SCANDAL BACALAUREAT 2013. Sibiu: ISJ a demis comisia de bacalaureat, după acuzațiile de trafic de influență aduse de DNA

SCANDAL BACALAUREAT 2013. Sibiu: ISJ a demis comisia de bacalaureat, după acuzațiile de trafic de influență aduse de DNA
Publicat: 04/07/2013, 19:00
Actualizat: 27/03/2019, 01:21

SCANDAL BACALAUREAT 2013. Întreaga comisie de bacalaureat de la Centrul Zonal de evaluare din Sibiu a fost demisă, după învinuirile de trafic de influență aduse de către DNA președintelui acesteia, Sorin Joantă, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al ISJ Sibiu, Livia Crețulescu.

Livia Crețulescu a declarat că întreaga comisie a fost demisă, aceasta fiind formată din președintele Sorin Joantă și încă patru cadre didactice.

„ISJ Sibiu a decis demiterea întregii comisii de la Centrul Zonal 300 din Sibiu. Hotărârea vine ca urmare a învinuirilor aduse președintelui comisiei, din care mai făceau parte patru cadre didactice. Inspectoratul asigură candidații la examenul de bacalaureat, familiile acestora și întreaga comunitate că acest incident regretabil nu va afecta desfășurarea examenului din județul nostru”, a precizat Crețulescu.

Întrebată de presă ce fel de coleg a fost Sorin Joantă, care a fost și inspector școlar, Livia Crețulescu a spus că acesta și-a îndeplinit sarcinile cu responsabilitate.

„Președintele comisiei, care este inspector școlar, nu a avut niciun fel de probleme până în prezent, este un om vertical care și-a indeplinit cu responsabilitate funcția de inspector”.

Conducerea ISJ Sibiu a refuzat în prima fază să dea declarații presei, închizându-se într-un birou, inspectorul școlar general Ștefan Firu amenințând presa că va chema Poliția dacă mai insistă cu întrebări.

Președintele comisiei de bacalaureat de la Centrul zonal de evaluare Sibiu, un funcționar al unui colegiu din oraș și un candidat la bacalaureat sunt cercetați penal de procurorii DNA pentru trafic de influență, după ce au primit 2.200 de lei de la elev pentru a-l promova la Limba română.

Potrivit unui comunicat de presă al DNA, de joi, procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Alba Iulia au început urmărirea penală față de Sorin Joantă, inspector școlar și președinte al Comisiei de bacalaureat din centrul zonal de evaluare Sibiu, pentru trafic de influență, Viorel Giupană, funcționar la Colegiul Tehnic „Independența” din Sibiu, pentru trafic de influență, și Toma-Ștefan Stancă, candidat la examenul de bacalaureat, pentru cumpărare de influență.

Astfel, procurorii susțin că Giupană a primit, luni, de la acel candidat suma de 2.200 de lei (echivalentul a 500 de euro), întrucât susținea că are influență asupra cadrelor didactice din Comisia de corectare a lucrărilor la examenul de bacalaureat, astfel încât să îi fie asigurată candidatului reușita la proba de Limba și Literatura Română.

Conform sursei citate, în calitate de inspector școlar și președinte al Comisiei de bacalaureat din centrul zonal de evaluare Sibiu, cu sarcini în organizarea și desfășurarea examenului în județ, Sorin Joantă a acceptat promisiunea de a primi de la Viorel Giupană o parte din suma de 2.200 de lei, pentru a interveni la evaluatorii din Comisia de corectare a lucrărilor la examenul de bacalaureat de la Colegiul Tehnic „Independența” din Sibiu, astfel încât candidatul Stancă să promoveze proba de Limba și Literatura Română.

Procurorii au dispus, în cazul lui Sorin Joantă și Viorel Giupană, interdicția de a părăsi localitatea pentru 30 de zile.

Procurorii au beneficiat de sprijinul SRI în acest caz.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO „Am 61 de ani, dar am corpul unui bărbat de 38”. Dave explică...
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Vedeta celebră, diagnosticată cu CANCER la sân. A suferit 4 operații în doar 10 luni
Afacerea cu care investitorii arabi ar putea da lovitura în România. Şeicii vor să facă...
Ireal ce au găsit medicii din Botoșani în burta ei: E URIAȘĂ!
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Devine obligatoriu prin lege în România. Îți confiscă toți banii. Se aplică din 1 octombrie
Cine a fost amanta lui Florin Piersic. S-a iubit cu actorul timp de nouă ani
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Anders Celsius, omul din spatele scalei de temperatură