion de euro în 5 ani! Discuție cu analistul financiar Iancu...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A vrut să experimenteze pe copil". Un tată și-a lăsat bebelușul să moară de foame...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Vânzările de lux ale grupului LVMH au depăşit exporturile agricole ale Franței