Românii se tratează cu tratamente lansate în urmă cu cinci ani. Ministerul Sănătății a vorbit la Gândul LIVE despre actualizarea listei de medicamente compensate

Românii se tratează cu tratamente lansate în urmă cu cinci ani. Ministerul Sănătății a vorbit la Gândul LIVE despre actualizarea listei de medicamente compensate
Publicat: 05/02/2013, 00:52
Actualizat: 29/07/2014, 19:23

Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a vorbit la emisiunea Gândul LIVE despre faptul că lista medicamentelor compensate nu a mai fost actualizată de 5 ani.

„Acum am o propunere făcută de un compartiment din minister. Am deschis deja procedurile de evaluare, procedurile de a se vedea dacă toate acelea sunt justificate sau nu pentru că orice moleculă nou introdusă înseamnă bani, înseamnă buget. Eu nu pot să fac o promisiune de genul: vedeți că de mâine vor intra 400 de poziții sau 100 sau 10 și să nu am buget. Și să punem pe hârtie că acele molecule există, dar pe care nu poți să le dai pentru că nu ai bani, și atunci este logic că voi face toate această evaluare în cadrul bugetului pe anul acesta, dar și pe anii următori pentru că, după cum știți, odată intrată o moleculă pe listă, rămâne în continuare până când se scoate sau intervine alta. Cu alte cuvinte, sunt în perioada în care am și vorbit cu producătorii și interni și internaționali să facem acest studiu, această evaluare și dacă lucrurile vor merge așa cum sper eu că vor merge până la 31 martie vom avea o listă nouă de medicamente. Că o să fie mare sau că o să fie mică, nu pot să vă spun. Aceasta listă va intra în funcțiune”, a declarat Eugen Nicolăescu la Gândul LIVE.

Întrebat despre ce măsuri va lua împotriva firmele prducătoare și importatoare de medicamente care vor încerca să facă presiune pentru introducerea unor noi tratamente, șeful de la Sănătate a precizat că „mai întâi se va face o evaluare. Să vedem. Din toate acele molecule, care sunt, după opinia specialiștilor, nu a mea, care sunt cele care sunt obligatoriu să intre pe listă pentru că ar putea să facă mai rapid vindecarea bolnavului sau să amelioreze starea acestuia în vreun anume fel și evident dacă din punct de vedere financiar pot fi suportate.

Europenii așteaptă cel mult un an pentru a beneficia de tratamentele nou lansate în regim compensat

Pacienții români nu au mai avut acces în regim compensat la tratamente noi disponibile în Europa după anul 2007, fapt ce situează țara noastră pe ultimul loc în clasamentul european din acest punct de vedere.

Datele ultimului raport Patient W.A.I.T. făcut de EFPIA (European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations) arată că pacienții români trebuie să aștepte 5 ani până când vor beneficia de tratamente compensate noi, în timp ce bolnavii din Marea Britanie și Germania beneficiază de medicamentele noi imediat după ce acestea au fost autorizate.

Raportul mai arată că în Belgia pacienții trebuie să aștepte 392 de zile, în Portugalia – 349 de zile, în Spania – 349 de zile, Italia – 326 de zile, Franța – 289 de zile, Slovacia – 255 de zile, Finlanda – 211 de zile, Suedia – 206 de zile, Olanda – 196 de zile, Grecia – 188 de zile, Norvegia – 175 de zile, Irlanda – 157 de zile, Elveția – 140 de zile, Danemarca – 125 de zile și în Austria 88 de zile.

În prezent, peste 140 de molecule și indicații terapeutice noi așteaptă să fie introduse pe lista medicamentelor compensate din România. Din acestea, majoritatea sunt destinate tratării cancerului, diabetului, afecțiunilor cardiologice, antibiotice și antivirale, dar sunt și medicamente pentru pacienții care suferă de HIV/SIDA, cu afecțiuni psihice, boli rare sau post-transplant.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Cea mai tunată de la mare! A defilat de 1 Mai cu talia de viespe...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră sau...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Renault lansează SUV-ul care va pune probleme DACIEI DUSTER - VIDEO
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
S-a interzis în toată România. Șoferii trebuie să aibă acest document la ei
Doliu la Hollywood. Vedeta din „Line of Duty” a murit neașteptat, la 59 de ani
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
FOTO. Unde se ascundea traficantul de migranţi care a atacat cu cuţitul doi poliţişti de...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum pot duce sărbătorile la conflicte în familie? Sfaturile unui psiholog