Regina Elena, liant între generații: O regină senină, care a prețuit și iubit poporul român

Regina Elena, liant între generații: O regină senină, care a prețuit și iubit poporul român
Publicat: 18/10/2019, 15:57

Momente emoționante au avut loc în fața Palatului Elisabeta, vineri, unde sicriul Reginei-Mamă Elena a ajuns pentru un ultim popas în Capitală, înainte de a fi reînhumată la Curtea de Argeș alături de fiul său, Regele Mihai. Zeci de persoane de toate vârstele, cu flori albe în mâini, au venit la Palat pentru a aduce un omagiu Reginei.

Rodica Stoica, în vârstă de 84 de ani, „născută în Regatul România”, cum îi place să spună, a venit cu un buchet de crini imperiali pe care i-a așezat la poarta Palatului Elisabeta, pentru că, spune ea, Regina „merită o fărâmă de atenție, de dragoste (…). Din punctul meu de vedere, vă spun sincer, toată viața nu am văzut asemenea oameni cinstiți și devotați poporului român ca Regele Mihai și ca Regina Mamă”.

Bătrâna în vârstă de 84 de ani a spus că întoarcerea Reginei Elena, „mama iubită a întregului popor român” este un moment pe care l-a așteptat întreaga viață.

„Toată viața m-am rugat la Dumnezeu să se întoarcă Regina, să se întoarcă Regele Mihai. Regina Mamă a fost mama a tot poporul, pentru intelectuali, pentru omul în suferință, pentru omul de rând și, să nu uităm, că a fost prima sau printre primii care s-au opus generalilor ruși să ocupe România. De aia i-au scos din țară. Voiau să salveze România. Mă rog la Dumnezeu să dea minte tuturor românilor și tinerilor să se zbată pentru a reinstaura monarhia, întrucât aveți nevoie de un viitor pentru dumneavoastră, pentru copiii dumneavoastră și pentru urmașii urmașilor românilor”, a spus Rodica Stoica.

Bătrana a spus că de la Palat va merge si ea spre Curtea de Argeș, unde va fi reînhumată Regina Elena, întrucât acesta „e un eveniment pe viață”.

„Unde mai găsiți atâta educație și atâta iubire și atâta respect pentru fiecare om?”, spune bucureșteanca.

Cu glasul tremurând, Rodica Stoica spune că și-o amintește pe Regina Elena ca pe o „frumusețe de femeie, nedreptățită de soartă” și că în memoria colectivă ea trebuie să rămână exemplu „demn de urmat, de cinste”: „Vă spun, și eu am trăit o viață! Fără cinste și demnitate nu se poate realiza niciun ideal pe fața pământului”, a conchis aceasta, nu înainte de a da un sfat generației tinere: „Să nu vă luați după ceilalți care merg așa, șovăielnic, aceia nu sunt buni români. Dumneavoastră trebuie să fiți exemplu, așa cum au fost capetele regale ale României”.

Rareș Remețan, un tânăr în vârstă de 18 ani, a fost și el prezent la ultimul popas al Reginei Elena de la Palatul Elisabeta, înainte de a fi reînhumată la Curtea de Argeș.

„Pentru mine familia Regală reprezintă un model de demnitate, simt că familia Regală pentru România reprezintă în continuare un element de continuitate și poate fără ei nu am fi ceea ce suntem astăzi. De aceea, eu arăt respect pentru istoria noastră și pentru toate valorile pe care acești oameni deosebiți le-au împărășit”, a spus tânărul.

Rareș e de părere că Regina-Mamă Elena este mai puțin cunoscută poporului român, întrucât că Majestatea Sa nu a apucat să fie foarte mult alături de Regele Mihai, fiul ei.

„S-a instaurat comunismul la scurt timp după învestirea Regelui ca monarh în România. În 1948 deja aceștia își făceau bagajele să plece din țară, din păcate”, povestește tânărul.

Rareș mai spune că poporul român este dator să și-o amintească drept „o regină senină, o regină care a prețuit foarte mult poporul român, care l-a iubit, care a purtat cu mândrie portul nostru popular, care a făcut foarte multe pentru evrei”.

Tânărul a amintit și de gestul salvării a mii de vieți evreiești nevinovate, care dacă Regina-Mamă Elena nu ar fi intervenit, „ar fi sfârșit cum au sfârșit foarte multe altele”.

Zeci de oameni s-au adunat, vineri, în fața Palatului Elisabeta din Capitală, unde sicriul Reginei-Mamă Elena a ajuns pentru un ultim popas, înainte de a fi reînhumată la Curtea de Argeș alături de fiul său, Regele Mihai.

Regina Elena a murit la Lausanne, pe 29 noiembrie 1982, timp în care România se afla sub dictatura comunistă. Ea a fost înmormântată la cimitirul Boix-de-Vaud din Lausanne.

Regina-mamă Elena va fi reînhumată sâmbătă, la Curtea de Argeș, alături de fiul ei, Regele Mihai I.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Decizie pentru toți cei care au TELEFOANE mobile. Ordinul de la UE a devenit deja...
Câinii și pisicile vă pot ucide. Alertă pentru proprietarii de animale
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Vitamina care ar putea încetini îmbătrânirea