Romtelecom a primit aprobarea CNA de a nu include în grilele sale de cablu Digi 24, postul RCS&RDS

Romtelecom a primit aprobarea CNA de a nu include în grilele sale de cablu Digi 24, postul RCS&RDS
Publicat: 25/03/2014, 13:49

CNA a analizat și aprobat, în ședința de marți, cu opt voturi „pentru” (Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu și Radu Călin Cristea) și două „împotrivă” (Florin Gabrea și Narcisa Iorga), grilele de cablu ale Romtelecom (analogic și digital), în care nu se regăsește și televiziunea de știri Digi 24. Acest lucru înseamnă că abonații Romtelecom nu vor putea să vizioneze programele difuzate de Digi 24.

Solicitările Romtelecom de modificare a grilelor sale de cablu au venit ca urmare a publicării în data de 4 februarie a noii liste „must carry” (care stabilește televiziunile obligatorii la retransmisie pentru toți cabliștii din România, în anul 2014).

Lista „must-carry” a fost publicată de CNA conform articolului 82 din Legea audiovizualului numărul 504 din 2002 și Deciziei CNA numărul 72 din 2012. Lista „must carry” se aplică doar operatorilor de cablu, nu și platformelor de satelit (DTH).

Potrivit articolului 82, alineatul 1 din Legea audiovizualului, „Orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin rețele de comunicații electronice, cu excepția celor care utilizează exclusiv spectrul radio, are obligația să includă în oferta sa serviciile de programe ale Societății Române de Televiziune destinate publicului din România, precum și alte servicii de programe, libere la retransmisie și fără condiționări tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privați, aflați sub jurisdicția României, în limita a 25% din numărul total de servicii de programe distribuite prin rețeaua respectivă, precum și serviciile de televiziune a căror obligativitate de retransmitere este stabilită prin acorduri internaționale la care România este parte. Criteriul de departajare pentru radiodifuzorii privați este ordinea descrescătoare a indicelui anual de audiență”.

Astfel, în lista televiziunilor obligatorii la retransmisie pentru cabliști în anul 2014 se regăsesc programele Societății Române de Televiziune (TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR News și studiourile teritoriale din Cluj, Craiova, Iași, Târgu-Mureș și Timișoara), dar și TV5, un program inclus obligatoriu în grilele operatorilor de cablu în baza unui acord internațional între România și Franța.
Potrivit informațiilor prezentate în ședința CNA de marți, grilele de cablu pentru care Romtelecom a solicitat avizul Consiliului nu includ în analogic și digital televiziunea Digi 24, prezentă pe lista „must-carry” la poziția 13.

CNA a aprobat, marți, grilele de cablu (care în analogic include în medie 65 de televiziuni și în digital – în medie 85 de televiziuni) ale Romtelecom, după ce în ședința de joia trecută Romtelecom a primit și aprobarea Consiliului de modificare a grilei sale în rețeaua IPTV, unde retransmite 146 de televiziuni. CNA a aprobat atunci modificarea grilei IPTV a Romtelecom cu includerea televiziunilor din lista „must carry”, însă nu a fost introdus și Digi 24.

Membrul CNA Narcisa Iorga și-a arătat nemulțumirea în ședința Consiliului de marți cu privire la „nerespectarea” articolului 82 din Legea audiovizualului de către Romtelecom. Ea a considerat că televiziunea Digi 24 trebuie inclusă de Romtelecom atât în grilele analogice, cât și în grilele digitale.
De asemenea, Iorga a precizat că și o altă societate de cablu – N.C.S. Telnet Catv SRL din Moinești, județul Bacău – nu respectă principiul must carry, întrucât a solicitat avizul de aprobare pentru un număr de 62 de televiziuni în grila sa analogică, dar care nu include și Digi 24.

Narcisa Iorga a cerut și o reanalizare a deciziei CNA din 20 martie, când Consiliul a aprobat grilele de cablu ale UPC România, în care de asemenea nu se regăsește Digi 24.

„Am solicitat revenirea asupra acestui punct întrucât data trecută am observat târziu că s-a observat de către presă și de toată lumea că odată ce am aprobat avizele de retransmisie am aprobat inclusiv grilele societăților care nu respectă prevederile articolului 82. Ori cred că nu se pune problema așa. Eu cred că prin acest vot dacă l-am asuma așa cum a trecut el prin opinia publică am deschide un precedent extrem de periculos, adică o rețea de cablu poate să nu retransmită un post din lista must carry și să aibă acordul CNA pentru acest lucru. Cred că este foarte foarte riscant. Nu poate să-și aleagă un distribuitor din lista must carry niște canale pe care să le retransmită (…) Azi este Digi 24, mâine poate fi oricare alt post din lista must carry”, a spus Narcisa Iorga.

Ea a mai spus că în anii trecuți, CNA a sancționat RCS&RDS când nu a retransmis televiziuni din lista must carry, între care s-a numărat și Gsp TV.

