Românca acuzată că și-a răpit copilul din Canada NU va fi extrădată

Românca acuzată că și-a răpit copilul din Canada NU va fi extrădată
Publicat: 07/06/2016, 17:02
Actualizat: 07/06/2016, 17:53

UPDATE

Ana Maria Nedelcu, femeia din Capitală acuzată de autoritățile canadiene că în anul 2014 și-a răpit copilul și l-a adus în România fără acordul tatălui, nu poate fi extrădată pentru a fi judecată în Canada, a decis, marți, Instanța Supremă. Magistrații au admis astfel contestația femeii, cât și pe cea a procurorilor, la decizia inițială a Curții de Apel București de extrădare.

Hotărârea Instanței Supreme este definitivă și nu poate fi atacată. În sala de judecată, marți, avocații femeii au susținut că decizia inițială de extrădare este una „nelegală, pătimașă”. La rândul său, procurorul de la Parchetul Curții de Apel București, prezent în sală, a cerut respinderea solicitării de extrădare motivând că „legiuitorul român a prevăzut dubla incriminare și că potrivit codului penal român asta înseamnă nerespectarea regimului minorului și e pedepsită cu pedeapsă de la 1 la 3 luni”. Procurorul a precizat că ” în România se prevede ca extrădarea se face numai la o infracțiune pedepsită cu mai mult de 1 an și că nu se justifică cererea autorităților canadiene.”

Judecătorii Instanței Supreme ar putea pune capăt marți coșmarului Anamariei Nedelcu, acuzată de autoritățile canadiene că și-a răpit copilul și l-a adus fără acordul tatălui în România. În sala de judecată, Anamaria Nedelcu i-a implorat pe judecători să nu o extrădeze în Canada și le-a cerut să îi îngăduie să își crească copiii în România. Instanța a rămas în pronunțare, însă femeie este la un pas de extrădare.

Anamaria Nedelcu și-a exprimat speranța că deznodământul va fi unul favorabil pentru ea.

„Sper ca totul să aibă un deznodământ fericit. Reprezentantul Ministerului Public a arătat în același mod ca ceilalți că nu se îndeplinesc condițiile de extrădare, nici principiul dublei incriminări, nici al gravității faptei. S-au adus și multe alte argumente de ce nu ar trebui dispusă extrădarea mea. Până la final au tot apărut elemente noi. Am arătat că nu a existat o cerere oficială de extrădare din partea Canadei și a fost o corespondență între un jurist din Canada și un director de la noi, din minister, de asemenea o corespondență între ambasadă și ministerul de Justiție”, a declarat femeia, invitată în platoul B1.

Întrebată ce înțelege copilul său din toată această situație, Anamaria Nedelcu a precizat că micuțul are încredere că va fi apărat de justiție.

„Nu este conștient de riscul enorm prin care trecem. Știe de o stare vagă de pericol, dar nu știe că s-ar putea să nu mă mai vadă niciodată. El are și foarte multă încredere pentru că a avut oportunitatea să își exprime părerea în fața unui judecător și a avut senzația că doamna judecător l-a înțeles și îl va apăra. I-a spus că îi este frică de tatăl său și că a fost chinuit. Avem informații că tatăl a stat în România până pe 4 mai și ni se pare inexplicabil de ce nu a venit să își vadă copilul. A refuzat să vină și la audiența copilului pe 5 mai. Asta nu arată decât că este animat de răzbunare, de setea de a mă distruge, cu toate victimele aferente, și anume copilul nostru. Cred că i s-a spus ca sunt arestată și că poate lua copilul cu forța. Un copil, conform legii române, nu ai dreptul să îl iei cu forța, dar el a venit animat de această intenție, să îl ia cu forța, iar acolo nu poate să dea socoteală la nimeni, este între patru pereți, poate să îl chinuie cât vrea”, a mai spus Anamaria Nedelcu.

Totodată, femeia le-a mulțumit românilor care i-au arătat susținere și a precizat că a cerut atât sprijinul președintelui Klaus Iohannis, cât și al premierului Dacian Cioloș.

„Aș vrea să spun că mulțumesc tuturor românilor care mi-au fost alături. 29.000 de români au semnat petiția. M-a impresionat enorm, am simțit că cetățenii sunt alături de mine.

I-am cerut domnului președinte Klaus Iohannis să ne sprijine. Astăzi i-am trimis un memoriu și premierului Dacian Cioloș. Dânsul va pleca pe 15 iunie în Canada și cred ca va putea interveni, există pârghii diplomatice. (…) Astăzi am depus cererea la premierul Dacian Cioloș, știind de vizita sa în Canada. (…) Una este cetățeanul canadian care este originar de acolo, pe când eu, chiar dacă am trăit în Canada, nu mi s-ar apăra drepturile. Ei țin cu ai lor, iar eu nu sunt din ai lor. Sunt o imigrantă și vorbitoare de limbă engleză. În proces am fost pusă să vorbesc prima, eu apărarea, iar el care era reclamantul a vorbit după mine și și-a chemat toți martorii și eu nu am mai avut timp să răspund. Acest lucru nu se întâmplă nicăieri în lume. Dicriminarea a fost enormă în acel proces. Am încredere în justiția din România”, a explicat Nedelcu care a precizat că o eventuală extrădare în Canada ar echivala cu o condamnare la moarte pentru ea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Vacanța perfectă e în acest oraș. Cea mai bună destinație de mers pe jos
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Vaccinurile au salvat în ultimii 50 de ani cel puțin 154 de milioane de copii