România în care te salvează doar norocul. Ministrul Educației: „Ieri a căzut un tavan, ne așteptăm ca mâine să cadă toată școala. Asta e starea”

Redactor:
Gandul
Doar norocul i-a salvat pe copiii de la școala 141 din sectorul 5 să nu fie striviți sub mormaul de moloz al tavanului prăbușit. Fiind Săptămâna Altfel, copiii nu se aflau la scoală. Părinții, care spun că au sesizat problema mai demult, cer acum socoteală celor responsabili. Inspectoratul Școlar arată cu degetul către Primăria care ar fi făcut o expertiza. Primăria nu știe însă când sau dacă aceasta a fost făcută. „Dacă se întâmpla să nu fie «Școala Altfel» există riscul să vorbim despre zeci de copii morți", este adevărul cutremurător rostit de Iulian Cristache, președintele Federației Asociațiilor de Părinți. Imaginile video îi dau dreptate, din păcate.

Federația Asociațiilor de părinți face verificări pentru a stabili cui aparține vina că elevii au fost salvați doar de programul „Săptămâna Altfel”.

„Să cadă un tavan pe atâta lungime de culoar. Dacă se întâmpla să nu fie «Școala Altfel» există riscul să vorbim despre zeci de copii morți. Este crunt ce se întâmplă și am atras atenția, în numeroase adrese, și către minister. Spuneam că banii nu se cheltuie cu chibzuință, nu se justifică, se câștigă lucrările de amenajare și de reparație a școlilor în baza unor clientele politice, acea clientelă o transmite altei firme și vă dați seama că se subțiază foarte mult calitatea lucrări. Nu vom lăsa lucrurile așa”, a declarat pentru MEDIAFAX Iulian Cristache, președintele Federației Asociațiilor de Părinți.

Mai mult, asociația a demarat verificări proprii pentru a stabili cui aparține vina.

„Din ce am văzut eu, e clar că acel acoperiș a dat semne de oboseală atât timp cât la peretele lateral se vedea că exista infliltrații cu apa. L-am rugat pe colegul meu să se ducă la Școala 141 să vorbească cu conducerea respectivă și să întrebe dacă s-au făcut demersurile necesare de către primăria de sector. L-am rugat să se intereseze la comisia de securitate și sănătate a muncii să vadă și dacă dânșii din școală și-au făcut datoria și au făcut demersurile necesare pentru consilidarea acelui perete, acelui tavan sau a structurii sau, dacă era cazul , trebuia să solicite mutarea din acea școală”, a mai spus Iulian Cristache.

Consiliul Local Sector 5 a aprobat, joi seară, rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli, aprobând pentru Școala Gimnazială nr. 141 un buget de aproape 400.000 de lei pentru amenajarea și consolidarea unității de învățământ. Măsura a venit, însă, după ce tavanul școlii s-a prăbușit. Victime nu au existat doar pentru că elevii participau la programul Școala Altfel și nu erau în unitatea de învățământ. Dacă programul ar fi fost unul normal, cel mai probabil, ar fi existat și victime.

„Holul acela arăta impecabil, nu dădea niciun semn de faptul că tavanul acela suspendat ar fi putut să se prăbușească. Clădirea fusese expertizată de primărie pentru că acolo nu mai fuseseră făcute lucrări din 2004”, a declarat Marina Manea, purtător de cuvânt al Inspectoratului Școlar București.

Întrebată de ce elevii înca mai învățau acolo dacă se cunoștea vulnerabilitatea clădirii, aceasta a răspuns: „De ce nu sunați la primărie să vă explice, că ei au făcut expertiza, de ce nu au luat măsuri în acest sens”.

Același purtător de cuvânt al Inspectoratului Școlar al Municipiului București declarase însă, joi, pentru MEDIAFAX că în școala respectivă se țin cursuri, dar nu și în corpul respectiv de clădire unde s-a prăbușit tavanul, informații ce s-au dovedit ulterior eronate.

Cât despre ultima expertiză realizată la unitatea de învățământ, nici reprezentanții primăriei nu știu când ar fi fost aceasta făcută.

