România trece la ora de iarnă! Ora 04:00 devine ora 03:00. Cum ne afectează această schimbare

România trece la ora de iarnă! Ora 04:00 devine ora 03:00. Cum ne afectează această schimbare
România trece la ora de iarnă! Ora 04:00 devine ora 03:00. Cum ne afectează această schimbare
Publicat: 24/10/2020, 09:11
Actualizat: 06/04/2021, 15:32

La noapte trecem la ora de iarnă. Așadar, între 24 și 25 octombrie ora 04:00 devine ora 03:00. Această schimbare poate afecta organismul celor mai vulnerabili, avertizează medicii, în condițiile în care aceasta aduce o perturbare a orelor de somn. 

În contextul în care zilele vor deveni mai scurte, ne vom simți mai obosiți și chiar vom avea deficit de atenție, avertizează medicii.

„Unele persoane prezintă tulburări de adaptare. Oganismul uman are o ritmicitate: zi, noapte, somn, veghe. În momentul în care apare deplasarea orelor de som, apare o perturbare”, explică Valentina Boboc – medic de familie.

„Atenţie mare în cazul persoanelor cu afecţiuni cardiovasculare, pentru că se secretă în exces hormonii de stres, care pot creşte tensiunea şi pot precipita criză cardiacă sau un accident vascular”, atrage atenția Ruxandra Constantina, medic de familie.

Recomandările specialiștilor pentru a combate neplăcerile create de trecerea la ora de iarnă

Medicii ne recomandă să facem mișcare, să ne odihnim și să avem o alimentație sănătoasă pentru a evita ca organsimul să fie dat peste cam de trecerea la ora de iarnă.

„Activitatea fizică ar trebui să fie nelipsită pentru că ajută foarte mult, cu alte cuvinte, contactul cu natura. La vârtsnici adaptarea este mai dificilă pentru că la ei contează foarte mult şi numărul de ore de somn şi mesele fixe şi mai ales medicaţia. Practic se dă medicaţia peste cap”, a explicat psihologul Mihaela Săhlean.

„Eu i-aș sfătui pe părinții de copii și de adolescenți să profite de acest moment pentru reglarea orei în care se desfășoarăsomnul copiilor. Știm, ei vor să stea mai mult. Ceea ce putem să facem acum este să le spunem: te vei culca în același timp ca și aseară, dar nu va fi ora 11:00, va fi ora 10:00”, spune psihologul Lorena Diaconescu.

Ce se întâmplă cu trenurile în contextul trecerii la ora de iarnă

„În noaptea de 24/25 octombrie 2020, când ora 4:00 AM devine ora 3:00 AM, toate trenurile de călători care au ora de plecare din staţiile de formare după ora 4:00 AM vor pleca la orele din Mersul de tren în vigoare, respectând ora Europei Orientale.

Trenurile de călători aflate în circulaţie după ora 4:00 AM, ora oficială de vară, vor opri în staţiile din parcurs stabilite, unde vor staţiona până la ora de plecare din orarul în vigoare după noua oră a Europei Orientale, iar trenurile care mai au de parcurs o distanţă scurtă până la staţia finală îşi vor continua mersul până la destinaţie”, anunță CFR Călători.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase