S-au luat BANII oamenilor nejustificat! Teodorovici a anunțat când va fi returnată TAXA AUTO

S-au luat BANII oamenilor nejustificat! Teodorovici a anunțat când va fi returnată TAXA AUTO
Publicat: 02/02/2019, 16:42
Actualizat: 25/03/2019, 22:10

„Taxa auto este o obligație pe care statul trebuie să și-o onoreze, s-au luat banii oamenilor, de-a lungul timpului, nejustificat, și sumele vor trebui să fie rambursate. Am pus în legea bugetului un termen mai larg, final de iunie 2019, dar o să fie mai devreme. Cum va fi bugetul, într-o săptămână sau două, imediat se fac deschiderile și oamenii vor primi banii într-un timp cât mai scurt”, a spus Teodorovici.

Comisia Europeană a solicitat recent rambursarea taxelor de înmatriculare a autoturismelor percepute în mod necuvenit, în următoarele două luni.

Anterior acestei decizii, Curtea de Justiție a UE (CJUE) a considerat că aceste taxe încalcă normele UE, respectiv articolul 110 din Tratatul de Funcționare al UE.

„Normele românești privind restituirea taxelor nu respectă principiile cooperării loiale, echivalenței și efectivității. Dacă România nu ia măsuri în următoarele două luni, Comisia poate decide să trimită cazul în fața Curții de Justiție a UE”, subliniază reprezentanții CE.

Se pregătește o nouă TAXĂ AUTO

Pe de altă parte, Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a precizat că instituția pe care o conduce pregătește, în colaborare cu alte ministere, o nouă taxă auto, care să nu mai poată fi atacată în instanțe de către români. Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor, a dezmințit, miercuri seara, că noua taxă de poluare va pune o presiune fiscală celor care vor să își cumpere o mașină second-hand cu o normă de poluare mai mare.

„Există un grup de lucru din care fac parte și colegii noștri de la Ministerul Finanțelor, de la Ministerul Justiției, Transporturilor, un grup de lucru la care s-au adăugat și producătorii din România de autovehicule, dar și ONG-urile care au făcut studii privind calitatea aerului, astfel încât să găsim o variantă (de taxă auto – n.r.) care să nu mai poată fi atacată din punct de vedere al justiției și să nu fie combătută de nimeni”, a declarat, joi, ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu.

Oficialul de la Mediu spune că în prezent se poartă discuții cu ministrul Teodorovici, astfel încât populația să nu plătească mai mult.

„Discuțiile mele cu ministrul Teodorovici le port pentru a găsi soluții, astfel încât populația să nu fie cea care să pătimească, populația să fie determinată să poată să facă anumite lucruri și nu să plătească bani mai mulți, ci să găsim metode de informare și de educare”, mai precizează ministrul Mediului.

Ministrul nu a precizat însă când va fi gata noua taxă auto, în ciuda faptului că despre un nou timbru se discută încă de anul trecut, iar Gavrilescu a dat mai multe termene de finalizare a proiectului, precum martie 2018 și, ulterior, septembrie 2018.

„E o prezentare a unei propuneri de la Ministerul de Finanțe care să vină undeva în întâmpinarea Ministerului Mediului pe această zonă și astfel încât românii să nu aibă o presiune fiscală pe această zonă, pe partea de mașini, poluare și așa mai departe. Eu zic că o să iasă o propunere frumoasă„, a precizat ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, într-o emisiune la Antena 3.

Oficialul MFP a adăugat că îi va prezenta propunerea de modificare a noii taxe auto ministrului Mediului, Grațiela Gavrilescu, pentru „a propune cea mai bună variantă, astfel încât românii să nu fie afectați”. „Sunt câteva variante foarte bune„, a adăugat Teodorovici.

Ministrul Finanțelor a menționat că în alegerea variantei se ține cont de ceea ce obligă modelul european. „La o adică, noi, până una alta, suntem membri ai familiei europene. Dacă legea a permis și oamenii au adus aceste mașini în România, noi nu ne putem pune peste ei. (…) Până la final de an, eu zic că acest lucru se reglează”, a adăugat Teodorovici.

La începutul lunii septembrie, ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a declarat, că o nouă taxă auto va intra în vigoare de la 1 ianuarie – 31 martie 2019, urmând să fie nu doar o taxă pe norma de poluare, ci se vor lua în calcul și capacitatea cilindrică, dar și alte componente ale mașinilor.

„Vrem să fie o taxă nu numai pe norma de poluare, trebuie să te gândești și la capacitatea cilindrică și la tot. Trebuie să avem în vedere toate componentele să nu avem niciun fel de problemă”, a precizat atunci ministrul Mediului.

foto: Mediafax Foto / Sebastian Tătaru

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase