RUSALII 2013 – 24 IUNIE ZI LIBERĂ. Tradiții de RUSALII în România

RUSALII 2013 - 24 IUNIE ZI LIBERĂ. Tradiții de RUSALII în România
Publicat: 18/06/2013, 11:55
Actualizat: 29/07/2014, 18:55

RUSALII 2013. Printre ZILELE LIBERE 2013 se numără și a doua zi de RUSALII, 24 IUNIE 2013. Aceasta pică luni și va fi LIBERĂ pentru români.

De RUSALII, Sfinții Apostoli au primit putere (har) și s-au transformat din oameni timizi și simpli, în propovăduitori ai învățăturii creștine.

RUSALII 2013 – Tradiții neobișnuite de RUSALII

În satul Figa din județul Bistrița-Năsăud, în ziua de RUSALII are loc un obicei numit „Înstruțatul boului”, în timpul căruia mai multe fete îmbrăcate în costume populare încearcă să oprească din goană un bou ce poartă între coarne o cunună de flori, animalul fiind alungat de alți câțiva băieți călare.

Obiceiul „Înstruțatul boului”, moștenit de la daci, are loc în fiecare an la Figa în prima zi de RUSALII, transmite corespondentul Mediafax.

După slujba de la biserică, un alai format din fete îmbrăcate în costume populare și băieți, de asemenea în straie populare, dar călare, însoțesc un bou între coarnele căruia pun o cunună mare de flori. În urma boului vin mai mulți băieți cărora li se spune „cenușorci”, personaje costumate cu crengi verzi de copaci, care pocnesc din bice să alunge boul, și pe care toți localnicii încearcă să îi ude cu găleți de apă, atunci când trec pe ulițele lor.

Duminică, în satul Figa, s-au adunat sute de localnici în jurul bisericii unde, începând cu ora 14.00, a început spectacolul. Boului i s-a pus o cunună de flori adunate de pe câmp în curtea vechii școli, după care a fost plimbat pe ulițele satului de alaiul format din fete și băieți care cântau, printre altele: „Frunză verde măghiran/, Iar a mai trecut un an/, Oameni buni, bine ați venit/, Boul l-am împodobit”.

„Boul a fost adus tocmai din comuna Zagra, fiindcă la noi, la Figa, oamenii lucrează pământul cu tractoare, nu mai înjugă boi. Îl aducem în fiecare an din satele de la munte unde nu poate fi lucrat pământul decât cu animalele”, a declarat Grigore Pop, un localnic prezent la spectacol.

De îndată ce alaiul a ajuns în dreptul bisericii, călăreții și „cenușorcii” au urcat boul pe o colină, de unde l-au alungat în vale unde îl așteptau fetele. Acestea s-au înghesuit să-l prindă de coarne fiindcă se spune că fata care reușește acest lucru se va căsători în anul respectiv.

„Așa se vorbește că fata care prinde prima boul se mărită în anul respectiv, dar nu e adevărat. Eu am prins boul de nu știu câte ori, dar nu m-am căsătorit anul respectiv. M-am măritat când mi-a venit vremea, când mi-am găsit bărbatul. Sunt povești astea. Obiceiul îl păstrăm că ne distrăm deRUSALII„, a declarat Raveca Bulgăr.

De fiecare dată când o fată reușea să prindă boul, mulțime aplauda, iar atunci când animalul fugea speriat în altă direcție decât cea în care se aflau fetele, toată lumea țipa.

Boul a fost dus în vârful colinei și alungat la vale de trei ori, în spatele lui fiind băieții costumați cu crengi verzi care pocneau din bice ca să îl sperie. Apoi, tota laiul s-a îndreptat spre Căminul cultural din sat unde a urmat un speczacol folcloric.

Potrivit etnologului Vasile Cosma, „Înstruțatul boului” simbolizează „încrederea omului în triumful soarelui a cărui energie dă siguranță belșugului și speranță de bunăstare”, el fiind practicat deRUSALII, zi în care și preoții sfințesc și binecuvântează ogoarele.

„Obiceiul este o perpetuare a unor ritualuri mitice din vremea dacilor care atribuiau unor forțe divine puternica revărsare de lumină, căldură și culoare ce declanșază spre sfârșitul primăverii o fantastică explozie vegetativă care înveselește lumea și sufletul omului”, a notat acesta într-un studiu de specialitate.

Tot el mai scrie că, în perioada interbelică, boul era proprietatea celui mai înstărit om din sat.

Denumirea de „RUSALII” vine de la vechea sărbătoare romană Rosalia.RUSALIIsunt considerate zâne rele care iau mințile oamenilor sau îi pocesc pe cei care le ies în cale. Se spune că oamenii trebuie să poarte asupra lor frunze de pelin pentru a se apăra de acestea, costumarea tinerilor care formează alaiul „boului înstruțat” cu frunze fiind considerată de sorginte păgână.

„Înstruțatul boului” se mai pratică în satele Tăure, Chintelnic și Șieu Cristur.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ministrul Muncii a anunțat datele exacte la care vor fi virate pensiile pe luna mai
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Angajații români vor beneficia de trei noi tipuri de vouchere: Simona Bucura Oprescu „România e...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
S-a terminat pentru ILIESCU. S-a decis oficial azi, 26 aprilie. Breaking News
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cătălin Dobrescu ar fi vrut luni la rând să se împace cu Oana Radu: "După...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Test de cultură generală. Cum rămâne aprinsă torța Olimpică?