România lovită de valuri de căldură! Directorul ANM anunţă unde se vor înregistra 40 de grade Celsius

România lovită de valuri de căldură! Directorul ANM anunţă unde se vor înregistra 40 de grade Celsius
Sursa foto - caracter ilustrativ: Shutterstock
Publicat: 18/08/2022, 18:00
Actualizat: 18/08/2022, 18:01

Directorul Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu, a anunţat că urmează zile cu temperaturi caniculare pentru România ce vor atinge 40 de grade Celsius, în special în zona de vest a ţării.

Vremea va fi instabilă în cea mai mare parte a țării, însă se va menține călduroasă în unele regiuni.

Directorul ANM, Elena Mateescu, a anunţat că temperaturile vor fi caniculare, iar mâine va fi cea mai călduroasă zi din această săptămână.

„Mâine este posibil să consemnăm cele mai ridicate valori, 39-40 de grade, în partea de vest a ţării. De altfel, mâine va fi cea mai călduroasă zi din această săptămână, valorile de temperaturi la nivel naţional înregistrându-se între 28 până la 38 de grade. Vorbim de disconfort termic ridicat în partea de vest şi sud a ţării, acolo unde şi indicele de temperatură-umezeală va depăşi oragul critic de 80 de unităţi. Şi astăzi o vreme călduroasă. De altfel, până mâine ştim că este în vigoare avertizarea meterologică de cod galben, în partea de vest şi sud a ţării ce vizează canicula şi disconfortul termic ridicat. Astfel, ne aşteptăm la temperaturi, în partea de vest, sud-vest a ţării, de până la 38 de grade”, a precizat Elena Mateescu.

Canicula, un pericol chiar și pentru persoanele sănătoase

Canicula este periculoasă atât pentru copii, adulți și bătrâni, dar în special pentru bolnavii cronic.

Dacă organismul se răcește în mod natural prin transpirație, atunci când umiditatea din atmosferă este crescută, nu se intamplă acest lucru și in zilele extrem de calduroase.

Expunerea la temperaturi crescute poate determina o alterare a mecanismelor care regleaza temperatura internă și reducerea toleranței la caldură.

Pentru Romania, vremea caniculară se declară atunci când temperaturile maxime ating sau depășesc 35 grade în timpul zilei și se situează în jurul a 20 grade, sau peste acest prag, noaptea.

Organismul uman poate suferi in timpul caniculei prin pierdere de apă și electroliți, de aceea medicii recomandă hidratare constantă.

La finalul săptămânii vom avea parte de temperaturi mai scăzute în partea de vest a României.

„Sâmbătă vorbim de temperaturi uşor mai scăzute în partea de vest a ţării, dar în schimb, în sudul ţării, vremea ne aşteptăm să fie în continuare călduroasă, valori de temperaturi de până la 37 de grade şi coborârea valorilor în partea de vest a ţării va veni la pachet şi cu fenomene de instabilitate atmosferică, temporar fiind caracaterizată de adverse torenţiale, intensificări ale vântului, vijelii şi grindină, iar în intervale scurte de timp vor fi posibile cantităţi de apă mai însemnate”, a declarat Elena Mateescu, potrivit Antena3.ro.

Amyra Garey
Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult