România, pe harta culturii europene: A fost invitată la cea mai mare expoziție de arhitectură teatrală și scenografică de la Praga – FOTO

România, pe harta culturii europene: A fost invitată la cea mai mare expoziție de arhitectură teatrală și scenografică de la Praga - FOTO
Publicat: 07/06/2019, 15:48

Porțile celei de-a XIV-a ediții a Cvadrienalei de Scenografie și Spațiu Perfomativ de la Praga s-au deschis pentru public joi, la VýstaviÅ¡tÄ› Praha (Prague Exhibition Grounds).

Institutul Cultural Român (ICR) reprezintă România în calitate de partener strategic, alături de instituții de prestigiu din Republica Cehă, la această manifestare culturală. Criticul de artă și eseistul George Banu este curatorul expozițiilor românești. Cele două standuri, organizate de ICR, prezintă creații din opera celebrului scenograf Dragoș Buhagiar și proiectele celor trei secții de scenografie de la universitățile din țară – UNARTE, UNATC (ambele din București) și Universitatea de Arte Târgu-Mureș -, reunite în jurul unui motiv comun, „Ruinele teatrului, ruinele orașului”.

Deschiderea Cvadrienalei de Scenografie și Spațiu Perfomativ de la Praga, în prezența a numeroși oficiali din Republica Cehă, artiști, specialiști internaționali, a avut loc, miercuri seară, printr-un spectacol de operă și dans contemporan, „Echo-Metamorphoses/ Garden of life”, inspirat de opera lui Ovidiu și interpretat în aer liber, într-un teatru de vară din fața somptuosului pavilion central, construit în stil art-nouveau (1891). Muzica a fost creată de compozitorul Vít Zouhar, iar spectacolul neconvențional, de tip instalație și new-media, poartă semnătura regizorului și scenografului sloven Rocc.

Cvadrienala găzduiește reprezentanți din 79 de țări. Pe parcursul a zece zile sunt organizate 64 de expoziții naționale, la care sunt invitați peste 800 de artiști de pe toate meridianele. Cvadrienala de la Praga prezintă designul performativ ca pe o formă de artă preocupată de crearea de spații active, care, dincolo de a fi decorative, moderne și interactive, sunt încărcate emoțional cu mesaje new media despre tradiția fiecărei țări. La cele 600 de evenimente (performance-uri, workshopuri, dezbateri, networking), care se desfășoară într-o sută de spații din Praga, sunt așteptați peste 50.000 de vizitatori.

Creată în 1967 de celebrul scenograf Josef Svoboda, cvadrienala s-a dezvoltat, în următorii ani, în spiritul Primăverii de la Praga. Triga de Aur, cel mai prestigios dintre cele 22 premii oferite la această ediție – atât pentru secțiunea Țări și Regiuni, cât și pentru secțiunea Studențească – este statuia și premiul principal oferit în mod tradițional pentru cea mai bună expoziție. Simbolurile premiului Triga de Aur, trei cai care trag carul, sugerează cele trei etape ale vieții (instinctul și intuiția tinereții, experiența maturității și vârsta înțelepciunii) și descriu, la această ediție, fazele procesului creativ: imaginația, transformarea și memoria.

Ceremonia de acordare a premiilor va avea loc pe 11 iunie, în prezența curatorilor tuturor țărilor participante.

După încheiarea cvadrienalei de pe 16 iunie, instalația scenografului Dragoș Buhagiar va putea fi admirată și la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, care se va desfășura între 14 și 23 iunie.

Foto: Facebook / Institutul Cultural Român

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Afacerea cu care s-au îmbogățit doi români întorși după 7 ani din Italia. Sebastian și...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Crima din Crângaşi, produsă din cauza unui Like dat pe Facebook. Victima încercase să îşi...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Un bărbat a atacat cu un cuțit mai mulți oameni, în plină stradă! Unde s-a...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
Rămâi pe loc fără PERMIS. Legea nouă care intră în vigoare în România
Simona Halep a vorbit despre relația cu Patrick Mouratoglou: Am avut încredere
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
O planetă „super pufoasă” este atât de ușoară încât ar pluti pe apă, susțin astronomii
×