România a pierdut cursa pentru o poziție de membru nepermanent în Consiliul de Securitate ONU / Reacția lui Iohannis: O serie de declarații politice iresponsabile și contraproductive au condus la alienarea sprijinului / Ce spun liderii PMP, PNL, USR și PLUS

România a pierdut cursa pentru o poziție de membru nepermanent în Consiliul de Securitate ONU / Reacția lui Iohannis: O serie de declarații politice iresponsabile și contraproductive au condus la alienarea sprijinului / Ce spun liderii PMP, PNL, USR și PLUS
Publicat: 07/06/2019, 22:12

Estonia a obținut locul de membru nepermanent după două tururi de scrutin, desfășurate pe data de 7 iunie la sediul Națiunilor Unite de la New York, în cadrul celei de-a 73-a sesiuni a Adunării Generale.

După un prim tur care s-a încheiat cu un rezultat neconcludent, Estonia a câștigat runda decisivă cu 132 de voturi, în timp ce România a fost susținută de 58 de țări, relatează presa internațională.

Locurile de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU (CSONU) sunt distribuite în funcție de regiuni.

România și Estonia se aflau în competiție pentru locul nepermanent alocat Grupului Est-European, pentru perioada 2020-2021.

România a mai făcut parte din Consiliul de Securitate ONU de patru ori, în 1962; 1976-1977; 1990-1991 și 2004-2005, potrivit Ministerului de Externe de la București.

În această calitate, România a inițiat și a participat la adoptarea unor rezoluții referitoare, printre altele, la: pacea și securitatea internațională; lupta împotriva discriminării rasiale; operațiunile de menținere a păcii ale ONU; accelerarea progreselor în domeniul științei și tehnologiei, pentru a menționa doar câteva tematici.

În ultimul mandat, desfășurat în intervalul 2004-2005, România a dovedit capacitatea de a se adapta peisajului complex și în schimbare rapidă al provocărilor globale și de a propune soluții, de la un nou focus asupra diplomației preventive până la reconstrucția postconflict și creșterea eficienței sistemului ONU.

România a fost, de asemenea, implicată energic în dezbaterile și deciziile legate de ajutorul umanitar și drepturile omului. O atenție deosebită a fost acordată găsirii de soluții la problemele de dezvoltare, cu accent asupra categoriilor vulnerabile.

Reacția lui Iohannis: O serie de declarații politice iresponsabile și contraproductive au condus la alienarea sprijinului

Klaus Iohannis a reacționat, după ce România a pierdut poziția de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU. Șeful statului a afirmat că a luat cu regret notă de acest fapt, precizând că apreciază efortul depus de diplomația română.

Președintele Iohannis „a luat notă, cu regret, de faptul că România nu a fost aleasă pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite, pentru intervalul 2020-2021, în urma votului care a avut loc vineri, 7 iunie a.c., în cadrul Adunării Generale a ONU de la New York”, potrivit unui comunicat de presă al Administrației Prezidențiale, remis Mediafax.

„În ciuda demersurilor diplomației române – care a reușit să obțină un număr considerabil de angajamente de susținere din partea statelor membre – o serie de declarații politice nediplomatice, iresponsabile și contraproductive, contrare unor poziții tradiționale de politică externă ale statului, formulate fără mandat și în afara competențelor lor de unii reprezentanți de nivel înalt ai autorităților române – față de care Președintele României a luat poziție fermă la momentul producerii lor – au condus la alienarea sprijinului deja exprimat de unele state partenere și la reticență față de candidatura României. Eforturile diplomatice depuse au fost, astfel, boicotate, fiind creată impresia, eronată pe fond, a unei lipse de predictibilitate a României față de dosare de politică externă importante, sensibile și complexe”, completează sursa citată.

Șeful statului a mai spus că acest rezultat nedorit s-a produs în ciuda efortului îndelungat și substanțial depus de echipa Ministerului Afacerilor Externe, compusă din diplomați și experți, alături de misiunile diplomatice ale României, între care s-a distins Misiunea Permanentă de la New York, pe toată durata campaniei de promovare a candidaturii și mai ales în ultimii ani.

Președintele Iohannis a mai transmis că apreciază tot efortul depus de diplomația română.

