Rovana Plumb: Valoarea ratei de absorbție a fondurilor europene s-a triplat

Rovana Plumb: Valoarea ratei de absorbție a fondurilor europene s-a triplat
Publicat: 18/02/2013, 21:57
Actualizat: 29/07/2014, 21:41

Rovana Plumb a afirmat, luni, la Ploiești, unde a semnat un contract de finanțare pentru proiectul privind deșeurile în județul Prahova că, în ultimele șapte luni de la preluarea mandatului de ministru al Mediului, valoarea ratei de absorbție a fondurilor europene s-a triplat

„La preluarea mandatului Comisia Europeană rambursase României pentru POS Mediu suma de 197,17 milioane euro, respectiv rata absorbției era de 4,37%. După șapte luni, solicitările de plată către Comisia Europeană au ajuns la un total de 581,14 milioane Euro, respectiv o rată de 12,88%. Putem remarca astfel, triplarea ratei, in doar șapte luni”, a declarat Rovana Plumb.

În cadrul discursului susținut, ministrul a subliniat faptul că buna relație de colaborare cu organismele europene au determinat ca POS Mediu să fie singurul program la care s-au reluat plățile la sfârșitul anului în valoare de aproape 200 de milioane de euro.

„Datorită acestui lucru ne-am încadrat în ținta de dezangajare și Romania nu a pierdut din alocarea bugetara aferenta programului POS Mediu niciun euro la sfârșitul anului 2012”, a mai spus oficialul.

Ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb a semnat, luni, la Ploiești, alături de președintele Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma, contractul de finanțare pentru proiectul „Sistem integrat de management al deșeurilor în Județul Prahova”.

Cu o valoare de peste 37 milioane euro (fără TVA), proiectul „Sistem integrat de management al deșeurilor în județul Prahova” are ca obiective principale protejarea sănătății populației și al mediului, prin îmbunătățirea colectării și depozitării deșeurilor și prin implementarea de măsuri de închidere și reabilitare a depozitelor neconforme, cât și conformarea cu cerințele Directivei de depozitare a deșeurilor cu privire la deșeurile biodegradabile.

Din perspectiva avantajelor pe care le aduce sistemul de management integrat al deșeurilor îl poate aduce, ministrul Rovana Plumb a afirmat că „domeniul deșeurilor este un potențial generator de locuri de munca verzi; de combustibili; de materii prime ieftine, prin reciclare”. „Din povara pentru comunități și sursa de sancțiuni de la UE, deșeurile pot deveni, prin efortul nostru comun, cu sprijinul fondurilor europene, o resursa pentru dezvoltare”, a mai spus ministrul.

Proiectul semnat de cei doi oficiali are în vedere implementarea colectării selective și a reciclării deșeurilor atât în zonele urbane, cât și în cele rurale, implementarea compostării în aproximativ 60% din numărul gospodăriilor din zonele rurale, construcția a două stații de transfer la Bușteni (15.831 t/an) și la Urlați (14.548 t/an), construcția unei stații de sortare pentru deșeurile biodegradabile la Boldești-Scăieni (51.175 t/an), construcția unei stații de tratare mecanico-biologică pentru deșeurile biodegradabile la Ploiești (150.000 t/an), precum și închiderea și reabilitarea depozitului de deșeuri neconforme de la Ploiești.

La eveniment au mai participat prefectul județului Prahova, Marius Gabriel Serse, președintele Agenției Naționale de protecția Mediului, Mihail Fâcă, dar și alți reprezentanți ai autorității publice locale.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Ce salariu are o farmacistă de la Dr. Max sau Catena, acum, în 2024. De...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Miliardarul Umar Kamani, nuntă de 25 de milioane de dolari pe Coasta de Azur. Mariah...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
Taxă trecută în lege pentru proprietarii de APARTAMENTE. Românii care vor plăti de 5 ori...
Mare schimbare pentru pensionari. Vor scăpa de o corvoadă
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Se împlinesc 25 ani de la vizita celui mai îndrăgit Papă la Bucureşti. Momentul a...