Șase titluri de doctor obținute la Academia SRI, retrase de CNATDCU. Cine rămâne fără titlu academic

Șase titluri de doctor obținute la Academia SRI, retrase de CNATDCU. Cine rămâne fără titlu academic
Publicat: 23/12/2019, 22:37

CNATDCU a anunțat retragerea titlului de doctorat pentru șase persoane, între acestea numărându-se fosta șefă a Secției Penale a instanței supreme, Corina Jîjîie, și fostul șef al Direcției Generale de Combatere a Crimei Organizate din IGPR, Toma Rus.

De asemenea, conform informațiilor Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), fără titlu de doctor au rămas și Daniel Moldoveanu, Ionelia Valentina Morcovescu (Saulea), Cătălin Chivu și Ionel Claudiu Pasăre, scrie Mediafax.

Daniel Moldoveanu este fostul șef în cadrul Comunității Naționale de Informații, iar CNATDCU a stabilit că există preluări integrale sau parțiale din textul sursă, fără citarea acestuia și fără menționarea autorului.

La data susținerii tezei, în 2013, Daniel Moldoveanu era consilier pe probleme de securitate al președintelui Traian Băsescu și directorul Oficiului pentru Informații Integrate din cadrul Comunității Naționale de Informații, scrie pressone. Această instituție se află în subordinea Consiliului Suprem de Apărare a Țării.

Comunitatea Națională de Informații înglobează SRI, SIE, Direcția Generală de Informații a MApN, precum și Direcția Generală de Informații și Protecție Internă din Ministerul de Interne.

Practic, Moldoveanu coordona, sub conducerea președintelui Băsescu, cele mai mari structuri de intelligence din România.

Coordonatorul tezei sale de doctorat a fost Gabriel Oprea. În urmă cu trei ani, PressOne a dezvăluit că Gabriel Oprea a fost „nașul doctoral” al unor oficiali care după 2000 au avut funcții-cheie în serviciile secrete: Radu Timofte (fost șef SRI), Dumitru Zamfir și Ionel Marin (foști adjuncți ai lui Radu Timofte) și Florian Coldea (fost prim-adjunct al directorului SRI George Maior).

Daniel Andrei Moldoveanu este unul dintre cei nouă doctori ai Academiei SRI care, în primăvara lui 2016, au făcut cerere de renunțare benevolă la acest titlu științific pentru a preveni un verdict instituțional de plagiat. Opt dintre aceștia l-au avut conducător de doctorat pe Gabriel Oprea, mai scrie pressone.ro

Subiectul tezei de doctorat a lui Daniel Moldoveanu are legătură cu funcția deținută de el în momentul susținerii publice: „Către un model de comunitate de informații”.

În cazul lui Cătălin Chivu, fost șef al IPJ Brăila, și găsit vinovat de plagiat, raportul comisiei a stabilit că 38% din paragrafele din teza de doctorat sunt din alte surse, dar și că autorul folosește pe parcursul tezei de doctorat paragrafe preluate integral din acte normative și studii de specialitate publicate înaintea susținerii acesteia făcând trimitere la sursele consultate, dar fără să facă precizari concrete referitoare la paginele, articol/directivă, după cum impun regulile de scriere academice.

Toma Rus a condus mai multe structuri locale de poliție înainte de a fi avansat în conducerea centrală a IGP, iar în 2008-2009, a fost șeful Direcției Generale de Combatere a Crimei Organizate din IGPR. Și în cazul său, coordonator al lucrării a fost tot Gabriel Oprea.

Corina Jîjîie este judecătorul cu cea mai înaltă funcție care a obținut un doctorat la Academia SRI în timp ce se afla în activitate. În 2013, când a devenit doctor în Științe Militare și Informații, ea era șefa Secției Penale de la Înalta Curte de Casație și Justiție, scrie Press One. Conducătorul ei de doctorat a fost Gheorghe Toma.

Tot Gheorghe Toma a fost și cooordonatorul lucrărilor lui Cătălin Chivu, Ionel Claudiu Pasăre și Ionelia Valentina Morcovescu, și lor fiindu-le retrase titlurile de doctor.

Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
Cu cine s-a iubit Adela Popescu? Secretul ruşinos: l-a lăsat chiar când...
FOTO. Alexandra, fiica lui Carmen Harra, apariție spectaculoasă în costum de baie!
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
FOTO. Alexandra, fiica lui Carmen Harra, apariție spectaculoasă în costum de baie!
Germania anunţă lockdown naţional pentru persoanele nevaccinate. Vaccinarea obligatorie ar putea intra în vigoare
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Un bărbat a încercat să se vaccineze anti-Covid într-un braț fals de silicon pentru a...
Cu cine s-a iubit Adela Popescu? Secretul ruşinos: l-a lăsat chiar când...
O ROMÂNCĂ se află printre cele mai frumoase FEMEI din întreaga lume. A FASCINAT, dar...
SCANDAL la Târgul de Crăciun! Mai multe persoane care nu aveau CERTIFICAT verde au FORȚAT...
A venit acasă și a găsit o bijuterie înnegrită. Și-a evacuat imediat părinții: „Miroase a...
Vestea ȘOC a momentului în România: a fost găsit mort. Primele informații
VESTE BUNĂ pentru absolut toată România! Schimbarea uriașă anunțată de Alexandru Rafila: Va fi TOTAL...
Doliu uriaș în România: Miliardarul a murit în chinuri. „Îngerul” copiilor nevoiași a lăsat un...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...