România, obligată din nou de CEDO să despăgubească un cetățean agresat de polițiști

România, obligată din nou de CEDO să despăgubească un cetățean agresat de polițiști
România trebuie să plătească despăgubiri de peste 14.000 de euro unui bărbat din Oradea care a acuzat polițiștii că l-au agresat după ce l-au ridicat din locuința lui fără a-i da vreun motiv, potrivit unei decizii CEDO, a treia în ultima lună contra României pentru agresiuni ale Poliției.
Publicat: 21/11/2012, 09:49
Actualizat: 06/07/2013, 13:18

România trebuie să plătească despăgubiri de peste 14.000 de euro unui bărbat din Oradea care a acuzat polițiștii că l-au agresat după ce l-au ridicat din locuința lui fără a-i da vreun motiv, potrivit unei decizii CEDO, a treia în ultima lună contra României pentru agresiuni ale Poliției.

Decizia în acest caz a fost dată marți de o cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg.

Reclamantul, Gheorghe Ghiurău, născut în 1963 și rezident în Oradea, a fost ridicat de agenți ai forțelor speciale de intervenție ale Inspectoratului de Poliție Bihor, la 27 noiembrie 2006, pentru a fi dus în fața unui procuror la Cluj-Napoca, fiind acuzat că dădea telefoane de amenințare unui cetățean din acest oraș.

Ghiurău susține, în plângerea la CEDO, că nu i s-a dat niciun motiv pentru faptul că a fost luat în custodie și bătut de polițiști pe drum până și-a pierdut cunoștința, în timp ce versiunea Guvernului este că acestuia i s-a făcut rău și ar fi suferit o criză de epilepsie.

El a fost dus la un spital din Huedin și apoi transferat la urgență, în Cluj-Napoca. Reclamantul mai spune, la Huedin, că a fost din nou bătut de polițiști, în prezența avocatului său care a și depus mărturie în acest sens. Conform versiunii Guvernului, bărbatul a suferit un atac de panică și a început să lovească patul de spital cu mâinile și picioarele, astfel că doi agenți l-au imobilizat.

În raportul Institutului de Medicină Legală Bihor, emis la 28 noiembrie 2006, s-a consemnat că reclamantul avea vânătăi și zgârieturi pe abdomen și pe șolduri, răni care ar fi putut fi provocate, cu o zi în urmă, prin lovituri cu un obiect contondent.

Un certificat medical emis în 19 decembrie 2006 de spitalul din Cluj-Napoca a atestat existența unei traume craniene minore, uneia abdominale și a unor zgârieturi, fiind folosită expresia „Afirmativ agresiune”.

Reclamantul a mai arătat că a cerut, la 29 noiembrie 2006, ca Inspectoratul de Poliție Bihor să îi elibereze o copie a mandatului în baza căruia a fost privat de libertate de către Poliție, copie pe care nu a primit-o.

La 7 decembrie 2006, reclamantul a făcut o plângere pentru abuz în serviciu împotriva a 10 agenți de poliție, care a fost înregistrată la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj, cazul judecându-se și în prezent la Curtea de Apel Ploiești.

În 22 iunie 2009, un procuror de la Cluj a decis să înceteze urmărirea împotriva lui Ghiurău pentru efectuarea unor apeluri de amenințare, pe motiv că nu i se poate dovedi vina.

CEDO a decis că în acest caz a fost încălcată Convenția Europeană a Drepturilor Omului, mai precis articolul 3, care interzicere tortura, pedepsele sau tratamentele inumane sau degradante, dar și articolul 5, alineatul 1 – dreptul la libertate și siguranță.

Curtea a stabilit ca reclamantul să primească 9.750 de euro, cu titlul de prejudiciu moral, și 4.398 de euro – cheltuieli de judecată.

Decizia luată de o cameră inferioară a CEDO nu este finală și poate fi contestată de oricare dintre părți în termen de trei luni, cu solicitarea judecării de către Marea Cameră. Din momentul în care devine finală, hotărârea trebuie pusă în aplicare într-un alt termen de trei luni.

La 23 octombrie, CEDO a decis ca statul român să plătească 13.000 de euro unui cetățean româno-canadian care a acuzat poliția de agresiune după ce, în 2006, la București, a fost prins cu o prostituată în mașina lui, ridicat și dus la secție.

Tot CEDO a hotărât, la 30 octombrie, ca România să plătească 10.300 de euro unui cetățean care, în 2001, fiind acuzat de șeful său că a furat bani, a fost bătut de polițiști și obligat astfel să semneze o mărturisire pe care a retractat-o ulterior, fiind achitat de instanțele românești.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Ce scrie, de fapt, pe cel mai scump șervețel din lume. S-a vândut cu peste...
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O teorie controversată răstoarnă tot ce știam despre Univers. Am trăi, de fapt, într-un vid...
Casa Regală a Marii Britanii ascunde un secret total neașteptat de peste 90 de ani
CHINURILE prin care a trecut vedeta pentru a avea copii. Doctorii nu-i dădeau șanse să...
Pasiune, furie, crimă: ucisă la 21 de ani de iubit, într-un apartament închiriat din Sibiu....
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
Care este starea de sănătate a premierului Slovaciei după ce a suferit o nouă intervenție...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
Apare o nouă obligație în România. Se aplică în toate magazinele și restaurantele, fără excepție
„Te cunosc de undeva”. Cine sunt finaliștii sezonului 20
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
"Ținutele pe care le-am creat la concertele mele sunt unicate". Loredana Groza, despre cele mai...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Care este forma Universului? Unii cercetători spun că ar semăna cu un hol cu oglinzi
×