Sandu Geamănu susține că procurorul Amariei l-a pus să orchestreze dosarul sechestrării a lui Becali. „Fii băiat deștept, semnează aici. Îl vreau pe Becali la pușcărie”

Sandu Geamănu susține că procurorul Amariei l-a pus să orchestreze dosarul sechestrării a lui Becali. Fii băiat deștept, semnează aici. Îl vreau pe Becali la pușcărie
Publicat: 17/12/2012, 16:14
Actualizat: 31/01/2019, 18:53

Ilie Alexandru, cunoscut drept Sandu Geamănu, a fost audiat, luni, la ICCJ, în dosarul sechestrării de persoane al lui Gigi Becali, și a arătat în fața instanței că procurorul Amariei i-ar fi oferit un „târg” în care el trebuia să convingă victimele să întoarcă totul împotriva finanțatorului Stelei.

Completul de cinci judecători ai instanței supreme a reluat, luni, judecarea recursurilor făcute de procurori și de unii dintre inculpați în dosarul în care George Becali a fost achitat pentru sechestrarea celor trei persoane care i-au furat limuzina.

La instanță a fost adus Ilie Alexandru, cunoscut și sub numele de Sandu Geamănu, după ce a fost propus ca martor de către avocații apărării.

În fața judecătorilor, Sandu Geamănu a arătat, în amănunt, că procurorul Amariei, cel care s-a ocupat de instrumentarea dosarului sechestrării de persoane, i-a spus că „îl vrea pe Becali” cu orice preț și că i-a cerut (lui Sandu Geamănu – n.r.) să le determine pe cele trei persoane să declare că au fost sechestrate și bătute de oameni lui Becali, la cererea acestuia.

„În 2009, am fost arestat într-un dosar pentru că am intrat și am lovit un copil de doi ani și jumătate cu sabia. M-au acuzat de tentativă de omor. Am fost băgat la arest, după care am fost dus la Capitală, la procurorul Amariei. Acolo, Amariei mi-a spus: «Mă, tu ești băiat deștept. Tu știi cum e la pușcărie. Îl vrem pe ăsta (Becali – n.r.). Îl vreau pe acest om băgat în cărți». Am stat o săptămână în tensiune. Eu trebuia să-i aduc pe cei trei băieți să dea declarații, ca parte vătămată, împotriva lui Gigi Becali, cum că el ar fi condus din umbră o grupare să-i sechestreze pe cei trei. La două săptămâni de la arestare, le-a spus că are nevoie de mine să îi aduc pe Stan Constantin David, Nicolae Tinel și pe Mărgean ca martori. (…) M-a chemat o dată, la o săptămână după arestare, și mi-a spus că sunt nevoit să fac asta. Într-o zi, am fost scos din arest, timp de o zi, și atunci s-a făcut tot dosarul. Pe cei trei îi știam, sunt copii de la mine din cartier, din Chitila. Procurorul știa că am o anume influență și autoritate și mi-a spus să-i determin pe cei trei să dea declarații, la dictare, față de Gigi Becali. Procurorul voia să zică cei trei că au fost bătuți, violați, violentați la dispoziția lui Gigi Becali și că au fost sechestrați de oamenii lui Becali la cererea sa”, a declara Geamănu celor cinci judecători.

Sandu Geamănu a explicat că, în seara când Nicolae Tinel a avut altercația cu bodygardul care l-a împușcat în picior, el era liber și că, ulterior acestor evenimente, s-a întâlnit cu doi dintre cei trei care au fost duși la barul din Pipera.

Geamănu a mai arătat că, potrivit celor relatate lui de către Tinel, bodyguardul l-a împușcat pe acesta în picior. Asta s-ar fi întâmplat, conform acelorași relatări, după ce Tinel a scos un cuțit și a vrut să-l atace pe angajatul lui Becali.

„În lumea interlopă, dacă te bați, nu fugi la «gardă». Chiar și așa, i-am filmat și fotografiat lui Tinel rana de la picior, ca să rămână acolo. Am fost audiat ca martor cu identitate protejată. Amariei mi-a spus că trebuie să dau o declarație, eu am refuzat să dau declarație, iar el mi-a spus că va scrie el declarația și eu doar s-o semnez. Așa am făcut, eu nu am cerut niciodată identitate protejată, procurorul Amariei mi-a pus, eu m-am desconspirat la Judecătoria Sectorului 1 în fața unei judecătoare. Eu am vrut să mă răzbun pe Gigi Becali”, a adăugat Geamănu.

