Românii vorbesc mai puțin la telefon și cumpără mai multe abonamente TV

Românii vorbesc mai puțin la telefon și cumpără mai multe abonamente TV
ANCOM transmite că, potrivit ultimelor date, românii cumpără mai multe abonamente TV și vorbesc mai puțin la telefon, numărul de abonați la servicii TV ajungând la 7,64 de milioane.

„Numărul de abonați la servicii TV a continuat să crească, astfel că s-a ajuns la 7,64 milioane de abonați. Traficul național în rețelele de telefonie e în usoară scădere, însă traficul în roaming crește ca urmare a beneficiilor aduse de Roam like at home. Am putea concluziona că telefonia singură nu ne mai poate asigura nevoile de comunicare, utilizăm tot mai multe și variate mijloace, precum aplicațiile și rețelele sociale”, a declarat Sorin Grindeanu, presedintele ANCOM, potrivit unui comunicat remis Mediafax.

La finalul anului 2018 s-a înregistrat o creștere de 3% a numărului de abonați la servicii de retransmisie TV furnizate contra-cost, numărul total de utilizatori ajungând la 7,64 de milioane. Tendința înregistrată în anii precedenți a continuat și în 2018, unii abonați au trecut de la satelit – DTH (-5%) la cablu (+6%) sau IPTV (+13%).

„Având în vedere că, de regula, persoanele fizice achizitionează unele servicii per locuință (retransmisie TV, internet fix, telefonie fixa), un alt indicator prin care se poate exprima rata de penetrare a acestora este rata de penetrare la 100 locuințe. Conform datelor oficiale, in Romania exista in prezent aproximativ 7,5 milioane de gospodarii, comparativ cu 9 milioane de locuinte, astfel ca, in timp ce rata de penetrare la 100 gospodarii pentru serviciile de retransmisie TV a fost de 102%, cea calculata la 100 locuinte a fost de 85%. Rata de penetrare la 100 gospodarii a fost de 106% in mediul urban si de 97% in mediul rural, iar cea calculata la 100 locuinte a fost de 91% in mediul urban si de 77% in mediul rural. Anul trecut, in mediul urban, serviciile TV erau receptionate indeosebi prin retele de cablu (83% dintre abonati), in timp ce in mediul rural erau utilizate, aproape in egala masura, retelele satelit de tip DTH (50%) si cele de cablu (49%)”, preciez[ comunicatul ANCOM.

Legat de evoluția telefoniei mobile, la finalul lui 2018, în România erau 22,7 milioane de utilizatori activi de telefonie mobilă, înregistrând o ușoară creștere de 1%. Dintre aceștia, 12,7 milioane, în creștere cu 5%, erau utilizatori pe bază de abonament și 9,9 milioane, în scădere cu 4%, erau utilizatori activi pe baza de cartele preplătite. Traficul total de voce efectuat prin rețelele mobile a scăzut ușor în 2018 (-1%), până la 68 de miliarde minute.

Media lunară a traficului de telefonie mobilă efectuat de un locuitor pe parcursul anului 2018 a fost de 4 ore si 49 minute și de 57 SMS trimise.

ANCOM anunță, ca urmare a aplicării Regulamentului de roaming, faptul că se intensifică utilizarea serviciilor în roaming. Traficul de apeluri efectuate în roaming a crescut cu 58% față de 2017, cel de apeluri primite cu 28%, cel de SMS cu 23%, cea mai mare creștere, de 149%, fiind înregistrată de traficul de date/internet.

Și traficul la telefonia fixă a înregistrat o scădere, ajungând la o medie lunară 10 minute/ locuitor în 2018, mai puțin cu 17% față de 2017.

Inchide