Replica medicilor de la Spitalul Colentina: „Nu vrem plata orelor suplimentare, vrem mai mult personal pe secții”

Replica medicilor de la Spitalul Colentina: „Nu vrem plata orelor suplimentare, vrem mai mult personal pe secții
Publicat: 14/02/2017, 15:53

„Am primit ore suplimentare, nu știu ce a primit restul din spital. Nu cerem mai departe așa ceva, nu vrem ore suplimentare. Vrem oameni, să asigurăm două -trei ture, să ne facem în siguranță actul medical. Acele ore suplimentare, în realitate erau mult mai multe. În momentul în care stai, în șir, 36-40 de ore la spital ești supus la malpraxis. Eu cred că nu se dorește asta nicăieri” a declarat Lelia Iliescu, medic-șef secția ATI 1, Spitalul Colentina.

Într-o conferință de presă susținută marți, medicii neurochirurgi Ionuț Gobej, Dorin Bică și șefa secției de terapie intensivă, Lelia Iliescu, au explicat că nu își doresc plate orelor suplimentare, ci scoaterea la concurs a posturilor pentru întregirea normelor de personal.

„Fondul problemei: nu se mai poate opera după ora 15 decât prin voluntariat. O soluție ar fi angajarea de personal și organizarea lui în două ture care ar putea asigura o permanență. Eu și doctorul Bică nu am primit niciodată un leu pentru nicio oră suplimentară. Și nu ne interesează nici pe viitor să primim ore suplimentare. Nu am cerut ore suplimentare pentru nimeni” a declarat, marți, Ionuț Gobej, medic neuroghirurg, Spitalul Colentina.

Secția ATI a spitalului are 16 paturi pentru care ar fi nevoie de 43 de asistente. În acest moment sunt doar 16. În același timp, secția ar avea nevoie de 23 de infirmiere, dar sunt numai șapte, iar minimum de medici necesar ar fi de opt, dar sunt doar cinci. Pe ștatul de personal al spitalului este un număr fix de posturi, aproximativ o mie.

„O dată cu numirea noii direcții, am fost informată despre luarea deciziei acesteia despre neplata orelor suplimentare, neprelungirea contractelor de muncă pe perioadă determinată, motivația fiind lipsa de posturi temporare vacante, în condițiile unei subnormări cumplite a acestei secții de o treime din necesar. Am încercat, încă din date de 19 ianuarie, după numirea doamnei manager, să obțin o audiență pentru găsirea unor soluții, lucru care a fost posibil abia în data de 8 februarie. În discuția avută cu doamna manager, mi-a spus că nu este atribuția dânsei scoterea la concurs a posturilor, că nu va trimite nicio cerere către ASSMB și se va hotărâ în consiliul medical dacă această secție este sustenabilă”, a declarat Lelia Iliescu.

Medicul-șef a mai spus că această secție a adus spitalului o creștere cu 17% a bugetului per ansamblu. Înființarea unui ATI categoria întâi a fost obligatorie pentru ridicarea spitalului de la rang IV, la rang II, care a adus spitalului Colentina 2,8 milioane de lei. La fel s-a întîmplat și cu secția de neurochirurgie care a realizat 2,9 milioane de lei. Secția de neurochirurgie a fost înființată de cei doi medici, în 2014, după modelul celor din Paris, cu aceeași tehnologie și aceleași performanțe, la cererea vechii conduceri a Spitalului Colentina.

„Am pus două condiții atunci, anesteziștii să fie, în sală la ora 8, era o condiție esențială. A doua condiție a fost să ne lase să facem o secție exact ca la Paris și nimic mai puțin. În nouă luni de zile, de la această propunere, secția fost deschisă. În primul an, am făcut o sută de cazuri, în al doilea an, am făcut 300 de cazuri. Pe anul astă erau prevăzuți ca un plan, 600 de cazuri. Secția asta este impecabilă atât din punct de vedere tehnic, dar și uman. Există niște oameni acolo care stau peste program și niciodată nu au venit să îmi ceară să le fie plătite orele suplimentare” a explicat Dorin Bică, medic neurochirurg, Spitalul Colentina.

Cei doi neurorchirurgi au cerut Primăriei Capăitalei un milion de euro pentru deschiderea celei de-a doua săli a secției, dar și alte nouă milioane de euro pentru celelalte secții. Consiliul Medical al spitalului a hotărât cercetarea lor în comisia de disciplină, dar și o expertiză profesională făcută de un grup de experți neurochirurgi.

„Țin să vă informez că am susținut un examen de specialitate pe care l-am luat, am avut examene, concursuri pe posturi pentru secția de neurochirurgie pe care le-am absolvit. Nu înțeleg de ce există această necesitate pentru că nu am auzit să se fi plâns cineva de malpraxis sau vreo problemă la vreunul dintre pacienții noștri. Eu, personal, aștept să fiu evaluat de către această comisie. As vrea să întreb administrația dacă astfel de acțiuni pot crea condițiile normale unei activități chirurgicare complexe și nu cumva pot dăuna actului medical” a declarat Ionuț Gobej.

În apărarea lor vin și aparținătorii pacienților. Cei doi medici au programate, săptămâna viitoare, două operații delicate care vor necesita mai mult de 12 ore în blocul operator. Unul dintre acești doi pacienți este o femeie de 54 de ani cu o tumoră gigant pe creier.

„Mărimea tumorei necesită peste 12 ore în operație și este o intervenție foarte delicată. Până la ora 15 este doar jumătate din timpul pentru operația mamei mele. Nu se poate întrerupe și continua a doua zi. Nu este posibil așa ceva. Acele ore suplimentare ar întregi defapt o interval necesar unei operații de amploare. Am ajuns la domnul doctor Gobej la recomandarea unor colegi de breaslă. Ei lucrează cu tehnologie de ultimă oră. Pentru mama mea, secția asta și medicii reprezintă o speranță în plus. Domnul doctor a spus că operația are șanse de 90% de reușită”a declarat pentru MEDIAFAX, Mihai Corneci , aparținătorul pacientei.

În Consiliul Medical al Spitalului Colentina care a avut loc luni seară, s-a decis cercetarea celor doi medici în comisia de disciplină, aceștia riscând să primească de la o sancțiune la desfacerea contractului de muncă. Totodată, în spital a ajuns Corpul de Control al Primăriei și un audit în vederea demarării unei anchete interne.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...