România și Polonia, ținte „automate” pentru Rusia. Cine a lansat avertismentul dur

Redactor:
Ioana Bojan
Polonia și România devin în mod automat ținte potențiale, pentru că găzduiesc elemente ale scutului american antirachetă, a afirmat miercuri Consiliul de Securitate al Rusiei, citat de Interfax în pagina electronică.

În loc să se bazeze pe armele NATO, statele baltice ar trebui să se gândească la amenințările pe care le-au creat pentru ele însele prin găzduirea elementelor scutului antirachetă, a afirmat secretarul adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, Evgheni Lukianov, citat de agenția TASS în pagina electronică.

„Mai bine s-ar gândi la alte lucruri – desfășurarea elementelor scutului antirachetă care vizează forțele noastre nucleare strategice, acolo este problema lor, pentru că devin ținta noastră”, a precizat Lukianov.

„Dacă le place să fie ținte din cauza sistemelor americane de armament, este alegerea lor”, a adăugat el. „Logica de conflict este că nimeni nu câștigă dintr-un conflict, dar cineva se trezește prins la mijloc”, a afirmat oficialul rus, adăugând că statele baltice s-ar putea confrunta exact cu această situație.

El a refuzat să evalueze potențialul armamentului greu pe care Statele Unite intenționează să îl furnizeze țărilor baltice. „Agitația nesănătoasă a anumitor state, noi membre ale blocului atlantic, nu este fundamentată de existența unor amenințări din partea noastră”, a subliniat secretarul adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei.

Moscova a denunțat în mai multe rânduri planul Alianței Nord-Atlantice de a instala elemente ale scutului antirachetă în România și Polonia.

În plus, Bulgaria, România, Polonia și țările baltice au acceptat să găzduiască tancuri, artilerie și alte echipamente militare americane, a anunțat marți secretarul Apărării, Ash Carter, în timpul unei vizite la Tallinn. Carter a anunțat că Statele Unite vor pre-poziționa tancuri, artileri și alte echipamente militare în estul și centrul Europei, dându-le astfel asigurări aliaților din cadrul NATO neliniștiți din cauza intervenției Rusiei în Ucraina.

Inchide