Sandu Geamănu, condamnat definitiv la 27 de ani de închisoare pentru uciderea și jefuirea unui bătrân

Sandu Geamănu, condamnat definitiv la 27 de ani de închisoare pentru uciderea și jefuirea unui bătrân
Publicat: 28/02/2014, 19:09

Interlopul Ilie Alexandru, zis Sandu Geamănu, a fost condamnat definitiv la 27 de ani de închisoare, pentru omor, în dosarul în care era acuzat că în 2011, împreună cu trei apropiați, a ucis un bătrân în locuința acestuia și a furat bunuri de jumătate de milion de lei.

Prin aceeași decizie, luată joi, instanța a dispus, în cazul interlopului, interzicerea unor drepturi timp de șapte ani.
Alături de Sandu Geamănu, au fost condamnați și cei trei complici ai acestuia, la pedepse între patru ani de închisoare cu suspendare și 25 de ani de închisoare cu executare.

Astfel, Tinel Niculae a primit 25 de ani de închisoare, Constantin David Stan a fost condamnat la nouă ani de închisoare, iar Simion Adrian Florin a primit patru ani de închisoare cu suspendare. Totododată, judecătorii au decis să mențină și decizia Curții de Apel București, prin care cei trei trebuie să plătească câte 132.520 de lei.

În primă instanță, Tribunalul București l-a condamnat pe Sandu Geamănu, în 13 noiembrie 2012, la 25 de ani de închisoare.

Ilie Alexandru, Tinel Niculae, Constantin David Stan și Simion Adrian Florin au fost trimiși în judecată în acest dosar în iulie 2011.

Sandu Geamănu a fost acuzat de omor calificat și omor deosebit de grav, tâlhărie cu consecințe deosebit de grave și violare de domiciliu, toate aflate în concurs real, precizau procurorii Parchetului Tribunalului București.

Procurorii arătau în rechizitoriu că, în noiembrie 2008, împreună cu alți trei membri ai grupării sale, Sandu Geamănu a intrat în locuința lui Nicolae Zdoca, în vârstă de 74 de ani, din București, după ce a primit un pont conform căruia bărbatul ar fi ținut în casă „sume importante de bani și alte bunuri de valoare”.

Aceștia au „elaborat un plan”, „și-au procurat mijloacele necesare comiterii faptei”, respectiv obiecte de vestimentație care să le mascheze înfățișarea, dar și o mașină, și au mers la casa lui Nicolae Zdoca.

„Pentru a o determina pe victimă să spună unde se află sumele de bani, au exercitat mai mult timp asupra acesteia acte de violență. Apoi inculpații au sustras suma de 250.000 de lei, un autoturism marca Audi Q7 și mai multe bunuri, valoarea totală a prejudiciului fiind de aproximativ 490.000 de lei”, au precizat procurorii în rechizitoriu.

În urma loviturilor primite, Nicolae Zdoca a murit în spital aproape șase luni mai târziu.

Procurorii Parchetului Tribunalului București au caracterizat modul de operare al grupării interlope „Gemenii” din București drept unul „lipsit de discreție” și imprudent, membrii grupării manifestând „un sentiment exagerat de siguranță de sine” în comiterea infracțiunilor de care sunt acuzați.

Astfel, potrivit procurorilor, Sandu Geamănu și ceilalți membri ai grupării conduse de el „comit, de regulă, infracțiuni contra patrimoniului, adesea cu violență”, loviturile lor vizând „fie autoturisme de lux, fie sume mari de bani sau alte bunuri de valoare ușor de comercializat, precum bijuteriile”.

„Bunurile sustrase, în special autoturismele de lux, sunt valorificate prin persoane cunoscute, specializate în acest sens. De cele mai multe ori inculpații acționează «la pont», adică în baza unei informații obținute și verificate în prealabil”, afirmau procurorii.

Potrivit documentului citat, membrii grupării merg la locul comiterii faptei în grup și, de cele mai multe ori, „unul dintre participanți rămâne în apropiere pentru a asigura paza, a-i avertiza pe ceilalți și pentru a asigura plecarea, scăparea în mod eficient”.

„Gemenii” folosesc pentru lovituri mașini „destinate comiterii acestor fapte”.

„Atunci când sustrag alte autoturisme, unii dintre inculpați părăsesc locul faptei cu acestea, iar ceilalți cu autoturismul cu care au venit; uneori renunță ulterior la autoturismele folosite la comiterea faptelor, valorificându-le”, au mai arătat procurorii.

Aceștia îi caracterizează pe interloopi ca fiind foarte violenți. „Actele de violență exercitate de inculpați asupra părților vătămate sunt disproporționate în raport cu scopul patrimonial urmărit. Actele de violență încep brusc, direct, prin surprindere, fără avertizare. Se obține astfel un control total și imediat asupra situației. Se desfășoară activități menite să blocheze orice posibilitate de scăpare a persoanelor vătămate: blocarea/paza ieșirilor, imobilizarea etc”, scriu procurorii în documentul citat.

Aceștia adaugă că faptele „Gemenilor” se caracterizează prin „lipsă de discreție, de prudență, de precauție”. Potrivit procurorilor, în timpul loviturilor interlopii manifestă un „sentiment exagerat de siguranță de sine” și o convingere „exagerată” că nu au cum să fie trași la răspundere.

Într-un alt dosar, în martie 2012, procurorii Parchetului Tribunalului București i-au trimis în judecată pe Ilie Alexandru și pe Nicolae Marian Vasile, zis „Nicos”, pentru violare de domiciliu, tentativă la omor calificat și lovire sau alte violențe.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în noaptea de 22 spre 23 decembrie 2008, Ilie Alexandru, Nicolae Marian Vasile și alte persoane neidentificate au pătruns fără drept într-o locuință, unde, folosind bâte, săbii și pistoale, au agresat mai multe persoane, majoritatea femei și copii.

Totodată, Sandu Geamănu a lovit și o fetiță în vârstă de doi ani și șase luni, cu o bâtă în zona capului, provocându-i acesteia leziuni grave, respectiv „politraumatism, traumatism cranio-cerebral, fractură liniară parietală stânga și fractură frontală stânga cu minimă deplasare”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Zanni a vrut să-i ofere primul ajutor Anei Porgras, dar nu a putut-o căra, pentru...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O olandeză cu depresie va fi eutanasiată, pentru că „nu mai poate face față”. Are...
Medicul Tudor Ciuhodaru, dezvăluiri de ultimă oră despre Florin Piersic: 'Prognosticul este rezervat' 😢
SECRETE din viața intimă a unei vedete celebre, s-a iubit și cu femei: „Le-am oferit...
Oaza de linişte din inima Transilvaniei, unde te poţi răsfăţa la poalele munţilor înconjurat de...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Florin Piersic a fost transferat la Terapie Intensivă. Ce se întâmplă cu marele actor în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
Informație de ultimă oră despre FLORIN PIERSIC. Anunțul venit direct de la SPITAL
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
Horoscop zilnic, 2 mai 2024: Berbecii primesc propuneri interesante de colaborare. Scorpionii vor lua o...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Test de cultură generală. Ce sărbătorim de 1 Mai?