REZULTATE BACALAUREAT 2012. BAC-ul unui rebel de nota 10. Planurile olimpicului de la Vianu al cărui protest a ajuns viral pe internet

Publicat: 15/07/2012, 11:58
Actualizat: 23/07/2012, 18:01

Alexandru Boțu este unul dintre cei 67 de elevi de clasa a XII-a care a luat media 10 după afișarea rezultatelor de la BACALAUREAT 2012 și unul dintre cei trei liceeni din București care a înregistrat o serie maximă la Fizică, Matematică și Română. Din octombrie va fi student la Cambridge, Marea Britanie, la Inginerie, și nu are în plan să revină în țară după studii.

Sau nu în România așa cum e ea acum astăzi, povestește: „Am motive puternice să fiu pesimist. E o impresie formată de-a lungul ultimilor ani. Mentalitatea generală românească nu mă face să mă gândesc că România ar putea progresa. E prea mult dispreț pentru valoare și pentru mediul academic”, spune absolventul Colegiului de Informatică „Tudor Vianu” pentru gândul. Boțu, originar din Iași și aclimatizat de trei ani în București, nu este doar „tocilarul” care a luat bacalaureatul cu 10, ci și olimpicul la fizică al cărui protest a făcut valuri în online-ul românesc în urmă cu două luni. Lucrarea elevului dezamăgit de modul în care este punctat la clasă de profesoara Ioana Soica, profesor de fizică la Colegiul Vianu, în ciuda performanțelor sale la concursurile naționale și internaționale la fizică a stârnit ecouri ample pe internet.

Teza lui Alex Boțu, datată 15.05.2012

„Corectura se face pe criterii personale. Înțeleg perfect că nu merit media 10”, a scris Boțu în teza lui la Fizică din semestru II. Iar lucrarea, fotografiată ca să rămână dovada acestui protest, a fost postată de liceean pe Facebook.

HARTA celor mai bune licee din țară. Verifică unde se află copilul tău

„Și de aici a preluat-o toată lumea, fără să-mi ceară permisiunea”, explică elevul rebel pentru gândul. Astăzi spune că nu ar fi vrut ca teza – scrisoare „să devină publică”, pentru că „am tras ceva ulterior. Se vorbea chiar de scăderea notei la purtare”.

„Teza la fizică era meciul vieții pentru că nu știam niciodată cu ce medie voi încheia. Pe primul semestru avusesem 10”, povestește olimpicul Boțu, „dar în semestru II aveam un 5 la oral. Nu aveam ce să pierd. Nu aveam ce să-i fac profesoarei pentru toți anii ăștia în care s-a purtat oribil și ne nota subiectiv. Așa că am scris lucrarea într-o seară, pe la 2.00, și am păstrat-o pentru când aveam să dau teza, la mijlocul lui mai. I-am dat două foi atunci. Textul de protest și teza în care rezolvasem câteva subiecte. După 20 de minute am ieșit din clasă și am auzit-o strigându-mi numele”, rememorează totul Alex Boțu.

Protestul online care a scindat cancelaria în două

De ce a făcut asta? „Așa am considerat eu că trebuie procedat. Am vrut să transmit un mesaj: că modelul ăsta de profesor din comunism, care spune intrând la clasă Eu, profesorul, sunt un Dumnezeu, iar voi, elevii, niște viermi nu mai este de actualitate. Oricum, toată lumea a fost șocată”, concluzionează rebelul de 19 ani. „Cancelaria s-a împărțit în două, la fel și clasa”. Șocați au fost și părinții lui, tatăl – profesor universitar la Iași, iar mama – medic de familie: „I-am sunat în seara aia și le-am zis -Vedeți că eu dau mâine teza asta și le-am citit textul. -Dă-o, mi-au zis,dacă tu crezi asta” .

Regrete? Nu, „doar răcorire” și teama că profesoara Stoica nu îi va încheia media la fizică. „Mă gândeam că n-o să mai intru în Bac și că o pierd Cambridge-ul”, explică Alex. Dar nu s-a întâmplat așa. A luat în 5 în teză și asta a fost tot. Cu profesoara n-a mai dat ochii, pentru că ea „a plecat din țară cu o grupă de elevi în SUA, într-o vizită la NASA”.