„De-a lungul acestei campanii – plasate sub imperativul promovării Păcii, Justiției și Dezvoltării durabile – Președintele Klaus Iohannis a susținut constant și ferm acest obiectiv major de politică externă și s-a implicat activ în demersurile diplomatice desfășurate în acest scop. Astfel, au fost realizate numeroase demersuri scrise către omologi străini, această prioritate fiind evocată de asemenea atât în discursurile publice ale șefului statului, din țară sau din străinătate, inclusiv la sesiunile anuale ale Adunării Generale a ONU, precum și în cadrul tuturor interacțiunilor de nivel înalt, de tip bilateral și multilateral, cu omologii și partenerii străini. Totodată, Administrația Prezidențială a sprijinit și a cooperat îndeaproape cu Ministerul Afacerilor Externe pentru buna desfășurare a campaniei de promovare”, a completat sursa menționată.

Șeful statului a mai precizat că reconfirmă atașamentul țării noastre față de diplomația multilaterală și față de principiile și valorile consacrate în Carta Organizației Națiunilor Unite. Iohannis le-a mulțumit „tuturor statelor partenere care au acordat încrederea și votul lor României și felicită Estonia – contracandidatul din cadrul Grupului Est-European – pentru succesul înregistrat și pentru profesionalismul echipei care a condus acest efort”.

„România va continua să își mobilizeze expertiza și resursele în serviciul Organizației și va lucra neobosit pentru bunăstarea tuturor națiunilor, precum și pentru pacea și securitatea internaționale. România se angajează să colaboreze cu toate statele membre pentru sporirea eficienței Consiliului de Securitate al ONU, care ghidează comunitatea globală spre realizarea Păcii, Justiției și Dezvoltării. Calitatea de membru al Organizației Națiunilor Unite a reprezentat pentru România, de-a lungul celor 64 de ani de la aderare, un angajament activ și onest, Organizația continuând să fie pentru diplomația românească o platformă valoroasă pentru negocieri multilaterale”, conchide sursa Președinția română.

Tomac, acuză:Dăncilă și Meleșcanu trebuie să plece imediat din funcție!

Eugen Tomac a afirmat că România a pierdut locul în Consilul de Securitate al ONU din cauza unor „analfabeți funcționali” care conduc instituții ce distrug afacerile externe ale țării. Președintele PMP a precizat că Dragnea și PSD au șters cu buretele ani de muncă în relațiile internaționale.

„Din păcate, când analfabeți funcționali cocoțați în fruntea unor instituții intră cu picioarele în afacerile externe ale României, țara pierde din influență și ratează oportunități. România a pierdut astăzi (vineri – n.r.) un loc pe care îl meritam în Consiliul de Securitate al ONU, nu pentru că nu avem diplomați buni care să ne apere interesele, ci pentru că Dragnea și tot PSD-ul au șters cu buretele ani de muncă în relațiile internaționale dându-și cu părerea despre teme sensibile, pe care doar niște nulități le pot interpreta într-o manieră simplistă”, a scris Eugen Tomac, vineri, pe Facebook.

Liderul PMP că în aceste condiții Viorica Dăncilă și Teodor Meleșcanu trebuie să demisioneze imediat din funcțiile de premier, respectiv ministru de Externe.

„România a pierdut în fața unei țări precum Estonia, care are o populație de 1,3 milioane de cetățeni. Estonia a primit 132 de voturi, noi doar 58. Dăncilă și Meleșcanu trebuie să plece imediat din funcție! Demisia, după acest eșec masiv, e prea puțin!”, a conchis Tomac.

Reacția acestuia vine după ce Estonia a obținut o poziție de membru nepermanent în Consiliul de Securitate ONU, pentru perioada 2020-2021, în detrimentul României, informează organizația internațională. Estonia a obținut locul de membru nepermanent după două tururi de scrutin, desfășurate pe data de 7 iunie la sediul Națiunilor Unite de la New York, în cadrul celei de-a 73-a sesiuni a Adunării Generale.

După un prim tur care s-a încheiat cu un rezultat neconcludent, Estonia a câștigat runda decisivă cu 132 de voturi, în timp ce România a fost susținută de 58 de țări, relatează presa internațională.

Rareș Bogdan: Asta se întâmplă când proștii conduc Guvernul

Rareș Bogdan a reacționat după ce România a pierdut poziția de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU, precizând că este rușinos și fără precedent pentru diplomația română. Liberalul a precizat că asta se întâmplă atunci când „proștii și nepricepuții conduc Guvernul”.

