România introduce taxa „Robin Hood” pentru companiile petroliere

România introduce taxa Robin Hood pentru companiile petroliere
Publicat: 16/05/2012, 19:34
Actualizat: 03/08/2014, 10:43

Ministrul Economiei, Daniel Chițoiu, a declarat miercuri că Guvernul pregătește un proiect de lege privind suprataxarea veniturilor excepționale ale companiilor petroliere, care ar urma să fie aprobat până la finele anului și aplicat din 2013.

„Legea nu se va aplica în 2012, ci din 2013”, a afirmat Chițoiu.

Chițoiu a mai spus că redevențele pentru resursele naturale vor fi aduse la nivelul european.

În 7 mai el spunea că Guvernul ar putea introduce un impozit pe veniturile excepționale ale companiilor din domeniu și că redevențele la petrol și gaze sunt prea mici.

Redevențele de petrol și gaze, cuprinse între 3,5% și 13% din producție, sunt fixate din 2004 până în decembrie 2014. Aceste taxe au fost stabilite prin contractul de privatizare a companiei Petrom cu grupul austriac OMV.

Contactati de gândul, reprezentanții companiilor petroliere susțin că nu au fost informați nici oficial nici neoficial despre acest demers, de care au luat cunoștință din presă.

„Analizăm informațiile apărute astăzi și vom reveni cu un punct de vedere atunci când avem mai multe detalii”, au declarat pentru gândul reprezentanții Rompetrol.

Bugetul de stat încasează anual redevențe miniere și petroliere care se cifrează în jurul sumei de un miliard de lei (225 milioane de euro).

În luna aprilie, surse guvernamentale au declarat pentru Mediafax că Guvernul ia în calcul creșterea redevențelor la petrol și gaze sau suprataxarea companiilor din sectorul gazelor și energiei electrice, pe măsură ce prețurile reglementate vor fi eliminate.

„Există în Guvern discuții privind nivelul redevențelor la petrol și gaze. Acestea ar putea fi majorate mai devreme de 2014, odată cu procesul de liberalizare a prețurilor energiei electrice și gazelor naturale. O altă variantă este suprataxarea companiilor de gaze și energie, pentru că vor fi niște profituri pentru care nu trebuie să facă nimic”, au afirmat sursele.

În cazul în care varianta aleasă de Guvern va fi suprataxarea profitului companiilor petroliere, atunci, practic, Executivul va introduce o taxă specială pentru o singură firmă: Petrom, singurul „benzinar” căruia i se poate aplica o astfel de măsură, în condițiile în care Mol, Lukoil și Rompetrol au pierderi.

Contactat de gândul, Constantin Tampiza, fost director general al Lukoil, a declarat în aprilie că ar vota o astfel de decizie „cu două mâini”. „Foarte bine ar fi. Ne-am bucura. Atunci cine va avea supraprofit va plăti. Va plăti cel care extrage foarte ieftin și are supraprofit, nu cel care importă la prețul pieței și care are pierderi. Momentan avem o singură companie cu profit, Petrom, iar restul merg în pierdere”, ne-a declarat el. „Eu vă asigur că noi nu vom avea supraprofit”, a adăugat fostul director general al Lukoil, vizibil amuzat.

În ceea ce privește eventualul impact al unei astfel de suprataxe asupra prețurilor, Tampiza, actualul reprezentant al lui Vagit Alekperov, președintele grupului petrolier Lukoil, susține că el va fi limitat. „Ei (Petrom, n.r.) nu vor putea să adauge la preț mai mult decât este necesar pentru a acoperi investiția. Dacă vor majora și noi menținem tarifele atunci vor clienți”, a explicat el.

Anul trecut Petrom, cea mai mare companie din România, a înregistrat un profit record absolut pe piața locală, de 3,6 miliarde de lei. În perioada ianuarie – martie acest an, OMV Petrom a avut un profit trimestrial record, de 1,38 miliarde lei (381 milioane euro), în creștere cu 65% față de același interval din anul precedent, și vânzări în urcare cu 21%, la 6 miliarde lei (1,3 miliarde euro).

Pe de altă parte, compania petrolieră Petrom, cel mai mare producător și distribuitor de carburanți de pe piață locală, a ieftinit marți benzina și motorina cu 3, respectiv 2 bani pe litru.

Anul acesta Petrom a mai scăzut prețul carburanților și pe data de 2 martie, când motorina și benzina s-au ieftinit cu doi bani pe litru. De la începutul anului însă, compania a operat șase scumpiri. Astfel, prețul benzinei este în prezent cu 41 de bani mai mare decât în luna ianuarie, iar cel al motorinei cu 45 de bani, potrivit datelor centralizate de gândul.

La începutul lunii aprilie, reprezentanții marilor companii petroliere din România, respectiv ai Petrom, Lukoil, Rompetrol și MOL, au fost chemați, în secret, la Ministerul Economiei pentru a discuta despre transparentizarea modului de calcul al prețurilor la carburanți, au declarat pentru gândul surse participante la discuții.

Principalele companii din sectorul petrolului și gazelor din România sunt OMV Petrom, Rompetrol (deținută de KazMunaiGaz din Kazahstan), Lukoil (Rusia), MOL (Ungaria), Eni (Italia) și Romgaz Mediaș.

Producția de gaze este asigurată în proporții aproape egale de Romgaz și OMV Petrom. OMV Petrom este singura companie care extrage țiței, având acest drept prin contractul de privatizare către grupul austriac OMV, în 2004.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Cel mai căutat fugar american, prins în Piața Sf. Petru din Vatican