Tot el le-a spus judecătorilor că în aprilie 2009, când a dat declarație la instanță, a arătat că a intervenit la OTV și a spus că nu este interesat de banii lui George Becali, după ce familia acestuia i-ar fi oferit un milion de euro pentru ca cele trei părți vătămate să depună declarații favorabile. Între altele, Sandu Geamănu a arătat și că Amariei i-ar fi pus la dispoziție un birou, de unde să poată să dea telefoane unde are nevoie, spunându-i-se și că are la dispoziție și mașini, în cazul în care va avea nevoie.

„Mi s-a spus la procuratură să spun în instanță că întâlnirea pentru a lua acei bani va avea loc la frontieră, că părțile vătămate or să primească banii în prezența unor avocați, că totul va fi înregistrat și că apoi ei vor pleca din țară. Amariei m-a pus să spun aceste lucruri, iar eu am făcut cum a spus el. «Fii băiat deștept, semnează aici. Îl vreau pe Becali la pușcărie», îmi spunea Amariei”, a mai arătat Geamănu.

Întrebat de unul dintre avocați dacă procurorul Maximilian Bălășescu, judecat în arest la acest moment pentru fapte de corupție, a avut vreo intervenție la acel moment în dosarul sechestrării, Geamănu a răspuns că nu, precizând că o singură dată a apărut pe acolo Bălășescu, care voia să se lanseze cu cazul acesta, „aștepta o aprobare”.

Întrebat de procurori ce au spus cele două părți vătămate în acea noapte a incidentului, după producerea acestuia, Geamănu a arătat că Mărgean și Stan David i-au spus că nu au fost bătuți la local, ci au fost tratați omenește și că au mers de bună voie acolo.

Geamănu a arătat că Ilie Petre este fratele său cu care nu s-a văzut de 11 ani și că la momentul presupusei sechestrări acesta era încarcerat în Belgia.

Procurorul l-a întrebat pe Geamănu dacă are motive să-și mintă fratele și a lăsat să se înțeleagă că ar exista o înregistrare cu cei doi în care se presupune că s-a discutat doar adevărul.

Ulterior, instanța a audiat un martor propus de apărări, după care a decis reluarea dezbaterilor în 28 ianuarie 2013, dată pentru care s-a dispus reaudierea martorilor Vrabie și Roibu.

În acest dosar, finanțatorul echipei Steaua, Gigi Becali, a fost achitat, în 19 octombrie 2011, de către un complet de trei judecători al ICCJ, el fiind acuzat că le-a ordonat gărzilor sale să îi prindă pe cei care i-au furat un Mercedes. Hoții au fost duși apoi la sediul Partidului Noua Generație (PNG), pe care Becali în conducea, loc unde aceștia au fost sechestrați câteva ore și agresați.

Decizia instanței a fost contestată de Parchet și de unii dintre inculpații din dosar, iar dosarul a ajuns la completul de cinci judecători de la aceeași instanță.

Europarlamentarul Gigi Becali a fost achitat de judecători în baza articolului 10 litera d din Codul de procedură penală, respectiv pentru că lipsește unul dintre elementele constitutive ale infracțiunii.

În baza aceluiași articol au fost achitați și Ștefan Dediu, Cătălin Otto Zmărăndescu, Mihai Mila, Niculae Dumitrașcu, Marcel Popa și Romulus Dumitrescu.

Marcel Popa, cel care l-a împușcat în picior pe Nicolae Tinel, unul dintre suspecții în cazul furtului mașinii lui Becali, a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendarea executării pedepsei pentru uz de armă neletală, instanța stabilind un termen de încercare de trei ani.

Gigi Becali a fost achitat pentru că „premisa procurorilor a fost greșită”, iar judecătorii au constatat că acesta a comandat recuperarea mașinii și nu violențe la adresa hoților, ținându-le lecții de morală.

Judecătorii instanței supreme au arătat în motivarea deciziei din 19 octombrie 2011, că părțile vătămate nu au avut de suferit în urma furtului limuzinei lui Becali, ci, mai mult, au fost tratate cu băuturi la barul din Pipera iar acestora nu li s-a interzis nicio clipă să plece. Magistrații remarcă totodată că niciuna din părți nu a cerut expres să fie lăsată să plece.

Totodată, instanța a mai notat în motivare că în timpul petrecut în bar cei trei au fost subiecții unor „discuții moralizatoare” din partea finanțatorului FC Steaua.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ce sport practică fiica lui Corduneanu? Elisa îi calcă pe urme, deși are 12 ani
Au abandonat mortul pentru a-și salva viața. Un cortegiu funerar din Mureș a fost atacat...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Viorica de la Clejani este în doliu: Mereu mi-a fost frică, parcă a presimțit...
Va fi obligatoriu în toată România. Încălcarea legii se pedepsește cu amenzi uriașe
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
O nouă specie de dinozauri este printre cele mai mici descoperite vreodată