În schimb, membrul CNA Monica Gubernat a spus că obligația cabliștilor este să preia 25% din televiziunile din lista must carry. „Ce se întâmplă după ce preiau acele programe e fix problema lor”, a spus Gubernat, precizând că ar „seamănă cu ingerință în politica editorială”, dacă CNA ar impune unui cablist să retransmită și alte televiziuni din lista must carry, altele decât cele care intră în procentul de 25%.

Narcisa Iorga a propus însă aplicarea unei somații publice societăților Romtelecom (pentru grilele analogice și digitale), UPC România (analogic și digital) și N.C.S. Telnet Catv SRL (analogic) pentru nerespectarea articolului 82 din Legea audiovizualului, însă propunerea sa nu a întrunit numărul minim necesar de voturi (minimum șase) pentru a fi aplicată. Doar Narcisa Iorga și Florin Gabrea au votat „pentru” aplicarea somației publice.

Iorga a fost nemulțumită că propunerea sa nu a fost supusă la vot de trei ori, invocând regulamentul de organizare și funcționare al CNA, însă președintele CNA, Laura Georgescu, a spus că, potrivit acestui document, o propunere poate fi supusă la vot de trei ori, nefiind obligatorie supunerea la vot a unei propuneri de trei ori.

Pe de altă parte, nici o altă propunere făcută pe același subiect de către Christian Mititelu – scrisoare de atenționare pentru Romtelecom (grila analogică), UPC România (grila analogică) și N.C.S. Telnet Catv SRL (analogic) – nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi aplicată.

Pe de altă parte, potrivit informațiilor prezentate în ședința Consiliului de marți, societatea RCS&RDS a transmis CNA o adresă prin care aduce la cunoștința Consiliului că Digi 24 este pe poziția 13 în lista must carry pe 2014. De asemenea, RCS&RDS a precizat în adresă că a comunicat tuturor distribuitorilor de cablu din România că Digi 24 se află pe poziția 13 în lista must carry și că este o televiziune liberă la retransmisie și fără condiționări tehnice sau financiare. În plus, RCS&RDS a sesizat CNA că există societăți de cablu care nu retransmit Digi 24, respectiv UPC România, Next Gen (rețeaua de cablu a Romtelecom) și Akta (rețeaua de cablu deținută de Digital Cable System).

CNA nu a luat însă în discuție până în acest moment grilele de programle ale Next Gen și ale Akta, din cauză că nu au depus încă solicitările de modificare de aviz în acest sens.

Pe de altă parte, CNA a primit și o adresă din partea Asociației pentru Comunicații Electronice din România (ACeR), o asociație a cabliștilor mici și mijlocii din România, care au spus că nu pot introduce în grilele lor Digi 24, întrucât dacă ar face acest lucru ar încălca principiile concurenței.

„Concurența intră în atribuțiile noastre în mod limitat”, a spus Narcisa Iorga.
Monica Gubernat a spus, însă, că CNA trebuie să se preocupe de „protejarea liberei concurențe”. Ea a mai spus că principala problemă este că RCS&RDS se autopromovează pe Digi 24.

„Celelalte rețele de cablu ar trebui să preia o dată cu Digi 24 și acea publicitate neplătită și aici e problema”, a spus Gubernat.

Și membrul CNA Lorand Turos a spus că este necesară o monitorizare la Digi 24. „Și mie mi se pare un pic anticoncurențial că în fiecare rubrică de știri sportive vedem referiri la evenimente sportive care vor fi difuzate de Digi Sport. Cred că ar fi bine să ne adresăm Consiliului Concurenței pentru că este o speță care ține și de competența lui”, a spus Lorand Turos, făcând referire la faptul că prin preluarea Digi 24 de către alți cabliști, acești cabliști ar trebui să facă promovare la aceste evenimente sportive care sunt difuzate doar la Digi Sport, o altă televiziune deținută de RCS.

De cealaltă parte, Lucian Mihai, reprezentantul RCS&RDS la ședința CNA, a spus că „serviciul de publicitate este un serviciu distinct într-o grilă de programe”. „Și abonații RCS&RDS văd promo-uri la Romtelecom, la UPC fără probleme”, a spus Lucian Mihai.

El a remarcat faptul că CNA discută în prezent despre aplicarea principiului must carry doar în sistemul analogic. „În schimb, din ce știam eu, și sistemul digital a fost măsurat până acum ca must carry”, a mai spus Lucian Mihai. „Nu înțeleg cum în cazul micilor cabliști Digi 24 intră în must carry, iar la UPC nu”, a mai spus Lucian Mihai.

Pe de altă parte, CNA a aprobat în ședința de marți și alte 28 de solicitări de modificare a grilelor primite din partea unor operatori de cablu mai mici.
De asemenea, CNA a aprobat marți și alte 17 avize noi de retransmisie primite din partea unor operatori de cablu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
S-a dat ORDIN în Ungaria! Ungurii ne dau lecții
Efectul postului intermitent asupra metabolismului. Rezultatele testelor pe voluntari
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”