REȚEAUA BANCHERILOR. Cinteză: Anchetele Parchetului sunt binevenite, dar sunt consecința sesizărilor de la bănci și BNR

REȚEAUA BANCHERILOR. Cinteză: Anchetele Parchetului sunt binevenite, dar sunt consecința sesizărilor de la bănci și BNR
Publicat: 14/12/2012, 14:40
Actualizat: 27/06/2013, 02:41

Anchetele Parchetului sunt binevenite și vor descuraja pe cei tentați să comită astfel de fapte, a căror verificare nu intră în competența supravegherii BNR, dar ele sunt urmarea sesizărilor transmise de băncile în cauză și chiar de BNR, afirmă directorul Supravegherii BNR, Nicolae Cinteză.

„În legătură cu recentele evenimente privind fraude identificate în băncile românești, precizez că Banca Națională a României, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, asigură supravegherea prudențială a instituțiilor de credit printr-un sistem de norme și indicatori de prudență bancară care este urmărit atât la nivel individual, cât și consolidat sau subconsolidat”, a declarat Cinteză pentru MEDIAFAX.

BNR, respectiv Direcția Supraveghere, nu are prerogative legale pentru a verifica modul în care au fost acordate creditele sau cum au fost respectate normele proprii de creditare.

„Practicile internaționale în domeniu nu converg către un regim în care autoritatea de supraveghere să asigure un supraveghetor pentru fiecare funcționar bancar angajat în activitatea de creditare, pentru simplul motiv că, pe de o parte, sistemul ar fi ineficient, iar pe de altă parte s-ar sufoca și concurența între bănci. În sistemul bancar românesc sunt 62.400 salariați, care-și desfășoară activitatea în 5.766 de unități”, a arătat oficialul băncii centrale.

Cu toate acestea, ori de câte ori au existat indicii privind posibile fapte penale, Direcția Supraveghere din BNR a informat în termen organele abilitate.

„Referitor la cele două bănci în discuție, trebuie spus că în plus față de plângerile penale făcute de acestea, Direcția Supraveghere din BNR a sesizat organele abilitate ale statului asupra suspiciunilor privind autenticitatea unor documente prezentate de clienții Volksbank încă din luna noiembrie 2009”, a menționat Cinteză.

De asemenea, în ceea ce privește suspiciunile privind activitatea de creditare din BRD, în paralel cu banca păgubită, Direcția Supraveghere BNR a informat Parchetul în luna mai 2011.

„Apreciez că recentele anchete desfășurate de Parchet sunt binevenite și se constituie într-un factor descurajator pentru cei tentați să comită astfel de fapte, dar trebuie să reamintim că sunt consecința sesizărilor efectuate în primul rând de bănci și, atunci când a fost cazul, și de BNR”, a încheiat Nicolae Cinteză.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că DIICOT i-a reținut pe Ioan Creștin și Marius Locic în dosarul fraudelor bancare, pe lângă aceștia mai fiind încarcerați, pentru 24 de ore, trei directori de bănci, doi notari și doi evaluatori.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) au emis 20 de ordonanțe de reținere, pentru 24 de ore, și 21 de ordonanțe de obligare de a nu părăsi țara, pentru 30 de zile, au precizat sursele citate.

Anchetatorii au făcut, joi, 48 de percheziții în București și trei județe, fiind vizată o grupare coordonată de persoane influente din mediul de afaceri din Capitală care ar fi luat ilegal credite de la două bănci pentru 35 de firme cu sprijinul a șapte directori ai băncilor, prejudiciul fiind de 85 milioane de euro.

Volksbank a anunțat joi că, în dosarul DIICOT privind fraude bancare în valoare de 85 milioane de euro, a sesizat autoritățile încă din mai 2010 pentru credite obținute în baza unor documente falsificate și că expunerea băncii este de doar 8 milioane de euro.

BRD a comunicat vineri că a descoperit cu câteva luni în urmă câteva scheme de finanțare ilegală și a sesizat organele penale, după care a întărit sistemele de control și a desfăcut contractele de muncă ale salariaților care nu au respectat normele și procedurile interne.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Mașinile trebuie să îl aibă la bord. Devine obligatoriu din 1 iulie. UE a dat...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
În urmă cu 203 ani, murea Napoleon Bonaparte. Cum a ajuns din simplu caporal un...