România, implicată într-un nou scandal de etichetare a cărnii. ANSVSA face o anchetă

România, implicată într-un nou scandal de etichetare a cărnii. ANSVSA face o anchetă
Publicat: 31/10/2013, 21:35
Actualizat: 29/07/2014, 18:56

Marea Britanie acuză România că a exportat conserve de carte de vită, care conțin urme de carne de cal, nefiind etichetate corespunzător. Sky News relatează că, în urma testelor de laborator, s-a descoperit că un lot de conserve de carne de vită conține urme de carne de cel. Potrivit sursei citate, lotul respectiv a fost descoperit în două lanțuri de magazine din Marea Britanie.

Datele agenției de care se ocupă de siguranța alimentelor din UK arată că conservele respective au fost produse în România, în ianuarie 2013 și exportate în Regatul Unit.

În urma analizelor s-a constat că respectivele conserve conțineau între 1% și 5% ADN de carne de cal și au fost descoperite în urma unui control de rutină. Conservele au fost retrase de la comercializare pentru că în lista ingredientelor nu este menționată prezența cărnii de cal.

Scandalul cărnii de cal a început în februarie 2013, după ce producătorul francez Comigel a stabilit că țara de origine a cărnii de cal descoperită în lasagna este România.

Scandalul cărnii de cal a izbucnit în Marea Britanie, atunci când într-o serie de produse congelate ce ar trebui să conțină carne de vită a ajuns, la începutul anului, subiect de primă pagină în toată Europa, implicând companii și autorități din Suedia, Franța și România.

ANSVSA face o anchetă

Președintele ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu, a anunțat joi seara declanșarea unei anchete la un producător de conserve de carne după ce autoritățile britanice au reclamat că în conserve de vită provenite din România s-a descoperit inclusiv carne de cal.

Mănăstireanu a precizat că, potrivit unei informări transmise de autoritățile din Marea Britanie, în conservele de carne de vită provenite din România inspectorii sanitari veterinari din Marea Britanie au descoperit carne de cal în proporție de 1-5%.

„Facem verificări la această firmă, verificăm întreg traseul mărfii”, a spus Mănăstireanu, adăugând că înlocuirea cărnii de vită cu carne de cal nu reprezintă o problemă de siguranță alimentară, ci una de posibilă fraudă.

Dacă se confirmă substituția cărnii de vită cu cea de cal, marfa va fi distrusă, a precizat șeful ANSVSA.

La jumătatea lui ianuarie, autoritățile irlandeze au descoperit carne de cal în carnea tocată produsă în Marea Britanie și în Irlanda și vândută în cele două țări. Cantități importante de carne de cal – până la 100 la sută – au fost descoperite în Marea Britanie în carne pentru friptură, apoi în lasagna și spaghete bolognese care ar fi trebuit să conțină vită. Carnea pentru friptură a fost furnizată de companii britanice și irlandeze, iar lasagna și spaghetele bolognese, de compania franceză Comigel.

Erick Lehagre, președintele companiei franceze Comigel, spunea, citat de AFP, că un furnizor român a trimis carnea, care a fost împachetată în Franța și trimisă în Marea Britanie. „În urmă cu opt zile, ne-am dat seama că era o problemă după ce am fost sesizați de pe piața britanică. Am identificat furnizorul nostru, societatea franceză Spanghero. (…) Am aflat că aceasta (carnea -n.r.) provenea de la abatoare din România unde se taie vite și cai”, spunea Lehagre la începutul anului.

În urma anchetei desfășurate cu ocazia acestui scandal s-a descoperit că România nu avea nicio vină. rezultatele au arătat că firma franceză Spanghero s-a aflat la originea etichetării greșite a cărnii de cal, conform anchetei realizate de Guvernul de la Paris, care a decis suspendarea autorizației de procesare a cărnii pentru această companie. Conform unor surse citate de ziarul francez Le Parisien, compania Spanghero ar fi cumpărat 42 de tone de carne de cal, la începutul lunii ianuarie, de la o firmă cipriotă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Anunțul momentului pentru cei cu PENSII SUB 2.000 DE LEI. Este obligatoriu până pe 31...
Viața la bloc. Se schimbă regulile pentru chiriași
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Câți bani alocă Pentagonul pentru avionul care va înlocui F-22 Raptor?