„Știu doar că nu sunt eu caz singular. A mai fost o fată la „Vianu” care i-a fost elevă Ioanei Stoica și care, deși era olimpică internațională, abia trecea la doamna profesoară. Până la urmă s-a mutat la un alt liceu, ca să scape”.

Moștenire de familie

La cei 19 ani ai săi, împliniți de curând, Alex Boțu vorbește ca un om mare. „În România există un dezinteres față de valoare și de cunoaștere. Intelectualii sunt o categorie marginalizată. Nimeni nu investește în mediul academic, ca-n perioada interbelică, ca-n perioada Brătienilor”.

Cu toate astea nu-l tentează politica și vrea să facă performanță în proiectare – în proiectarea de avioane. „Bunicul din partea mamei a fost comandor în aviație și el m-a influențat. De fapt, el a fost model și pentru fratele meu, care are două mastere – în inginerie spațială și în magnetism”, punctează absolventul de „Vianu” filiera. De altfel, fratele mai mare, singurul pe care-l are, s-a stabilit de 11 ani în SUA. Și da, și el a fost olimpic internațional la Fizică.

Ce nu știe lumea despre Alex Boțu

Originar din Iași, Alex Boțu a venit la București la finalul clasei a IX-a când, după o olimpiadă la fizică, a fost ofertat de un liceu internațional privat din București. A lăsat un liceu de tradiție, Costache Negruzzi – „Se vede asta și din rezultatele obținute la Bacalaureat 2012 când 5 elevi au luat 10 de la ei-, pentru Capitală care i-a promis că astfel va vedea ce înseamnă performanța. După un semestru la liceul privat, mărturisește că a fost dezamăgit de ritm și de modul în care se făcea pregătirea. A ales să-și încerce norocul la Colegiul Tudor Vianu, unde a fost admis în clasa olimpicilor. „S-a dovedit a fi o alegere foarte bună”, conchide absolventul.

Așa s-a mutat cu chirie într-un apartament cu două camere și a învățat să se îngrijească singur: mâncare, spălat, gătit. „E drept, maică-mea mă sună de 20 de ori pe zi, iar odată la două săptămâni e la București să vadă ce fac”, povestește amuzat Alex.

Nu regretă alegerea făcută în urmă cu trei ani, când a decis să încerce la „Vianu”. A deprins spiritul liceului: „Noi suntem cei mai buni”. Ba chiar și l-a însușit, iar în ecuația asta admiterea la Cambridge a fost „un obiectiv îndeplinit”. De altfel, din cei 23 de foști colegi de-ai lui de clasă, 18 vor merge să studieze la universități din Marea Britanie, iar doi în SUA.

Deocamdată știe doar că a fost admis la cursuri și că urmează să primească o bursă. Nu cunoaște încă valoarea acesteia. Cert e că a aplicat și pentru un credit în Marea Britanie, pentru cazul în care ar urma să-și plătească facultatea.

Alex Boțu a jucat trei ani fotbal fiind portar. „Ai mei au pus presiune pe carte, dar niciodată fotbalul nu a reprezentat un pericol cu adevărat. La Cambridge voi avea timp să fac din nou sport, pentru că ei pun accent nu doar pe performanța academică”

Până la 1 octombrie, dată la care va fi la Cambridge, Alex Boțu are în plan să urmeze cursurile școlii de șoferi – deși nu are mașină – și să plece într-o vacanță „la munte, cu prietenii”.

Altfel, îl amuză să fie numit tocilar, are o prietenă care și ea va pleca din țară la studii și a petrecut cu amicii – „cum se face” – după ce s-au afișat REZULTATELE la BACALAUREAT 2012.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O româncă din Spania a crezut că Brad Pitt a văzut-o pe TikTok și s-a...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Cursul valutar BNR pentru 28 martie 2024: Cum evoluează dolarul american?
Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli: ,,Voi face naveta...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Un mare producător auto renunță DEFINITIV la diesel
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Ungaria stă pe o COMOARĂ! Ungurii au făcut descoperirea de zeci de miliarde de euro
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Când va fi înmormântată Andreea, victima lui Mirel Dragomir? Familia, colegii și profesorii sunt în...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Pedeapsă redusă pentru tânăra care şi-a ucis cea mai bună prietenă în Mangalia. Mama victimei:...
BANCUL ZILEI. Bulă către profă: Dacă vă aduc un buchet de flori, mă treceți și...
Astronomii au găsit 49 de galaxii noi în mai puțin de 3 ore