REȚEAUA CREDITELOR. AVAS: Angajații instituției nu sunt implicați în dosarul fraudelor bancare

REȚEAUA CREDITELOR. AVAS: Angajații instituției nu sunt implicați în dosarul fraudelor bancare
Angajații AVAS nu sunt implicați în acte și fapte de corupție în "dosarul fraudelor bancare", a anunțat autoritatea, ca reacție la informațiile dintr-un referat DIICOT potrivit cărora funcționari cu rang înalt din AVAS și alte instituții formau cercul relațional al grupării de fraude bancare.

Angajații AVAS nu sunt implicați în acte și fapte de corupție în „dosarul fraudelor bancare”, a anunțat autoritatea, ca reacție la informațiile dintr-un referat DIICOT potrivit cărora funcționari cu rang înalt din AVAS și alte instituții formau cercul relațional al grupării de fraude bancare.

„Angajații AVAS nu sunt implicați în acte și fapte de coruptie în «dosarul fraudelor bancare», așa cum în mod eronat s-a vehiculat în mass-media. Conducerea AVAS nu are informații din care să reiasă o eventuală implicare a angajaților autorității în cercul infractional, fiind fermă în privința pedepsirii actelor de corupție, conform prevederilor legale în vigoare. Dacă referirea este făcută la dl. Aurel Șaramet, dânsul a fost director general executiv al FPS în perioada 1992 – 1993, instituție care a precedat AVAS, adică acum 20 de ani”, se arată într-un comunicat al instituției.

Funcționari cu rang înalt din Senat, ministerele Economiei și al Agriculturii sau din ANAF, AVAS și Fondurile Naționale de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri sau a Creditului Rural formau cercul relațional al grupării de fraude bancare, arată DIICOT în referatul cu propunerea de arestare a 33 de persoane din gruparea carea se ocupa cu fraude bancare, obținut de MEDIAFAX.

„Liderul grupării, Mihai Stan, a reușit să-și creeze un cerc relațional extrem de important, cerc relațional din care fac parte funcționari cu rang înalt din cadrul Ministerului Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri, Ministerului Agriculturii, Senatul României, AVAS, Fondului de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, ANAF, Fondul Național de Garantare a Creditului Rural și alte structuri ale statului”, notează anchetatorii în documentul citat.

În acest dosar procurorii au cerut arestarea preventivă a 33 de persoane, iar judecătorii au emis 17 mandate de încarcerare, printre cei ajunși în detenție numărându-se liderul grupării infracționale, Daniel Ruse, Stan Mihai, fratele acestuia, Toma Mihai, și fostul general DIE Dragoș Diaconescu.

În același caz sunt cercetați în stare de libertate vicepreședintele Băncii Române de Dezvoltare (BRD) Alexandru Claudiu Cercel-Duca și directorul suspendat al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Aurel Șaramet.

Potrivit DIICOT, în perioada 2010-2012 membrii grupului infracțional organizat au realizat beneficii financiare substanțiale prin fraude bancare, respectiv obținerea sau încercarea de a obține 40 de credite de la 16 unități bancare, prin utilizarea unor documente falsificate.

Tags:
Inchide