„Fiind vorba despre documentații care provin din perioada în care Sectorul 5 avea o altă conducere administrativă, iar primăria își desfășura activitatea într-un alt sediu, arhiva este depozitată în trei locații diferite. Nefiind structurată într-un mod care să faciliteze o căutare rapidă, activitatea de identificare a documentațiilor necesită alocarea unui timp suplimentar”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Cristina Claudia Popa, purtător de cuvânt Primăria Sectorului 5.

De altfel, primăria Sectorului 5 a refuzat să facă comentarii despre subiect, precizând doar că situația este într-un proces de evaluare. Edilul Capitalei preciza, joi seara, că primăria de sector nu a cerut fonduri pentru unitatea de învățământ.

„Am discutat cu toți primarii de sectoare și le-am transmis, chiar dacă Primăria Generală nu este implicată direct, să ne transmită problemele pe care le întâmpină și, eventual, deficitul financiar pentru rezolvarea unor probleme la școli, la grădinițe, la creșe, astfel încât să putem susține prin asociere unele tipuri de lucrări. Pentru școala aceasta, unde a căzut tavanul, primarul Sectorului 5 nu a cerut sprijinul, însă domnul Florea a cerut sprijin pentru a realiza proiecte comune în învățământul școlar și preșcolar”, a declarat Gabriela Firea. 

Năstase: Aceasta este starea

„Ieri a căzut un tavan și ne așteptam ca mâine să cadă toată școala. Aceasta este starea, trebuie să o recunoaștem”, este reacția pe care a avut-o ministrul Educației, Pavel Năstase, după incidentul de școala 141. „Școala Altfel” i-a salvat pe copii. Ministrul a anunțat inspecții la toate unitățile.

Ministrul Educației a anunțat că a cerut inspecții în toate unitățile școlare.

„Încerc să rezolv, în mod operativ, de la nivelul ministerului, să rezolv aceste lucruri, care, foarte multe, țin de administrația publică locală. Cum stiți foarte bine, școlile din învățământul preuniversitar sunt administrate și finanțate din bugetele locale. Ceea ce s-a întâmplat la școala respectivă ține de Primăria Sectorului 5. Primarul de acolo a aprobat bani din veniturile primăriei ca să rezolve. Elevii au fost mutați în alte două școli, deci s-au luat măsurile respective. Am trimis o notă către toate inspectoratele școlare prin care le-am cerut ca în zilele următoare, în weekend, până la începutul săptămânii viitoare să inspecteze toate unitățile școlare din România, să încercăm să prevenim, în măsura posibilităților pe care le avem, asemenea evenimente”, a mai spus Pavel Năstase la Conferința Națională în domeniul Educației.

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 anunţă un nou dezastru! Ce se...
S-a SINUCIS în faţa tuturor! Ştirea tristă a zilei în România
FOTO. Cum arăta Crina Matei în tinerețe! Imagini fabuloase cu actrița în urmă cu zeci...
DOLIU in lumea politica! A MURIT! Ion Iliescu – Am aflat cu profund regret vestea...
Ion Țiriac și-a amintit ziua în care i-a cerut bani de pizza lui Ilie Năstase!...
S-a aflat ce SALARIU are preşedintele SUA. Mulţi au rămas surprinşi de suma primită lunar
Joe Biden a lansat un mesaj ascuns în site-ul Casei Albe: „Dacă citeşti acest lucru,...
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Mesaj ascuns pe site-ul Casei Albe, apărut imediat după ce Joe Biden a preluat mandatul:...
S-a SINUCIS în faţa tuturor! Ştirea tristă a zilei în România
Ea este mândria romilor! Este frumoasă, dar și deșteaptă. A fost admisă la 5 facultăți...
Este dovada CĂLĂTORILOR în TIMP? O descoperire recentă provoacă o CONTROVERSĂ de proporții
Două zone din România, pe lista destinațiilor de vacanță recomandate de New York Times
Vestea teribilă pentru toți șoferii: se întâmplă la pompă cu prețul la benzină și motorină
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru...
Vestea ȘOC a momentului despre Sebi, băiatul de 7 ani, dat dispărut de două săptămâni
Theresa Ivancik, femeia cu bicepși de 40 de centimetri care este des confundată cu un...
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Omul care după ce a închis două afaceri a reuşit să transforme un chioşc de...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide