Românii care trăiesc la țară, după peste 40 de ani de comunism: umflați de alcool

Redactor:
Andreea Ofițeru
Românii care trăiesc la țară, după peste 40 de ani de comunism: umflați de alcool
Istoricul Neagu Djuvara se declară dezamăgit de ce a găsit în România, în 1990, după 45 de ani de exil: un român complet schimbat față de ce știa el.

Istoricul Neagu Djuvara a declarat, într-un interviu pentru gândul, că românii au suferit o schimbare majoră după 45  de ani de comunism.

„Cu toți anii de la Paris, Stockholm, apoi am fost la Munchen un an și jumătate, am lipsit 45 de ani din țară, până m-am întors după căderea lui Ceaușescu. Am venit imediat, în prima lună, dar am fost absolut stupefiat de schimbarea pe care o suferise România, adică românul. Știam că noi aveam o străveche putere de a pleca capul și aluneca peste noi, ca peste mușama, dar nu era cazul. Mușamaua aia fusese penetrată până în adâncuri. Am găsit oamenii foarte schimbați”, a declarat istoricul.

Prima mea lui impresie când a venit după cei 45 de ani de comunism a fost „absolut catastrofală”, pentru că a găsit ceea ce n-ar fi crezut, „și anume că se schimbase omul, românul”. „E foarte ciudat cum s-au schimbat lucrurile, în 45 de ani de regim foarte străin, în comportamentul tradițional al românului, care în general era destul de blajin, a știut să plece capul când trebuie, dar l-a ridicat iarăși când trebuie”, afirmă istoricul. În sprijinul acestor afirmații, îi amintește perioada din vremea domnitorilor Mircea cel Bătrân și Ștefan cel Mare. Ce i-a stricat pe români? „După vreo două veacuri în timpul epocii fanariote am cam luat obiceiul să nu reacționăm”, crede el.

Își amintește că pe vremea vând făcea studii în Franța și venea în România patru luni în vacanță la țară, țăranul avea „un stil… mai întâi fizicește era slab, era îmbrăcat într-o haină românească, o cămașă albă cu dantelă”. În 1990, însă, a găsit un țăran îmbrăcat a la Mao Zedong. „Am găsit o altă mutră, iertați-mi cuvântul, pentru românii din stradă. Acum se bea de zece ori mai mult decât în vremea copilăriei mele, asta e dovedit statistic. Și majoritatea celor de la țară sunt umflați de alcool, pe cuvântul meu. S-a schimbat efectiv fizionomia. Din cauza alcoolului. Și pe de altă parte, oamenii nu mai sunt mulțumiți de viață. Oamenii nu sunt mulțumiți de viață și din cauza tranziției ăsteia care ține de 25 de ani și nu le aduce ceva bun”, consideră istoricul.

Susține, însă, că nu se poate spune că e mai rău ca înainte din punct de vedere economic și că oamenii nu o duc mai rău ca înainte. „E un alt raport între lumea politică și omul de rând decât era pe vremuri”, adaugă el.

Un raport al Organizației Mondiale a Sănătății, dat publicității în luna mai, arată că România ocupă al cincilea loc în topul țărilor cu cel mai mare consum de alcool pur pe cap de locuitor. Potrivit OMS, un român bea 14,4 litri de alcool pur pe an. Pe primul loc la nivel modial este Belarus, cu 17,5 litri de alcool pur. După Belarus, Republica Moldova ocupă locul doi în topul țărilor cu cei mai mari băutori de alcool, având în vedere că moldovenii beau anual 16,8 litri de alcool pur. Pe locul trei se află Lituania – 15.4 litri de alcool pur pe an, urmată de Rusia – 15,1 litri de alcool pur.

 

Gigi Becali a anunţat că FCSB are un nou atacant. Basarab Panduru, dat pe spate...
A MURIT Oana Ştefănescu! Doliu uriaş în România...
FOTO. Anamaria Prodan, în costum de baie! Aparițiile ei spectaculoase sunt de nota zece
Bărbatul de 50 de ani cu care se căsătorește fiica lui VADIM TUDOR! Toată lumea...
Numai Ion Țiriac putea face asta! Miliardarul a uitat două Ferrari într-un garaj și după...
Țara din Europa pe care toată lumea a uitat-o. Nu a primit nici măcar o...
Ion Cristoiu: Unirea din 1859 n-ar fi fost posibilă dacă Imperiul Otoman n-ar fi trecut,...
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Când am putea reveni la normalitate. Cele mai bune și cele mai negre scenarii
A MURIT Oana Ştefănescu! Doliu uriaş în România...
Viață de bogătan! Ion Țiriac a uitat 2 Ferrari-uri într-un garaj din München. Ce s-a...
Au DISTRUS totul în calea lor! Cel mai VECHI oraș din America, o MINUNE arheologică,...
Despre Mălina Olinescu se știa că s-a sinucis, dar acum s-a aflat adevărul! Mărturie BOMBĂ,...
Horocop 25 ianuarie 2021. Zodia care își atinge obiectivele dificile
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru...
Vestea ȘOC a momentului în România: Marea artistă A MURIT...
Theresa Ivancik, femeia cu bicepși de 40 de centimetri care este des confundată cu un...
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Ce preziceau că se va întâmpla în 2021… oamenii din 1921. E incredibil câte dintre...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide