Regulamentul privind terasele din Centrul Vechi, extins la toate zonele protejate ale Bucureștiului

Regulamentul privind terasele din Centrul Vechi, extins la toate zonele protejate ale Bucureștiului
Publicat: 22/04/2015, 22:53

Organizarea și funcționarea teraselor sezoniere amplasate în Centrul Istoric al Municipiului Bucuresti au fost reglementate prin Dispoziția Primarului General nr. 194/04.03.2013, se arată într-un comunicat al PMB.

Printr-o altă dipoziție a primarului, din 7 aprilie, a fost extinsă zona de aplicare a regulamentului pe întregul teritoriu de competență de acordare a autorizațiilor de construire și de avizare al PMB, conform Legii nr. 50/1991 (inclusiv celelalte zone construite protejate).

Regulamentul adoptat în 2013 a fost aplicat din data de 15 martie a acelui an.

Dispoziția prevede că terasele sezoniere din Centrul Istoric pot funcționa pe domeniul public sau privat al municipiului și pe terenuri proprietate privată a persoanelor fizice sau juridice pe o perioadă de timp determinată, cuprinsă în intervalul 15 martie – 15 noiembrie al fiecărui an.

Potrivit dispoziției, terasele sezoniere pot fi amplasate numai în locurile pentru care se obține aviz de la Direcția Generală Dezvoltare Urbană din cadrul Primăriei Municipiului București (PMB). Amplasamantele vor fi aprobate în ordinea primirii solicitărilor, spațiul alocat terasei neputând depăși lungimea fațadei localului. La avizare, trebuie să se urmărească, pe cât posibil, ca terasele învecinate să aibă lățimi egale.

Poate fi avizată amplasarea teraselor pe totuare care au lățimea minimă de trei metri, cu obligația de a se păstra un spațiu liber pentru circulația pietonilor, înspre carosabil, cu lățimea minimă de 1,50 metri, precum și pe partea carosabilă a străzilor exclusiv pietonale, cu condiția de a păstra o zonă liberă cu lățimea de patru metri, pentru intervențiile de urgență.

Pentru delimitarea teraselor, pot fi folosiți parapeți mobili, realizați exclusiv din lemn și/sau metal cu înălțimea maximă de un metru, și/sau aranjamente florale verzi, care trebuie întreținute. Sunt interzise, conform dispoziției, jardinierele de plastic și a plantelor decorative artificiale. Totodată, se interzic construirea platformelor, utilizarea covoarelor din materiale plastice, mobilierul pliant sau din plastic.

Mobilierul, care va fi, de asemenea, avizat de Direcția Dezvoltare Urbană, va fi compus din seturi identice, cu o structură din lemn, răchită sau metal, în concordanță cu arhitectura clădirilor și restul elementelor care alcătuiesc terasa, evitându-se culorle stridente. Umbrelele teraselor din Centrul Vechi nu trebuie să aibă alte culori decât cele din cromatica alb-beige, iar amplasarea de cortine de protecție împotriva vântului și ploii pe terase este interzisă, se mai precizează în dispoziția dată de Oprescu.

De asemenea, nu pot fi amplasate pe terasă piese de mobilier pentru pregătirea produselor sau spălarea veselei, vitrine sau standuri de prezentare a produselor și nici televizoare, plasme sau video-proiectoare. Singura publicitate permisă este cea pentru local și pentru firma contractată pentru amenajarea terasei, cu respectarea paletei cromatice și achitarea taxei de publicitate.

Muzica și spectacolele live organizate pe terase se vor termina la ora 22.00, potrivit unei alte prevederi din dispoziție.

Organizarea de evenimente festive private, precum nunți și botezuri, pe terasele din Centrul Istoric este interzisă.

Dispoziția edilului a fost emisă după ce Regulamentul privind organizarea și funcționarea teraselor sezoniere în perimetrul Centrului Istoric nu a întrunit numărul de voturi pentru a fi adoptat în ședința Consiliului General al Municipiului București (CGMB) din 25 februarie 2013.

Asociația Comercianților din Centrul Istoric al Capitalei ceruse, pe 1 martie 2013, adoptarea regulamentului privind funcționarea teraselor, în lipsa căruia proprietarii de localuri nu pot alcătui un plan de afaceri pentru vară.

Mugur Mihăescu, vicepreședintele ACCI, a arătat că membrii asociației își plătesc taxele și impozitele la timp și doresc să fie reglementați, amintind că regulamentul la care asociația a lucrat alături de Primăria Capitalei, timp de doi-trei ani, nu a fost adoptat în CGMB.

Reprezentanții ACCI au reclamat și faptul că proprietarii de localuri trebuie să obțină autorizații, să plătească taxe și să se supună atât controalelor Primăriei Capitalei, cât și celor ale Primăriei Sectorului 3 și au cerut înființarea unui Birou unic pentru Centrul Istoric.

Mihăescu a mai arătat în conferință că, dacă în 2005 – 2007, Centrul Istoric era o afacere de trei milioane de euro, cifra de afaceri a ajuns să crească până în 2013 în jurul a 200 de milioane de euro. În Centrul Istoric existau atunci aproximativ 200 de spații, cu 8.000 de salariați iarna și 10.000 vara, iar zona era vizitată săptămânal de circa 100.000 de turiști români și străini.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
INTERDICȚIE clară pentru românii cu casă la curte. Statul nu-ți dă voie să treci de...
Alte vești proaste de la meteorologi. Ploi abundente, vineri
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Ziua în care sute de mii de oameni au ieşit în stradă pentru Regele Mihai