Replica lui Dacian Cioloș în urma scandalului din sport

Replica lui Dacian Cioloș în urma scandalului din sport
Publicat: 31/12/2015, 13:23

„Prin premierea handbalistelor de la echipa națională, dorința guvernului a fost de a premia valoarea și performanța, și nu aceea de a dezbina. Nu are nimeni de câștigat din disputa lansată în ultimele zile, decât în măsura în care această dezbatere ne ajută să progresăm și nu să ne dezbinăm. Îmi propun să organizăm la începutul anului o discuție cu oamenii sportului, cu campionii sportivi pentru a vedea cum putem evita pe viitor astfel de situații și totodată cum ne putem organiza pentru competițiile care vin”, spune primul-ministru.

El insistă asupra faptului că nu vrea să fie cel care „crează dezbinare”. ”Bunul nostru cel mai de preț cred ca este încrederea. Dezbinarea nu poate duce la nimic bun, mai ales în sport. Mult succes tuturor sportivilor români in 2016! Noi vă vom fi alături!”, este mesajul său către sportivi.

Poziția publică a premierului vine după ce, miercuri, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, s-a arătat mai puțin înțelegător față de reproșurile venite din lumea sportului, pe care le-a caracterizat drept „nepotrivite”.

”Regretăm aceste nemulțumiri și credem că ele sunt nepotrivite. Pur și simplu Guvernul a încercat un act de normalitate, să premieze un sport de echipă. Sporturile de echipă au prea puțin succes față de cât am vrea noi să aibă și am dat un semnal prin acest lucru. (…) Orice altă interpretare cred că este deplasată, legat de premiere și de bonusuri”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, întrebat dacă Guvernul va reveni asupra acestei decizii și îi va premia și pe sportivii care au obținut medalii ”mai importante”.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a afirmat că Executivul nu va reveni asupra deciziei, explicând că ”tehnic (…) nu există un mecanism prin care să poată premia rezultatele din urmă cu câteva luni”.

”Haideți să avem performanță și, cu siguranță, premiile vor fi mulțumitoare pentru toți cei care vor avea performanțe. Avem o decizie strategică de a crește aceste premii. Cred că scopul sportivilor este să ia medalii și cred că bonusul nostru este, sigur, modest, secundar, în activitatea noastră de performanță. Ne bucurăm de fiecare dată când putem să îi ajutăm și să le aducem această premiere ca un semn de recunoaștere pentru ceea ce fac pentru țara asta”, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Guvernul Cioloș a premiat, săptămâna trecută, jucătoarele naționalei de handbal cu câte 60.000 de lei pentru medalia de bronz cucerită la Campionatul Mondial din Danemarca, față de 14.800 de lei cât prevede legea pentru o medalie de bronz mondială, suma putând fi dublată, tot conform normelor legale în vigoare. Premiul acordat fiecărei handbaliste a fost suplimentat însă printr-o decizie a Executivului.

Măsura luată de Guvern a fost criticată de mai mulți sportivi din ramuri individuale, care au cucerit medalii mondiale în 2015 și care au fost premiați cu sume mai mici.

Astfel, într-o campanie declanșată pe Facebook de Corina Drăgulescu, soția gimnastului Marian Drăgulescu, se cer drepturi egale la premieri pentru sportivii medaliați mondial în 2015, dar și sprijinul echipei naționale de handbal feminin în acest demers.

Sportivii care au cucerit medalii mondiale în 2015 și s-au alăturat demersului lui Marian Drăgulescu sunt Corina Căprioriu și Andreea Chițu (judo, medalii de argint), Larisa Iordache (gimnastică, bronz), Tiberiu Dolniceanu (scrimă, bronz) și componentele echipei feminine de spadă – Ana Maria Brânză, Simona Pop, Simona Gherman și Loredana Dinu (argint).

Președintele Federației Române de Gimnastică, Adrian Stoica, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că i se pare corectă atitudinea gimnastului Marian Drăgulescu referitor la premierea echipei naționale de handbal feminin. „Mi-a plăcut poziția lui (a lui Marian Drăgulescu – n.r.), mi se pare că este o atitudine corectă și nu văd de ce nu ar fi corectă atitudinea, dacă vorbim de Marian Drăgulescu, gimnast cu 10 medalii mondiale. Sigur că este un rezultat foarte bun al fetelor de la handbal, nimeni nu spune nu, dar cred că trebuie păstrată o anumită corectitudine”, a declarat Adrian Stoica pentru MEDIAFAX.

Antrenorul lotului olimpic feminin de judo, Florin Bercean, a declarat luni, pentru MEDIAFAX, după ce Guvernul a suplimentat numai premiile acordate echipei feminine de handbal că „nu poți fi pentru unii mumă și pentru alții ciumă”. ”E incorect să le dai unora mai mult ca premii decât prevede legea. Fetele de la judo (Andreea Chițu și Corina Căprioriu – n.r.) sunt vicecampioane mondiale în 2015 și au primit 37.000 de lei, sumă deja dublată, iar fetele de la handbal au primit 60.000 de lei pentru medalie de bronz. De ce?”, a spus el.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ministrul Muncii a anunțat datele exacte la care vor fi virate pensiile pe luna mai
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Angajații români vor beneficia de trei noi tipuri de vouchere: Simona Bucura Oprescu „România e...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
S-a terminat pentru ILIESCU. S-a decis oficial azi, 26 aprilie. Breaking News
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cătălin Dobrescu ar fi vrut luni la rând să se împace cu Oana Radu: "După...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Test de cultură generală. Cum rămâne aprinsă torța Olimpică?