Sărbătoarea Sfântul Dumitru. Trei procesiuni organizate miercuri, în Capitală

Sărbătoarea Sfântul Dumitru. Trei procesiuni organizate miercuri, în Capitală
Publicat: 24/10/2012, 10:31
Actualizat: 03/02/2019, 21:04

Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou va fi sărbătorit miercuri, în Capitală, prin trei procesiuni la finalul cărora moaștele Ocrotitorului Bucureștilor, dar și cele ale Sfinților Împărați Constantin și Elena și ale Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina vor fi aduse la Patriarhie, pentru a fi venerate.

Potrivit Patriarhiei, evenimentele dedicate Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou – sărbătorit anual la 27 octombrie și ale cărui Sfinte Moaște se păstrează în Catedrala patriarhală – încep miercuri, 24 octombrie, ora 10.00, cu sfințirea și inaugurarea oficială a Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”. Centrul a fost inițiat de Patriarhia Română și construit de Arhiepiscopia Bucureștilor, în parteneriat cu Ambasada Elveției, Primăria Sectorului 2 și Fundația Hilfsverein Nymphenburg (Germania) în incinta bisericii parohiei Sf. Pantelimon – Foișorul de Foc. Sfințirea va fi făcută de PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și IPS Efrem, Mitropolit de Ydra, Eghina, Spetses și Kounoupitsa, centrul fiind locul unde vor fi aduse pentru prima dată în acest pelerinaj Moaștele Sf. Nectarie. La inaugurarea centrului vor participa ierarhi ai Sfântului Sinod, reprezentanți ai autorităților locale și ai Ambasadei Elveției la București.

Tot miercuri, la ora 11.30, după oficierea Sfintei Liturghii, va avea loc procesiunea Calea Sfinților cu Moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, de la Catedrala Patriarhală prin bulevardul Regina Maria, până la baza Colinei Patriarhiei.

Jumătate de oră mai târziu, se va desfășura procesiunea cu racla Moaștelor Sfinților Împărați Constantin și Elena, de la catedrala Sfântul Spiridon Nou din București, pe Calea Șerban Vodă și strada Bibescu Vodă, până la baza Colinei Patriarhiei.

La ora 12.15, cele două procesiuni se vor întâlni la Crucea din piatră de la baza Colinei Patriarhiei, pentru momentul întâmpinării Moaștelor Sfântului Ierarh Nectarie, acestea fiind aduse în Capitală, marți seară, de o delegație a Bisericii Greciei condusă de IPS Efrem. Aceasta este prima oară când Moaștele Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina sunt aduse la București cu ocazia pelerinajului organizat cu prilejul sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou.

În continuare, Moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ale Sfinților Împărați Constantin și Elena și ale Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina vor fi aduse în procesiune până la Catedrala Patriarhală, unde vor fi întâmpinate de către PF Daniel și așezate în baldachinul de pe Colina Patriarhiei, pentru a fi venerate de către cler și credincioși până marți , 30 octombrie, ora 10.00.

Tot miercuri, la ora 17.00, va avea loc sfințirea și inaugurarea Centrul social-cultural Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina de la mănăstirea Radu Vodă din București.

Manifestările prilejuite de sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou vor continua în Capitală până marți, 30 octombrie.

Peste 200 de jandarmi vor asigura, zilnic, în perioada miercuri, 24 octombrie – marți, 30 octombrie, măsurile de ordine publică la Catedrala din Dealul Mitropoliei.

Miercuri, cu ocazia slujbelor religioase care vor avea loc la Biserica Sf. Spiridon cel Nou și la Catedrala Patriarhiei, vor fi impuse mai multe restricții rutiere, în intervalul 10.00 – 13.00, potrivit Brigăzii Rutiere a Capitalei.

Astfel, în ce privește slujba de la Sf. Spiridon cel Nou, vor fi închise Calea Șerban Vodă, strada Bibescu Vodă și Aleea Dealul Mitropoliei, în timp ce, pentru procesiunea de la Patriarhie, nu se va circula pe strada Patriarhiei, strada 11 Iunie și Aleea Dealul Mitropoliei.

Rutele ocolitoare recomandata de polițiști sunt Bulevardul Unirii – Podul Șerban Vodă – bulevardul Dimitrie Cantemir și Rondul Coșbuc – bulevardul Libertății – bulevardul Unirii sau Calea Rahovei – șoseaua Viilor – strada Constantin Istrati – bulevardul Mărășești – bulevardul Dimitrie Cantemir – bulevardul I.C. Brătianu – Piața Unirii – Piața Universității.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
Locul de poveste unde se va muta Kate Middleton, după diagnosticul de cancer. Prințesa de...
Alimentul-minune pe care japonezii îl mănâncă înainte de a merge la somn. Se trezesc fericiți...
Cum s-a schimbat viața "europenilor" din Siliștea Gumești, după aderarea la UE: "Noi avem nici...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Costel Corduneanu va fi înmormântat într-un sicriu de lux! Prețul lui atinge sume de ordinul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Marea Britanie îşi întăreşte legislaţia împotriva pornografiei deepfake
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
INTERZIS total pentru cei care stau la APARTAMENT. Regula obligatorie pentru ziua de 1 Mai
Capii lumii interlope, la priveghiul lui Costel Corduneanu. Hotelurile din Iași nu mai au camere
A nins în România! Imagini cu florile de aprilie acoperite de stratul de omăt: „Iarna...
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
Corpurile femeilor au devenit „câmpuri de luptă”, avertizează ONU