România, campioană în regiune la numărul modificărilor legislative

România, campioană în regiune la numărul modificărilor legislative
Publicat: 02/10/2015, 15:32

România este urmată în top de Polonia, cu 249 legi modificate, dintr-un total de 1.041 de acte normative la nivelul celor șase țări din Europa Centrală și de Est, și de Ungaria, cu 214 legi.

Și atenția acordată de mass media modificărilor legislative operate în ultimul an plasează România pe primul loc, circa jumătate dintre schimbările actelor normative fiind reflectate în presă, față de numai 8,5% în perioada 2013-2014, reiese din raportul elaborat de Grayling CEE Public Affairs Practice Group, pe baza datelor oficiale de la instituțiile relevante.

„Legile au fost urmărite și raportate de către mass media ca parte a efortului de a corela modificările legislative operate în România cu un posibil impact pe care acestea l-ar fi putut genera asupra alegerilor prezidențiale”, se arată într-un comunicat al Grayling.

Peste o treime (40%) din totalul modificărilor legislative operate în România în ultimul an au avut un impact direct asupra mediului de business, nivel apropiat de cel înregistrat în regiune, de 36%.

Totodată, peste jumătate (55%) din inițiativele legislative care au avut un impact asupra companiilor au fost adoptate de Guvern prin ordonanțe de urgență.

Studiul relevă că România, Polonia și Ungaria sunt cele mai active piețe în materie de modificări legislative, acestea adoptând cu 165 de legi mai mult decât media anului trecut, în timp ce în celelalte piețe din regiune nu au fost înregistrate evoluții majore.

Reprezentanții Grayling se așteaptă la o fluctuație a cifrelor în perioada următoare, având în vedere că în România urmează anul viitor alegeri locale și parlamentare.

Raportul indică totodată în regiune o creștere cu 50% a legilor cu impact asupra mediului de afaceri formulate de parlamentari, acestea reprezentând 21,5% din totalul propunerilor de modificări legislativeîn perioada 2014-2015, comparativ cu 14% din totalul legilor cu impact asupra activității companiilor în perioada 2013-2014.

Grayling AcTrend a analizat legile aprobate în România, Bulgaria, Republica Cehă, Ungaria, Polonia și Slovacia.