„Asta se intampla cand prostii si nepriceputii conduc Guvernul, Senatul si Camera Deputatilor din Romania! RUSINOS si mai ales fara precedent in istoria diplomatiei romane. Inca un cadou de la repetentii si ticalosii lui Dragnea. Astia trebuie indepartati de la putere cat mai repede posibil, sunt pur si simplu o calamitate pentru tara aceasta”, a scris Rareș Bogdan, vineri, pe Facebook.

Băsescu: România, un eșec de mari proporții la ONU. A primit factura unei politici externe abulice

Traian Băsescu a afirmat că eșecul României în ocuparea poziției de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU este rezultatul unei politici externe „abulice, fără consistență, fără inteligență”.

„România, un eșec de mari proporții la ONU ! Estonia are o populație de 1,3 milioane locuitori. România are o populație de 22 milioane locuitori. Azi la ONU, România și Estonia au fost în competiție, în Adunarea Generală, pentru obținerea unui loc pentru o perioadă de doi ani în Consiliul de Securitate al ONU . Rezultatul ? Catastrofal ! România 57 voturi. Estonia 138 voturi. România a primit factura unei politici externe abulice, fără orizont, fără consistență, fără inteligență și mai ales, fără respect pentru interesul național. O politică externă care ar fi mai puțin distructivă pentru România și dacă ar fi fost condusă de niște TRĂDĂTORI DE ȚARĂ”, a scris Traian Băsescu, vineri pe Facebook.

Fostul președinte a adăugat că am pierdut susținerea țărilor arabe din cauza aventurii în care s-a lansat România cu mutarea ambasadei țării noastre de la Tel Aviv la Ierusalim.

„Am pierdut votul țărilor arabe urmare a aventurii cu mutarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim ; Nu am avut votul statelor membre UE și NATO datorită accentelor antieuropene și antioccidentale din discursurile lui Dragnea, Tăriceanu, Dăncilă ; Nu am avut votul aliaților tradiționali datorită incompetenței și a inactivității lui Meleșcanu. Votul de astăzi de la ONU este măsura exactă a respectului de care se mai bucură România pe plan internațional. Și totuși…Președintele României este titularul politicii externe. Doar demisia sau azvârlirea lui Meleșcanu din guvern nu este suficientă”, a conchis Băsescu.

Barna: România pierde oportunități pe bandă rulantă oportunități pe plan extern din cauza PSD-ALDE

Liderul USR Dan Barna a afirmat, referitor la pierderea de către România a poziției de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU, că pierdem „pe bandă rulantă” oportunități din cauza PSD-ALDE, pentru că partenerii externi nu mai au încredere în țara noastră condusă de coaliție.

„România pierde oportunități pe bandă rulantă pe plan extern din cauza dezastrului numit PSD-ALDE. Am pierdut astăzi cursa pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU din cauza gafelor diplomatice repetate și a minciunilor pe care Guvernul PSD-ALDE le-a livrat constant în exterior. Am reușit chiar „peformanța” de a pierde voturi față de primul tur, iar diferența la care ne-a învins astăzi Estonia este umilitoare. Iar acest lucru este cauzat exclusiv de faptul că, în ultimii trei ani, agenda Guvernului României în plan extern a fost agenda personală a lui Dragnea și a găștii din fruntea PSD și ALDE”, a scris Dan Barna, vineri, pe Facebok.

Liderul USR a precizat că eforturile diplomației române au fost în zadar deoarece partenerii externi nu mai au încredere în România condusă de PSD-ALDE.

„Toate eforturile diplomatice, toate negocierile tehnice și toate discuțiile la nivel bilateral și multilateral au fost degeaba pentru că partenerii noștri externi nu mai au încredere în România condusă de PSD și ALDE. De câte insuccese și oportunități ratate pentru România mai e nevoie până să plecați la pensie, domnule Meleșcanu?”, a conchis Barna.

Cioloș: Erorile diplomatice au anulat sprijinul pentru România. Rezultatul incompetenței, dureros

Dacian Cioloș a afirmat, referitor la pierderea de către România a poziției de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU, că acesta e rezultatul erorilor diplomatice în lanț din ultimii trei ani, precizând că „rezultatul incompetenței este dureros și grav”.

„România a pierdut competiția pentru a deveni membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU în fața Estoniei. Eforturile cele mai importante, vitale, pentru a obține astfel de poziții strategice în sistemul internațional se desfășoară prin negocieri delicate, la nivel înalt – fie official, fie în culise, unde abilitățile diplomatice și credibilitatea, recunoașterea internațională și respectul față de cel care negociază au un rol decisiv”, a scris Dacian Cioloș, vineri, pe Facebook.

Fostul premier mai spune că Teodor Meleșcanu în loc să se ocupe de promovarea României pentru această poziție, s-a ocupat cu blocarea votului în Diaspora la alegerile europarlamentare.

„Vedem concret cum incompetența, indiferența și inabilitatea de a atrage respectul interlocutorilor internaționali ne afectează direct și ne privează de oportunități importante. Teodor Meleșcanu este șeful diplomației române și cel care ar fi trebuit să negocieze locul României în Consiliul de Securitate, iar prim-ministrul are, de asemenea, canale diplomatice la nivel înalt pentru astfel de negocieri. Domnul Meleșcanu a fost ocupat cu propria incompetență acasă, batjocorind milioane de români din diaspora care nu au putut să își exercite dreptul de vot, iar doamna prim-ministru este complet debusolată după retragerea la răcoare a șefului ei care, desigur, nu a avut niciun interes să promoveze interesele României în Consiliul de Securitate al ONU, nici dacă ar fi avut habar de acest dosar”, a completat Cioloș.

El a precizat că a participat la multe negocieri la nivel european, inițiind discuții în marja adunării Generale a ONU din septembrie 2016.

„Știu cum se desfășoară astfel de negocieri. Am participat la multe – atât la nivel european, cât și pentru România. Chiar în acest dosar, am inițiat discuții la cel mai înalt nivel în marja Adunării Generale ONU din septembrie 2016, care urmau să aducă sprijinul unor state și regiuni importante strategic pentru candidatura noastră în Consiliul de Securitate. Erorile diplomatice în lanț din ultimii trei ani au anulat acel sprijin. Rezultatul incompetenței este dureros și grav”, a conchis liderul PLUS.

Raețchi cere demisia lui Meleșcanu, după ce România a pierdut locul în Consiliul de Securitate ONU

Deputatul PNL Ovidiu Raețchi a cerut demisia ministrului de Externe Teodor Meleșcanu, după ce România a pierdut poziția de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU. Liberalul a precizat că munca diplomaților a fost sabotată de Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă.

„În mod previzibil, România a pierdut cursa pentru locul de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU. Munca de ani de zile a unor profesioniști a fost sabotată de aflarea în treabă și băgarea în seamă absolut revoltătoare a lui Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă pe subiecte diplomatice pe care nu le înțelegeau și nu le stăpâneau. Au anunțat mutări de ambasade fără să se consulte cu decidenții reali, au luat pe nepregătite aliații europeni, au generat tensiuni cu parteneri tradiționali din Orientul Mijlociu, au promis lucruri pe care știau că nu le pot onora procedural – și, în final, nu au realizat nimic, ne-au făcut de râs pe plan extern și au pierdut voturile de care țara noastră avea nevoie la ONU”, a scris Ovidiu Raețchi, vineri, Facebook.

Liberalul mai spune că Teodor Meleșcanu a ales să-și păstreze funcția ministerială, în loc să apere onoarea diplomaților români.

„Iar ministrul de Externe Meleșcanu le-a fost complice în tot acest timp acestor Dumb&Dumber de la vârful statului, deși, spre deosebire de ei, înțelegea prea bine că se va ajunge aici. Dar a ales să-și conserve postul ministerial, nu să apere onoarea diplomaților români. E absolut firesc ca Meleșcanu să demisioneze după acest eșec pentru care e direct vinovat. Dar el a dovedit deja, în cazul votului din Diaspora, că nu dă doi bani pe asumarea răspunderii și a propriilor greșeli”, a conchis deputatul PNL.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Anunțul momentului pentru cei cu PENSII SUB 2.000 DE LEI. Este obligatoriu până pe 31...
Chec de post. Rețeta ideală pentru iubitorii de cafea
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Fanii din Anglia și Scoția, avertizați înainte de Euro 2024 că berea germană e mai...