Rușii au deschis porțile centralei nucleare de la Zaporojie pentru jurnaliști: „Aici, totul este în regulă”

Rușii au deschis porțile centralei nucleare de la Zaporojie pentru jurnaliști: „Aici, totul este în regulă”
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 02/05/2022, 09:42

Jurnaliștii AFP scriu că au putut vizita centrala nucleară de la Zaporojie și au descris că o clădire administrativă este înnegrită de fum, dar cele ale reactoarelor par intacte, scrie agerpres.ro. Zaporojie este cea mai mare din Ucraina şi Europa, iar ocuparea ei de către armata rusă în luna martie a stârnit îngrijorarea comunităţii internaţionale, în special după ce o clădire administrativă de lângă reactoare a fost lovită de o bombă în urmă cu mai multe săptămâni.

Comunitatea internațională a fost foarte îngrijorată în timpul luptelor de acolo că situația ar putea stârzi un dezastru nuclear ca cel de la Cernobîl din 1986.

Armata rusă a organizat o vizită pentru presă, iar jurnaliștii au descris ce au văzut acolo. Pe lângă clădirea administrativă incendiată, jurnalițtii spun că reactoarele sunt neatinse.

Centrala „funcţionează normal, în acord cu standardele nucleare, radioactive şi de mediu”, le-a spus jurnaliștilor generalul-maior Valeri Vasiliev, specialist în probleme nucleare şi chimice, trimis de Moscova pentru securizarea centralei.

Presa a notat că niciunul dintre puţinii soldaţi care stau de pază în spatele grămezilor de saci de nisip nu poartă salopete, măşti sau orice alt echipament de protecţie împotriva radiaţiilor.

Noul primar pro-rus al oraşului Energodar, Andrei Şevcik, a spus că „aici, totul este în regulă.

„Suntem pregătiţi să vindem energie electrică Europei. Orice cumpărător este binevenit. Este foarte ieftin”, a spus el jurnaliștilor, înainte de a pleca într-un SUV de lux cu drapele ruseşti.

Însă, echipa AFP atarge atenția că nu a putut să se întâlnească cu niciunul dintre angajaţii centralei nucleare, iar gradul de coordonare dintre aceştia şi ocupanții ruși este neclar.

Înainte de lansarea ofensivei ruse în Ucraina, Zaporojie avea o capacitate de 5.700 de megawaţi, suficientă pentru a acoperi mai mult de 20% din necesarul de energie electrică a Ucrainei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase