România, în coada clasamentului UE al gestionării deșeurilor municipale. Cine se află pe primele poziții

România, în coada clasamentului UE al gestionării deșeurilor municipale. Cine se află pe primele poziții
Publicat: 08/08/2012, 16:45
Actualizat: 01/02/2019, 13:12

România ocupă unul dintre ultimele locuri, respectiv 23 din 27, în clasamentul țărilor UE alcătuit după modul de gestionare a deșeurilor municipale, în care pe primele poziții se află Austria, Olanda, Danemarca, Germania și Suedia, potrivit Comisiei Europene.

Ierarhia a fost alcătuită în funcție de 18 criterii, pentru care au fost acordate puncte și stegulețe de evidențiere în domenii precum volumul total de deșeuri reciclate, costul eliminării deșeurilor și încălcările legislației europene.

Potrivit CE, clasamentul face parte dintr-un studiu aflat în desfășurare, care va ajuta statele membre să își îmbunătățească performanțele în materie de gestionare a deșeurilor.

„Imaginea rezultată din acest exercițiu confirmă cele mai serioase preocupări ale mele.Multe state membre contină să depoziteze la gropile de gunoi cantități uriașe de deșeuri municipale – cea mai nepotrivită opțiune de gestionare a deșeurilor -, în ciuda existenței unor alternative mai bune și în pofida disponibilității fondurilor structurale necesare pentru a finanța opțiuni mai avantajoase.Se îngroapă resurse valoroase, se pierd beneficii economice potențiale, nu se creează locuri de muncă în sectorul gestionării deșeurilor, iar sănătatea umană și mediul au de suferit.Este un lucru greu de justificat în condițiile actuale ale economiei noastre”, a declarat comisarul european pentru mediu, Janez Potočnik.

Alături de România, statele membre cu cele mai mari lacune în privința punerii în aplicare a legislației în domeniu sunt Bulgaria, Republica Cehă, Cipru, Estonia, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia și Slovacia, indică același clasament. „Deficiențele includ strategii incomplete sau inexistente de prevenire a producerii deșeurilor, lipsa stimulentelor pentru a evita depozitarea deșeurilor la gropile de gunoi, precum și o infrastructură neadecvată de gestionare a deșeurilor. Faptul că se recurge masiv la depozitarea deșeurilor la gropile de gunoi înseamnă că unele opțiuni mai bune de gestionare a deșeurilor, precum refolosirea și reciclarea, sunt în mod sistematic subexploatate. În consecință, perspectiva este deficitară”, se arată într-un comunicat de miercuri al CE.

În ierarhia privind modul de gestionare a deșeurilor municipale, România figurează, pe locul 23, cu 11 puncte, la fel ca Ciprul, în timp ce Bulgaria și Grecia, aflate mai jos în clasament, au opt, și respectiv, trei puncte.

Ungaria se află pe locul 14, cu 19 puncte, în timp ce ocupantele primele două locuri, Austria și Olanda, au câte 39.

Potrivit CE, țările de pe primele locuri dispun de sisteme complexe de colectare a deșeurilor și depozitează la gropile de gunoi mai puțin de 5% din deșeurile pe care le produc. Aceste țări dețin sisteme de reciclare bine dezvoltate, o capacitate suficientă de tratare a deșeurilor și au performanțe bune în privința deșeurilor biodegradabile. În general, aceleași state combină cu succes, în politicile lor de gestionare a deșeurilor, instrumente juridice, administrative și economice, a mai precizat sursa citată.

Totodată, o serie de state membre au înregistrat progrese rapide în sensul renunțării la depozitarea deșeurilor la gropile de gunoi, ajungând practic până la eliminarea acestei opțiuni. Chiar și statele cu cele mai bune performanțe se confruntă însă cu o serie de provocări, precum intensificarea prevenirii producerii de deșeuri și soluționarea problemei supracapacității în sectorul incinerării, care ar putea împiedica reciclarea și crea necesitatea de a importa deșeuri pentru alimentarea incineratoarelor, rezultă din raportul ce însoțește clasamentul.

„Comisia utilizează acest raport pentru pregătirea foilor de parcurs pentru cele zece state membre cu cele mai slabe rezultate. Acestea vor fi discutate cu autoritățile naționale în cadrul unor seminare bilaterale care vor avea loc în această toamnă, începând cu seminarul de la Praga din data de 19 septembrie. Foile de parcurs vor contribui la difuzarea bunelor practici și vor conține recomandări specifice cu privire la modalitățile de a îmbunătăți gestionarea deșeurilor cu ajutorul instrumentelor economice, juridice și administrative, precum și al fondurilor structurale ale UE”, se precizează în comunicatul CE.

Comisia intenționează să utilizeze fondurile structurale ale UE urmărind mai îndeaproape obiectivele politicii în materie de gestionare a deșeurilor. Cadrul financiar multianual (CFM) propus pentru perioada 2014-2020 va garanta că banii UE sunt investiți în proiecte de gestionare a deșeurilor doar dacă sunt îndeplinite în prealabil anumite condiții, inclusiv elaborarea planurilor de gestionare a deșeurilor în conformitate cu Directiva-cadru privind deșeurile și cu clasarea ierarhică a deșeurilor, favorizarea prevenirii, reutilizării și reciclării în raport cu incinerarea cu valorificare energetică, și recurgerea, ca ultimă soluție, la depozitarea la gropile de gunoi sau la incinerare fără valorificare energetică.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Cea mai tunată de la mare! A defilat de 1 Mai cu talia de viespe...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră sau...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Renault lansează SUV-ul care va pune probleme DACIEI DUSTER - VIDEO
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Veste tristă despre Florin Piersic. Acum s-a aflat
Vești proaste despre Florin Piersic. Spitalul l-a îmbolnăvit mai rău
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
FOTO. Unde se ascundea traficantul de migranţi care a atacat cu cuţitul doi poliţişti de...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Max Planck, creatorul Teoriei Cuantice. „Nu cunoașterea adevărului, ci succesul care însoțește căutarea lui este...