Restricții introduse în Cluj-Napoca, după ce rata de infectare a trecut de 2 la mie

Restricții introduse în Cluj-Napoca, după ce rata de infectare a trecut de 2 la mie
Sursă Foto: Pixabay - Ilustrativ
Publicat: 16/09/2021, 19:13
Actualizat: 16/09/2021, 19:13

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Cluj a decis joi, 16 septembrie, impunerea unei serii de restricţii în municipiul Cluj-Napoca şi în comunele Floreşti, Sănduleşti, Săvădisla. Hotărârea se va aplica în contextul în care rata de incidență COVID cumulată în ultimele 14 zile a trecut de 2 la mia de locuitori, potrivit datelor oficiale.

Măsurile se aplică începând de vineri, 17 septembrie, pentru o perioadă de 14 zile.

Potrivit autorităților, incidenţa în Cluj-Napoca este joi de 2.15%, în comuna Floreşti de 2.21% şi în comuna Săvădisla de 2.67%.

Astfel, potrivit măsurilor adoptate de CJSU Cluj, în spaţiile închise sau deschise, competiţiile sportive se pot desfăşura cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, cu asigurarea unei distanţe de minimun 1 metru între persoane. Participarea este permisă doar persoane vaccinate, care au trecut prin boală sau au test negativ de COVID.

De asemenea, cinematografele, spectacolele sau concertele sunt permise cu participarea publicului până la 70% din capacitatea maximă a spaţiului şi cu purtarea măştii de protecţie.

La concerte sau alte spectacole în aer liber pot participa mai mult de 2.500 de spectatori doar dacă toți sunt vaccinați.

Cum se vor organiza nunțile

Nunțile, botezurile și alte mese festive pot fi organizate cu număr de persoane diferit în funcție de câți sunt vaccinați, astfel:

– maximum 100 de persoane la interior sau 150 în aer liber, fără verificarea acestora, maximum 300 de persoane la interior sau până la capacitatea maximă în aer liber (2 mp de persoană), dacă participanții sunt fie vaccinați, fie au test negativ pentru COVID, fie au trecut prin boală,

– până la capacitatea maximă atât la interior, cât și la exterior cu asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, dacă toate persoanele sunt vaccinate și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.

„Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum şi la terase este permisă până la capacitatea maximă a spaţiului şi în intervalul orar 05:00-02:00”, a mai transmis CJSU Cluj.

Autorităţile anunţă şi restricţii în localităţi care au depăşit rata de infectare de 3 la mie, fiind impuse, de asemenea, restricţiile prevăzute de lege.